αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Πλούσια ακτή..

..είναι το όνομά της.  Κόστα Ρίκα την ξέρουμε οι πιο πολλοί. Την ξέρουμε όμως στ΄ αλήθεια;


1.Ευτυχισμένη ζωή
Κατ' αρχάς, φιγουράρει στις πρώτες θέσεις κάθε λίστας με τις «πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο» με προσδόκιμο ζωής τα 79,3 έτη και ένα φυσικό περιβάλλον ανάμεσα σε παραλίες, ενεργά ηφαίστεια και τροπικά δάση. Η ευχή που δίνουν είναι: «Pura Vida» («Καθαρή Ζωή»), αντίστοιχο του δικού μας «γεια».

2.Περιβάλλον
Είναι η μόνη χώρα που πληροί και τα πέντε κριτήρια που καθορίζονται για τη μέτρηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Περισσότερο από το μισό της έκτασης της χώρας καλύπτεται από δέντρα, όταν το 1980 το ποσοστό ήταν μόλις 20%. Από το 2004 το 47% της ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, ενώ από το 2006 το 96% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από υδροηλεκτρικά εργοστάσια και γεωθερμία.Το 2009 αναδείχθηκε ως «η πιο πράσινη χώρα στον κόσμο» σύμφωνα με αξιολόγηση του New Economics Foundation ενώ το 2012 η έκθεση Enviromental Performance Index την κατέταξε στην 1η θέση στην Αμερική και στην 5η παγκοσμίως.

3.Χωρίς στρατό
Από το 1948 δεν διαθέτει στρατό. Η χώρα προχώρησε στη διάλυσή του μετά την ολοκλήρωση του εμφυλίου πολέμου με νικητή τον Χοσέ Φιγκέρες Φερέρ. Ο «Δον Πέπε», όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, ήταν ένας μηχανικός, οικονομολόγος και φιλόσοφος, που οδήγησε τον επαναστατικό στρατό στη νίκη. Εδωσε στις γυναίκες το δικαίωμα στην ψήφο και πλήρη πολιτικά δικαιώματα στους έγχρωμους. 'Εκτοτε οι αμυντικές δαπάνες πηγαίνουν στην παιδεία και στον πολιτισμό. Οι δυνάμεις ασφαλείας αποτελούνται κυρίως από αστυνομικούς ενώ το μοναδικό «όπλο» της Κόστα Ρίκα είναι ένα περιπολικό σκάφος, ένα ρυμουλκό και πέντε ταχύπλοα με συνολικό προσωπικό 100 ατόμων (αξιωματικοί και ναύτες).

4. Φαν της Ελλάδας 
Οι Κοσταρικανοί γνωρίζουν πολλά για την ελληνική ιστορία και πολλοί δηλώνουν φιλέλληνες. Είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την επανάσταση του 1821. Ο Χοσέ Αλβαράδο, πρόεδρος της χώρας, αποφάσισε να δώσει σε τρεις πόλεις ελληνικά ονόματα ξεκινώντας από την Grecia (Ελλάδα) το 1825. Πίσω από το δημαρχείο βρίσκεται η πλατεία Plaza Hellenica με την προτομή του Αριστοτέλη. Στην είσοδο της πόλης υπάρχει μια προσπάθεια απομίμησης του Παρθενώνα σε μινιατούρα. Σε μία ώρα απόσταση βρίσκεται η κωμόπολη Atenas (Αθήνα) με 8.000 κατοίκους. Τρίτη πόλη είναι η Esparza. Ιδρύθηκε το 1851 ως Sparta (Σπάρτη), αλλά με την πάροδο του χρόνου και λόγω της ισπανικής προφοράς το όνομά της διαφοροποιήθηκε.

5.Βιοποικιλότητα
Φιλοξενεί των 5% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, ένα ποσοστό εξαιρετικά μεγάλο για μια τόσο μικρή χώρα.  Όπως είναι λογικό το 25% των εδαφών της χώρας είναι αφιερωμένο σε πάρκα (32 εθνικά πάρκα) και καταφύγια άγριας ζωής και υπάρχουν περισσότερες από 100 προστατευμένες περιοχές. Η ακτογραμμή της φτάνει τα 1,287 χιλιόμετρα, ενώ ξεκινάει στον Ειρηνικό και φτάνει μέχρι την Καραϊβική. Το 2012 έγινε η πρώτη χώρα στην αμερικανική ήπειρο που απαγόρευσε το κυνήγι.

6. Ισότητα στην πράξη 
Το 2010 η Λάουρα Τσιντσίγια έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας. 

7. Ανύπαρκτο ποσοστό αναλφαβητισμού
Εξαιρετικά μεγάλο είναι το ποσοστό αλφαβητισμού το οποίο φτάνει το 96% και είναι ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως (μόλις 4% αναλφάβητοι, ποσοστό μικρό για χώρα για τα δικά της δημογραφικά δεδομένα). Στις πολύ φτωχικές και αγροτικές περιοχές, όπου τα παιδιά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα σχολεία, η εκπαίδευση γίνεται... ραδιοφωνικά, μέσω του κρατικού ραδιοφώνου. 

8. Μέσα μαζικής (στην κυριολεξία) μεταφοράς 
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η υψηλότερη θέση παγκοσμίως σε αριθμό αυτοκινήτων ανά κάτοικο με 624 αυτοκίνητα ανά 1.000 κατοίκους. Ο αντίστοιχος αριθμός στην Κόστα Ρίκα είναι μόλις 177 αυτοκίνητα ανά 1.000. Λογικό, αφού η πλειοψηφία των κατοίκων κινείται με τα μέσα μεταφοράς και ειδικά με το λεωφορείο, το οποίο είναι το πιο συχνό και φθηνό μέσο μεταφοράς. Πολλά μάλιστα από τα λεωφορεία διαθέτουν και τουαλέτες.

9.Καφές ανηλίκων 
Ένα από τα πιο παράξενα πράγματα που μπορεί να αντικρίσει ένας επισκέπτης στην Κόστα Ρίκα είναι το γεγονός ότι οι κοσταρικανοί προσφέρουν στα παιδιά τους καφέ πριν καλά καλά αυτά συμπληρώσουν τα δύο τους χρόνια. Έτσι δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο να δει κανείς μωρά να πίνουν καφέ με το μπιμπερό τους ή μεγαλύτερα παιδιά να καταναλώνουν τον εσπρέσο τους στο.... παγουρίνο.                                                    (εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ")









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...