αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Απόψεις...


«Αλλο το 1923 κι άλλο το 2020; Ναι, το 1923 δεν υπήρχε Ευρωπαϊκή Ενωση για να επιδοτεί τη διαβίωση των προσφύγων και το ελληνικό κράτος ταλαντευόταν ανάμεσα στη φτώχεια και το αίσθημα της ήττας. Ομως, απ’ την άλλη πλευρά, αυτοί οι άνθρωποι, όπως ο γιατρός Βένος του μυθιστορήματος δεν απαιτεί «δικαιώματα» από την Ελλάδα στην οποία έχει καταφύγει. Κι ας ξέρει πως αυτή ευθύνεται για την προσφυγιά του. Στέκει απέναντι στη μοίρα του και την αντιμετωπίζει με τα δικά του όπλα. Κι ας τον λένε «τουρκόσπορο» ή ας σφαλίζουν το παράθυρο όταν τον ακούν να ζητεί νερό όπως γράφει ο Σεφέρης στις «Μέρες» του.

Ποια είναι η διαφορά των Μικρασιατών προσφύγων που άνοιξαν τους ορίζοντες του επαρχιωτισμού της ελληνικής κοινωνίας, από τους σημερινούς που υποτίθεται ότι θα μας προσφέρουν τον πολυπολιτισμικό τους πλούτο; Το λέω διότι πολλοί ακόμη και σήμερα ισχυρίζονται ότι κι αυτοί θα ενταχθούν όπως κάποτε εντάχθηκαν κι οι Μικρασιάτες. 

Το ανιστόρητο είναι ο πυρήνας της πολιτικής ορθότητας θα μου πείτε. Τα πέντε κολλυβογράμματα τελευταίας κοπής αποκτούν οικουμενική αξία. Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες. Και δεν αναφέρομαι στις θρησκευτικές διαφορές. Για τους άθεους προοδευτικούς όλες οι θρησκείες είναι το όπιο του λαού. Τι Χριστιανισμός, τι Ισλάμ. Αδιάφορο αν το Ισλάμ επιβάλλει τον νόμο της σαρίας, τον ακρωτηριασμό του διαρρήκτη ή τη θανατική ποινή. 

Ας πούμε ότι ο διαφωτισμός είναι τόσο ισχυρός ώστε όλ’ αυτά να μπορεί να τα θεραπεύσει και σε λίγα χρόνια να δούμε τους νέους που έκαψαν τη Μόρια να πρωταγωνιστούν στο γκέι πράιντ. Αναφέρομαι στη διαχείριση. Η Ευρώπη καλλιεργεί στους μεταναστευτικούς πληθυσμούς τη λογική της επιδοτούμενης ύπαρξης. Η δε επιδοτούμενη ύπαρξη σημαίνει ότι κοινότητες ολόκληρες συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή με μοναδικό έρεισμα τα δικαιώματά τους. Δικαιώματα τα οποία έχουν τη ρίζα τους στην ταυτότητά τους».

                                                       (Τ.Θεοδωρόπουλος -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) 

«Αδυνατώ να καταλάβω πώς μια γυναίκα καταλήγει να συμμετέχει σε ένα τέτοιο ριάλιτι. Αλλά, από την άλλη, ποιος άνδρας θέλει να κατακτηθεί από τέτοιες γυναίκες; Ποιος θέλει να είναι το επίκεντρο ενός ξεμαλλιάσματος τρέσας και αξιοπρέπειας; Oποιος δεν έχει πρόβλημα, είναι άξιος της μοίρας του».

                                                                 (Λ.Σταμπούλογλου –protagon.gr)


«Άσχετα εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να πάρει πρόσθετα μέτρα για την πανδημία, όπως νέα lockdown, υπάρχει ακόμα περιθώριο να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων που είναι ήδη σε ισχύ.Όπως παρατήρησαν χρήστες στα σοσιαλ μήντια, τα μέτρα δεν υπάρχουν πουθενά συγκεντρωμένα και διατυπωμένα με τρόπο σαφή ώστε ο καθένας να ξέρει τι ακριβώς επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. 

Επείγει λοιπόν να συγκεντρωθούν όλα τα μέτρα, να γραφούν με απλό και κατανοητό τρόπο και να αναρτηθούν παντού, σε ψηφιακό και αναλογικό περιβάλλον.Μια δεύτερη πρωτοβουλία που μπορεί και πρέπει να αναλάβει άμεσα η κυβέρνηση είναι να συμφωνήσει με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων στο ποιος από όλους θα βγαίνει στα κανάλια και τι ακριβώς θα λέει. Οι εμπειρογνώμονες μας έχουν απογοητεύσει ως προς αυτό αφού οι ίδιοι ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για τη διασπορά αλληλοσυγκρουόμενων μηνυμάτων».

                                                                    (B. Ευθυμιοπούλου- liberal.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...