αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

«Σε παρακαλώ φίλε...»


«Αν ο Κρίστιαν Κούπερ δεν είχε σκεφτεί να τραβήξει σε βίντεο με το κινητό του τη σκηνή ώστε να διαθέτει πειστήρια για τον εις βάρος του ωμό ρατσισμό ή ακόμη χειρότερα αν το ίδιο λεπτό περνούσαν από το σημείο αστυνομικοί, ίσως τα πράγματα να είχαν πάρει πολύ άσχημη τροπή. Ο συγκεκριμένος άνδρας είχε πάει στο Σέντραλ Παρκ για το αγαπημένο του χόμπι: την ορνιθοπαρατήρηση. Κάθε άνοιξη το κεντρικό πάρκο της Νέας Υόρκης φιλοξενεί περισσότερα από 250 είδη πουλιών και είναι δημοφιλής προορισμός για όσους αγαπούν το birdwatching. 

Η Εϊμι Κούπερ –απλή συνωνυμία– περνούσε από κει κάνοντας βόλτα τον σκύλο της ο οποίος ήταν χωρίς λουρί σε σημείο όπου απαγορεύεται. Στην ευγενική παράκληση του άνδρα να του βάλει λουρί, όχι μόνο αρνήθηκε, αλλά άρχισε να του φωνάζει λέγοντας ότι θα καλέσει την αστυνομία και θα καταγγείλει ότι η ζωή της απειλείται «από έναν Αφροαμερικανό». Πράγμα που έκανε, σέρνοντας παράλληλα νευρικά και άτσαλα το σκυλί από το κολάρο. Δεν υπήρξε συνέχεια. 

Ο άνδρας αποχώρησε και όταν αργότερα το βίντεό του αναρτήθηκε στο Twitter έγινε viral και ξεσήκωσε αντιδράσεις, η γυναίκα έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη για την έκρηξη ρατσισμού, τα ψέματα και την κακομεταχείριση του σκύλου. Ηταν αργά. Απολύθηκε από την εργασία της και αναγκάστηκε να επιστρέψει τον σκύλο της σε κέντρο διάσωσης ζώων. Η απόπειρα παραπλάνησης δεν πέτυχε. 

Μέχρι και σήμερα, στις ΗΠΑ του 2020, ένας Αφροαμερικανός άνδρας έχει πολύ λίγες πιθανότητες να γίνει πιστευτός ειδικά όταν απέναντί του είναι μια λευκή γυναίκα που ουρλιάζοντας τον κατηγορεί ότι απειλεί τη ζωή της.Τα ποσοστά άλλωστε είναι συντριπτικά: οι Αφροαμερικανοί συλλαμβάνονται 2,5 φορές πιο συχνά από τους λευκούς. Δυσκολεύονται να γίνουν πιστευτοί ακόμη κι όταν βρίσκονται στην πλέον ευάλωτη θέση και εκλιπαρούν για τη ζωή τους. «Σε παρακαλώ φίλε... δεν μπορώ να αναπνεύσω. Σε παρακαλώ»…

                     (Απόσπασμα άρθρου της Γ.Επτακοίλη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...