«Με την ευλογία του Θεού, όλα θα πάνε καλά». «Το ταλέντο δεν αρκεί. Αν δεν κοπιάζεις καθημερινά, θα το χαραμίσεις. Μόνο να με έχει γερό ο Θεός…». Αυτές είναι δύο φράσεις που λέει συχνά. Ετσι έμαθε από μικρός, να ζητάει πάντα τη βοήθεια του Θεού. «Ολοι στην οικογένειά μου έχουμε τον Θεό οδηγό μας. Οσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και όσα θα γίνουν στο μέλλον σε εκείνον τα οφείλουμε», εξηγεί.
Οποτε τον ρωτούν πόσο Ελληνας αισθάνεται, απορεί. «Τι εννοούν; Τι σημαίνει “πόσο”; Μεγάλωσα στην Ελλάδα, στα 18 μου ταξίδεψα για πρώτη φορά στο εξωτερικό, τα ελληνικά είναι η γλώσσα μου, δεν ξέρω τίποτε άλλο από το να είμαι Ελληνας». Και πραγματική επιτυχία για εκείνον είναι να μην τον αλλάξουν ούτε η αναγνωρισιμότητα ούτε τα χρήματα. «Δεν έχει συμβεί ώς τώρα κι ούτε πρόκειται. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ο τρόπος που με βλέπουν μερικοί άνθρωποι, τι περιμένουν από μένα. Υπάρχουν φορές, για παράδειγμα, που κατεβαίνω στο κέντρο της Αθήνας με το λεωφορείο. Κάποιοι πιστεύουν ότι θα έπρεπε να μετακινούμαι με λιμουζίνα ή… ελικόπτερο. Λυπάμαι που θα συνεχίσω να τους απογοητεύω».
Εχουν περάσει επτά
χρόνια από εκείνη τη συνέντευξη με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Δεν έχουμε
ξανασυναντηθεί. Τον παρακολουθώ από μακριά, τον καμαρώνω σαν δικό μου άνθρωπο
και συνειδητοποιώ σε κάθε ευκαιρία ότι, πράγματι, ο πυρήνας της προσωπικότητάς
του δεν έχει αλλοιωθεί».
(Τ.Επτακοίλη-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
«Τη γλίτωναν πάντα»: Οι
Κένεντι και οι αθλιότητές τους με τις γυναίκες - Αεροπορικό δυστύχημα, πνιγμός,
αυτοκτονία: μερικές μόνο από τις αιτίες θανάτου γυναικών που έχουν συσχετιστεί
με άνδρες της δυναστείας Κένεντι. Η ερευνήτρια δημοσιογράφος Μορίν Κάλαχαν
εξιστορεί τις υποθέσεις τους, σε ένα βιβλίο που αναφέρεται στην «πραγματική
κατάρα των Κένεντι» και διαβάζεται σαν «φρικιαστική σαπουνόπερα».
(Protagon Team)
«Για να αντέξει το ελληνικό τουριστικό θαύμα χρειάζεται υποδομές, περιορισμούς και, κυρίως, επιβολή του νόμου.Το περασμένο Σαββατοκύριακο, χιλιάδες πολίτες της Βαρκελώνης διαδήλωσαν κατά του υπερτουρισμού, που κάνει τη ζωή τους αβίωτη. Η Ισπανία είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός παγκοσμίως μετά τη Γαλλία. Πέρυσι υποδέχθηκε 85 εκατ. επισκέπτες και φέτος αναμένεται νέο ρεκόρ.
Οι δρόμοι στο κέντρο της Βαρκελώνης είναι απροσπέλαστοι, τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 70% τα τελευταία χρόνια, το νερό διατίθεται με δελτίο (κάθε κάτοικος μπορεί να καταναλώσει έως 200 λίτρα την ημέρα), τα συνοικιακά καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο για να αλλάξουν φυσιογνωμία (ενοικιάσεις ποδηλάτων, καφέ, σουβενίρ).Στον ίδιο δρόμο βαδίζουμε κι εμείς.
Δείτε τι συμβαίνει στην Αθήνα, τη Σαντορίνη, την Πάρο, τη Νάξο, την Κρήτη, τη Λευκάδα, τη Λέρο, τη Χίο. Για να αντέξει το ελληνικό τουριστικό θαύμα –για να παραμείνει θαύμα, να μη γίνει εφιάλτης– χρειάζεται υποδομές, περιορισμούς και, κυρίως, επιβολή του νόμου.
Ο τουρισμός
είναι πυλώνας της οικονομίας μας, όχι «ιερή αγελάδα» που στο όνομά της όλα
επιτρέπονται. Διαφορετικά, «πάρτε μαζί σας νερό, το μέλλον μας έχει πολλή
ξηρασία», όπως έγραψε και ο ποιητής Μιχάλης Κατσαρός. Και πού να το βρούμε το
νερό».
(Τ. Επτακοίλη-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου