αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

Θα επιβιώσει η Ουκρανία;

 

«Αυτό που κατάφεραν η Ουκρανία και οι Δυτικοί υποστηρικτές της μετά την εισβολή της Ρωσίας, τον Φεβρουάριο του 2022, είναι εξαιρετικό. Η Ρωσία, μια πυρηνική δύναμη με τρεισήμισι φορές τον πληθυσμό της Ουκρανίας, δέκα φορές το ΑΕΠ της και έναν στρατό με πολλαπλάσιο προσωπικό και εξοπλισμό, έχει περιοριστεί σε μια σχεδόν ισοπαλία. Η Ουκρανία ελέγχει περίπου το 80% της επικράτειάς της, όπως και πριν από μία διετία. 

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προφανώς εκτίμησε ότι ο κατακτητικός του πόλεμος θα ήταν παρόμοιος με την προηγούμενη εισβολή του στην Ουκρανία το 2014, όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν και κατέλαβαν γρήγορα την Κριμαία και μεγάλο μέρος της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς. Είχε τη γνώμη πως η Ουκρανία, η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν αδύναμες και διχασμένες. Πίστεψε επίσης τους στρατηγούς του όταν του ορκίζονταν ότι ο ρωσικός στρατός ήταν ισχυρός και θα συνέτριβε όποια αντίσταση θα μπορούσε να προβάλει η Ουκρανία. 

Ολες αυτές οι υποθέσεις αποδείχτηκαν εσφαλμένες. Ωστόσο, υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας, που σχεδιάστηκε με στόχο την απελευθέρωση εδαφών και την επίτευξη μιας νίκης στο πεδίο ή τουλάχιστον μιας δυναμικής που θα έθετε τις βάσεις για ελπιδοφόρα διπλωματία, αποκρούστηκε σε μεγάλο βαθμό. 

Η Ρωσία έμαθε να ζει με τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης και έχει ανακατευθύνει σε μεγάλο βαθμό τις –ζωτικής σημασίας– εξαγωγές ενέργειας προς την Κίνα και την Ινδία. Οι Δυτικές στρατιωτικές κυρώσεις έχουν επίσης παρακαμφθεί: η Ρωσία συνέχισε να πουλάει όπλα στην Ινδία και σε άλλους και να αγοράζει από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν. 

Κατάφερε επίσης να αποκτήσει τεχνολογία και προϊόντα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς. Επέκτεινε τη βάση της αμυντικής της βιομηχανίας και τώρα έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της Ουκρανίας όσον αφορά τον αριθμό των πυροβόλων και των πυρομαχικών που μπορεί να αποστέλλει στο πεδίο. 

Η Ρωσία δείχνει ελάχιστα σημάδια εξάντλησης. Παρά το εξαιρετικό ανθρώπινο τίμημα –υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 300.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί–, ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης και του δημόσιου αφηγήματος από τον Πούτιν επέτρεψε στο Κρεμλίνο να ελαχιστοποιήσει τη διαφωνία και να πείσει πολλούς Ρώσους ότι η χώρα τους είναι το θύμα και όχι ο θύτης. 

Συγχρόνως, η Ουκρανία δείχνει σημάδια πολιτικού διχασμού. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μόλις απέλυσε τον αρχιστράτηγό του. Το κυριότερο, η Ουκρανία δυσκολεύεται στο πεδίο, σε μεγάλο βαθμό λόγω των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, που μπλοκάρουν ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 60 δισ. δολαρίων. 

Εάν οι ΗΠΑ αποδειχθούν απρόθυμες να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να υπερασπιστούν τον κανόνα του διεθνούς δικαίου που απαγορεύει την απόκτηση εδαφών δια της βίας, θα έχουμε μπροστά μας ένα μέλλον πολύ πιο βίαιο και επικίνδυνο από το παρελθόν».

(Απόσπασμα άρθρου του Ρ. Χάας από το protagon.gr )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...