αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Μεταξεταστέοι στο κράτος δικαίου...

 

«Τα Ινστιτούτα Cato και Fraser, όπως κάθε χρονιά εδώ και επτά χρόνια, δημοσίευσαν πριν λίγες εβδομάδες τον ετήσιο Δείκτη Ανθρώπινης Ελευθερίας (Human Freedom Index - HFI) που παρουσιάζει την κατάσταση των ατομικών ελευθεριών σε 165 χώρες με στοιχεία του έτους 2019. 

Σε αυτόν τον δείκτη η Ελλάδα καταλαμβάνει την 56η θέση, πίσω από σχεδόν όλες τις βαλκανικές χώρες όπως Σλοβενία (32η), η Κροατία (42η), η Ρουμανία (35η), η Αλβανία (43η), η Βουλγαρία (45η), και το Μοντενέγκρο (54η) – μόνον βαλκανικές χώρες που προέκυψαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας βρίσκονται σε χαμηλότερες από την Ελλάδα θέσεις στον Δείκτη αυτόν.

Πώς είναι δυνατόν η πιο «δυτική» χώρα των Βαλκανίων, η μόνη που δε γεύθηκε την εμπειρία του υπαρκτού κομουνισμού, να έχει προσπεραστεί από σχεδόν όλους του βόρειους γείτονές της σε θέματα ατομικών ελευθεριών; Πώς είναι δυνατόν ένας λαός που τείνει να ταυτίζει τη «πειθαρχία» με τον φασισμό, και κάθε περιορισμό στην ατομική συμπεριφορά «κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» να απολαμβάνει λιγότερες ελευθερίες από τους βόρειους γείτονές του;

Ο γρίφος αρχίζει να λύνεται όταν εξετάσουμε τους επί μέρους δείκτες των ατομικών ελευθεριών στην Ελλάδα οι οποίοι, αθροιστικά, μας δίνουν τον βαθμό 8,37/10.  Οι θεσμοί που συγκεντρώνουν τις χαμηλότερες βαθμολογήσεις και είναι υπεύθυνες για αυτήν τη χαμηλή βαθμολόγηση είναι: (α) το Μέγεθος της Κυβέρνησης (5,4), (β) το Κράτος Δικαίου, και (γ) το Δικαιϊκό σύστημα και δικαιώματα ιδιοκτησίας (5,9). 

Αν θεωρήσουμε το «μέγεθος της κυβέρνησης» ως ζήτημα πολιτικής ιδεολογίας, και ως εκ τούτου ζήτημα θεμιτής αντιπαράθεσης, δύο είναι τα θεσμικά πεδία που κρατούν την Ελλάδα σε τριτοκοσμικά επίπεδα ατομικών ελευθεριών: το Κράτος Δικαίου και το Δικαιϊκό Σύστημα και Δικαιώματα Ιδιοκτησίας, δηλαδή ό,τι συμπεριλαμβάνει τον γενικότερο τομέα Νόμος και Τάξη.

Πιο αναλυτικά, ο όρος Κράτος Δικαίου συμπεριλαμβάνει το Δικονομικό Δίκαιο (6,6/10), το Αστικό Δίκαιο (5,9/10), και το Ποινικό Δίκαιο (5/10) καθώς και την απονομή της δικαιοσύνης βάσει αυτών των Δικαίων. Όσον αφορά το Δικαιϊκό Σύστημα και Δικαιώματα Ιδιοκτησίας, ο όρος αυτός συμπεριλαμβάνει τα ακόλουθα: 

Δικαστική ανεξαρτησία (6,2/10), Αμερόληπτα δικαστήρια (4,8/10), Προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας (5,0/10), Ακεραιότητα του νομικού συστήματος (7/10), Νομική επιβολή συμβάσεων (3,1/10), Ρυθμιστικό κόστος (7,9/10) και Αξιοπιστία της αστυνομίας (5,1/10).

Επί της ουσίας, λοιπόν, βάσει των μετρήσεων του World Justice Project, Rule of Law Index, τον οποίον αναπαράγει το HFI, στην Ελλάδα δεν αποδίδεται δικαιοσύνη και ο πολίτης δεν προστατεύεται ούτε ποινικά, ούτε αστικά από παράνομες πράξεις εις βάρος του, η αστυνομία δεν επιβάλει το νόμιμο μονοπώλιο της βίας αλλά είτε ανέχεται άλλες πηγές και φορείς βίας εις βάρος πολιτών, είτε η ίδια ασκεί έκνομη βία, ενώ το ίδιο το κράτος δεν προστατεύει τους πολίτες από καταπάτηση της περιουσίας του ή αθέτηση συμβάσεων και υποχρεώσεων τρίτων.

Αν το σύμπλεγμα Νόμος και Τάξη, σε όλες αυτές τις εκφάνσεις του, είναι τόσο προβληματικό, δεν είναι να απορεί κανείς για την ένταση της ανομίας που επικρατεί στην Ελλάδα – «ανομία» όχι μόνον ως περιφρόνηση και καταπάτηση του Νόμου, αλλά εν τέλει και ως άγνοια της διαφοράς μεταξύ ηθικής και ανήθικης συμπεριφοράς».

                                      (Απόσπασμα άρθρου του Γ. Μίχα από το liberal.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...