αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Απόψεις...

 

«Το άκουσα κι αυτό. Ο παρατεταμένος καύσων, λέει, βοηθά την έκρηξη της βίας στην καθημερινότητα, όπως μερικά χρόνια πριν την βοηθούσε ο εγκλεισμός λόγω κορωνοϊού, όπως πριν ακόμη την βοηθούσε η οικονομική κρίση. 

Ας το παραδεχθούμε επιτέλους. Είμαστε μια κοινωνία με σπασμένα νεύρα, έτοιμοι να εκραγούμε με την πρώτη ευκαιρία. Και για να αντιστρέψω το επιχείρημα των ειδημόνων: θέλουμε αφορμές για να απελευθερώσουμε τα νεύρα μας. Πότε η κρίση, πότε ο κορωνοϊός, πότε ο καύσων. Πάντα υπάρχει κάποια ορθολογική εξήγηση στην ανορθολογική μας συμπεριφορά. Τα σπασμένα νεύρα είναι το υπόβαθρο της βίας. Ομως η βία έχει αυτονομηθεί».

                                                               (Τ.Θεοδωρόπουλος-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

«Γύρισε φίλος μου από την Πάρο. Για έναν περίεργο λόγο, όλα το POS του νησιού ήταν χαλασμένα. Αλλού το internet είχε κοπεί, αλλού το «μηχανάκι κάτι είχε πάθει σήμερα» κι αλλού η παραλία ήταν μακριά από το router και δεν έπιανε το POS. Παντού του ζητούσαν μετρητά. Έτσι και έλεγε ότι θα πληρώσει με κάρτα, οι επιχειρηματίες και οι υπάλληλοι τον αντιμετώπιζαν λες και είχε αποπειραθεί να βιάσει τη μάνα τους. 

Κι όταν εκείνος επέμενε και τελικά εμφάνιζαν ένα POS, ζητούσαν πίσω την αρχική απόδειξη που του είχαν δώσει όταν είχε κάτσει στην ομπρέλα. «Γιατί;» τον ρώτησα έκπληκτος. «Διότι οι αποδείξεις ακυρώνονται» μου απάντησε, καθότι γνώστης και των λογιστικών. Κατά τα λοιπά όμως, πέρασε πάρα πολύ ωραία. 

Κι εσείς ωραία θα περάσετε όπου κι αν πάτε, έτσι που τα έχουμε οργανώσει τα τουριστικά σ’ αυτή τη χώρα. Πιο καλά θα περάσετε, βέβαια, τα επόμενα χρόνια. Καθότι γέμισε ο κόσμος γδάρτες και σύντομα τα γδαρμένα πελατάκια θα πάνε αλλού. Και τότε που θα βαράνε μύγες οι μαγαζάτορες και οι παραλιάρχες, ενδεχομένως να ανακαλύψουν ότι η σκιά του αλμυρικιού δεν πωλείται και ότι το router του μαγαζιού τους πιάνει ως την παραλία».

                                                                         (Δ.Καμπουράκης-liberal.gr)

 «Στο ένα τέταρτο της τιμής μιας κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας πωλούνται οι κατοικίες στην Καστοριά, στη φθηνότερη πόλη της χώρας για απόκτηση ακινήτου. Συγκρίνοντας τις ζητούμενες τιμές σε διάφορες περιοχές της χώρας γίνεται σαφές ότι η ακρίβεια έχει πλήξει κυρίως τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και τις τουριστικές περιοχές, και πολύ λιγότερο άλλες πόλεις, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου είναι πολύ εύκολο να αποκτήσει κανείς κατοικία με κόστος χαμηλότερο των 1.000 ευρώ/τ.μ.

Συγκεκριμένα, στην πόλη της Καστοριάς η μέση ζητούμενη τιμή κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο του έτους υποχώρησε κατά 3,3% σε μόλις 566 ευρώ/τ.μ., τη στιγμή που σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του δείκτη τιμών SPI του Spitogatos στο κέντρο της Αθήνας, την ίδια περίοδο, η μέση τιμή άγγιξε τα 2.120 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας ετήσια άνοδο κατά 12,4%. 

Ετσι, για να αποκτήσει κανείς 100 τ.μ. στην Καστοριά χρειάζεται 56.500 ευρώ κατά μέσον όρο, ενώ στην Αθήνα με τα ίδια χρήματα αγοράζει κάτι παραπάνω από ένα υπνοδωμάτιο, καθώς απαιτούνται 212.000 ευρώ συνολικά. Αντίστοιχα χαμηλές τιμές παρατηρούνται και σε πολλές ακόμη πόλεις της περιφέρειας, όπως η Κοζάνη (650 ευρώ/τ.μ.), η Καρδίτσα και η Φλώρινα (663 ευρώ/τ.μ.), το Κιλκίς (687 ευρώ/τ.μ.), τα Γρεβενά (688 ευρώ/τ.μ.) και η Δράμα (714 ευρώ/τ.μ.)».

                                                              (Ν.Ρουσάνογλου –ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...