αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Βιντεοσκοπήθηκαν...


«Την περασμένη Δευτέρα, ένας λευκός αστυνομικός ονόματι Ντέρεκ Τσόβιν μαζί με τρεις συναδέλφους του συνέλαβαν έναν 46χρονο μαύρο άνδρα ονόματι Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της σύλληψης, μολονότι ο Φλόιντ δεν αντιστάθηκε, ο Τσόβιν τον έβαλε να ξαπλώσει μπρούμυτα στην άσφαλτο και έκατσε πάνω στο λαιμό του με το γόνατο. Έμεινε σε αυτή τη στάση, πιέζοντας με όλο το βάρος του το λαιμό του ακίνητου άνδρα, για επτά λεπτά. Ο Φλόιντ επαναλάμβανε ξανά και ξανά “δεν μπορώ να αναπνεύσω”, μέχρι που σταμάτησε να μιλάει. Ο αστυνομικός συνέχισε να κάθεται πάνω στο λαιμό του ακόμα και όταν ο Φλόιντ είχε χάσει τις αισθήσεις του και κειτόταν ακίνητος.

Την ίδια ημέρα που ο Τζορτζ Φλόιντ έσβηνε στην άσφαλτο της Μινεάπολης, μια λευκή κυρία ονόματι Έιμι Κούπερ έβγαζε το σκύλο της βόλτα στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης. Τον είχε αμολήσει χωρίς λουρί σε ένα από τα σημεία του πάρκου όπου αυτό δεν επιτρεπόταν, όμως, οπότε ένας άνδρας, ο Κρίστιαν Κούπερ, της έκανε παρατήρηση. Ο Κρίστιαν Κούπερ (απόφοιτος του Χάρβαρντ, που έχει για χόμπι την παρατήρηση πουλιών και γι’ αυτό το λόγο ήταν στο πάρκο, με την κάμερά του), είναι μαύρος. Η Έιμι Κούπερ αρχικά αρνήθηκε να συμμορφωθεί και μετά, αφού άρπαξε το σκυλί της και το κράδαινε σχεδόν πνίγοντάς το, πήρε τηλέφωνο την αστυνομία φωνάζοντας ότι “ένας αφροαμερικανός” την απειλεί. 

Δύο ημέρες μετά, στην ίδια πόλη όπου πέθανε ο Τζορτζ Φλόιντ, ένας επιχειρηματίας ονόματι Τομ Όστιν είδε τέσσερις νεαρούς μαύρους να μπαίνουν στο γυμναστήριο του κτιρίου του. Πήγε κατευθείαν προς το μέρος τους και άρχισε να τους ρωτάει ποιοι είναι, να τους λέει ότι αυτό είναι γυμναστήριο μόνο για ενοίκους. Οι τέσσερις επιχειρηματίες, το γραφείο της εταιρείας των οποίων βρισκόταν στο κτίριο, και άρα είχαν δικαίωμα να είναι εκεί, αρνήθηκαν να φύγουν, οπότε ο Όστιν τηλεφώνησε στην ασφάλεια του κτιρίου για να τους καταγγείλει. 

Και ο Όστιν, που μάντεψε ότι οι νεαροί δεν είχαν δικαίωμα να είναι εκεί κρίνοντας από το παρουσιαστικό τους, και η Κούπερ, που τόνιζε υστερικά ότι την απειλεί “αφροαμερικανός” επειδή ήξερε τι κάνει η αστυνομία στους “αφροαμερικανούς” και έτσι θεωρούσε ότι θα τρόμαζε τον ευγενικό διοπτροφόρο που της είχε κάνει παρατήρηση, σήμερα ορκίζονται ότι δεν είναι καθόλου ρατσιστές. Πράγμα που θεωρούν για τον εαυτό τους όλοι οι ρατσιστές. Αλλά εκφράζουν μέσα τους, στις αντιδράσεις τους σε κρίσεις ή δύσκολες καταστάσεις, τις στιγμές στις οποίες όλοι οι άνθρωποι αποκαλύπτουμε αυτό που είμαστε πραγματικά, τον βαθύ, εσωτερικευμένο, σχεδόν ασυνείδητο ρατσισμό τους.  Αυτός ο ρατσισμός είναι παντού, βαθιά εγκυστωμένος στην κοινωνία -και όχι μόνο την αμερικανική.

Το κοινό χαρακτηριστικό και των τεσσάρων συμβάντων που περιγράφονται σε αυτή τη σελίδα είναι το εξής: βιντεοσκοπήθηκαν. Γι’ αυτό τα μάθαμε. Την επόμενη μέρα από το συμβάν στο Σέντραλ Παρκ η Έιμι Κούπερ απολύθηκε από τη δουλειά της και οι αρχές της πήραν το σκύλο. Του Τομ Όστιν του έκαναν έξωση από το κτίριο -και έτσι τώρα δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί το γυμναστήριο. Οι τέσσερις αστυνομικοί που συμμετείχαν στη σύλληψη του Τζορτζ Φλόιντ απολύθηκαν. Όμως, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, κυκλοφορούν ελεύθεροι. Καμία κατηγορία δεν έχει απαγγελθεί εις βάρος τους. Ο αστυνομικός που έπνιξε τον Έρικ Γκάρνερ το 2014 απολύθηκε κι αυτός -πέντε χρόνια αργότερα- αλλά αθωώθηκε για τη δολοφονία του ανθρώπου. Ο άνθρωπος που (χωρίς να είναι καν αστυνομικός) εκτέλεσε τον έφηβο Τρεϊβόν Μάρτιν στη Φλόριντα αθωώθηκε στο δικαστήριο επίσης».

       (Απόσπασμα άρθρου του Θ.Γεωργακόπουλου από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...