αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Mήπως πρέπει να γίνουμε vegan;

« Ο αριθμός των ζώων που σκοτώνονται κάθε χρόνο για να ταΐσουν τους ανθρώπους ποικίλει ανάλογα με τις εκτιμήσεις. Δεν υπάρχει μία εκτίμηση καθώς πρόκειται για μέγεθος που, σε μεγάλες διαστάσεις, καθίσταται αφηρημένο. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν σε ένα νούμερο ανάμεσα στα 70 και στα 80 δισεκατομμύρια ζώα ξηράς κάθε χρόνο. Τώρα αν προστεθούν και τα θαλασσινά, στον αριθμό προστίθενται και άλλα ψηφία. 

Οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι η κτηνοτροφία είναι μία από τις επιβαρυντικές δραστηριότητες για τον πλανήτη. Προφανώς επειδή έχουν στο μυαλό τους την ειδυλλιακή εικόνα του τσομπανάκου που προβατάκια βόσκει. Δεν είναι έτσι. Ενα μοσχαρίσιο μπέργκερ χρειάζεται 3.000 λίτρα νερού, όσα δηλαδή ξοδεύει ένας άνθρωπος για την ατομική του καθαριότητα σε δύο μήνες. Στις ΗΠΑ η κτηνοτροφία καταναλώνει το 55% των διαθέσιμων υδάτινων πόρων. 

Η βιομηχανία κρέατος καταναλώνει το 30% του φρέσκου νερού που διατίθεται στον πλανήτη. Η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 51% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου -όλες μαζί οι μεταφορές, με αυτοκίνητα, πλοία, αεροπλάνα, δεν ξεπερνούν το 13%. Μία βιομηχανική φάρμα με 2.500 αγελάδες, δημιουργεί απορρίμματα που αντιστοιχούν σε πόλη 411.000 ανθρώπων. 

Αν δεν έχετε πειστεί και θέλετε περισσότερα στοιχεία (επειδή η νέα τάξη πραγμάτων θέλει να κόψει το κοκορέτσι του Ελληνα) δείτε περισσότερα μαζί με τις αντίστοιχες πηγές. Η διατροφή μας, λοιπόν, βλάπτει τον πλανήτη περισσότερο από όσο φανταζόμαστε. Ένας άνθρωπος που καταναλώνει κρέας καταναλώνει και πολλαπλάσιους περιβαλλοντικούς πόρους σε σχέση με έναν vegan. Κατά τα λοιπά, οι vegan θεωρούνται γραφικοί ή αντιμετωπίζονται με επιχειρήματα του τύπου «δεν με ενδιαφέρει τι κάνεις στο τραπέζι σου, αρκεί να μη μου λες τι να μη φάω». Εντάξει. 

Ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ έγινε vegan. Δηλώνει ότι η ανάγκη για υπερβολική κατανάλωση κρέατος καλλιεργήθηκε από το μάρκετινγκ και πώς η ανάπτυξη ενός ισχυρού μυικού συστήματος δεν απαιτεί την κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης. Αυτό που ο Αρνολντ έμαθε πρόσφατα, σε άλλες χώρες το ξέρουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Δείτε, ας πούμε, τη μυική κατασκευή των πιο γνωστών γιόγκι και μετά ρωτήστε τους αν έχουν βάλει κρέας στο στόμα τους.   
Τώρα θα ρωτήσετε για το δια ταύτα. Πρέπει να γίνουμε vegan; Αυτά είναι αυστηρώς προσωπικά θέματα. Επίσης συμβουλές διατροφής καλό θα ήταν να αναζητήσετε αλλού. Οφείλουμε όμως να σκεφτούμε και λίγο πιο πέρα από όσο δείχνει η χοληστερίνη μας. Αν συνεχίσουμε να τρώμε έτσι κρέας, στο τέλος ο πλανήτης θα εξαντληθεί και θα φάμε τις σάρκες μας. Ωμές».

                                                                                          (Protagon.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...