«Είναι ψηλή, ξανθιά και έχει ακριβά γούστα. Έτσι περιγράφουν ένα από τα αφεντικά της ομάδας των υπαλλήλων του Δήμου Αθηναίων που συνελήφθησαν για εκβιασμό επιχειρηματιών. Εννοείται πως πέφτω από τα σύννεφα που γίνονται τέτοια πράγματα στην Ελλάδα από δημοσίους υπαλλήλους. Ποιος το περίμενε να συμβεί αυτό; Το μαχαίρι θα φτάσει ως το κόκαλο. (Γέλωτες από το κοινό!)
Τους κατηγορούν πως στην «εταιρεία» που έφτιαξαν, είχαν και υπαλλήλους που δεν ήταν άλλοι από άστεγους οι οποίοι έκαναν στοχευμένες καταγγελίες κατά καταστηματαρχών. (Όποιος το σκέφθηκε, ένα μεγάλο εύγε!) Και ερχόταν τα καλόπαιδα και έναντι αμοιβής τακτοποιούσαν το πρόβλημα. Αν έχεις εύκολο χρήμα γιατί να μην έχεις και ακριβά γούστα;
Γιατί εδώ -όπως λέει το ρεπορτάζ- δε μιλάμε για μια αρπαχτή. Μιλάμε για ένα σταθερό εισόδημα, καθώς η γραμμή παραγωγής καταγγελιών λειτουργούσε άψογα. σε αυτή τη νοσηρή κατάσταση είναι το πολιτικό μας σύστημα με τις πολυδαίδαλες ρυθμίσεις του οι οποίες αντί να διευκολύνουν το επιχειρείν, το παραδίνουν βορά στα διεφθαρμένα κυκλώματα της δημόσιας διοίκησης. Διότι πλέον είναι κοινός τόπος.
Η διαφθορά σχετίζεται αποκλειστικά με το Δημόσιο. Όσο πιο απλωμένο είναι τόσο πιο εύκολο είναι στους λειτουργούς του -εννοείται όχι όλους- να εκβιάσουν, να απαιτήσουν, να παρανομήσουν.Θα μου πει κάποιος πως η ζωή έχει γίνει πολύ πιο πολύπλοκη και πολυδιάστατη και απαιτούνται συνεχείς κρατικές παρεμβάσεις για να ρυθμίζονται προβλήματα τα οποία πριν από μερικά χρόνια δεν υπήρχαν.
Σωστό, αλλά δεν
καταλαβαίνω πώς σχετίζεται αυτό με όλη τη γραφειοκρατία γύρω π.χ. από την
αδειοδότηση επιχειρήσεων ή δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πριν από μερικά χρόνια
υπέγραφες συμβόλαιο για αγορά ακινήτου μέσα σε ένα μήνα το πολύ και τώρα θέλεις
τρεις μήνες και βάλε, με την πρόκληση μπροστά σου για τα σχετικά
γρηγορόσημα. Εννοείται πως μαγική λύση δεν υπάρχει στην αντιμετώπιση της
διαφθοράς, παρά μόνον η συστηματική και σταδιακή μείωση του δημοσίου».
(Σ. Μουμτζής-liberal.gr)
«Στη «μάχη» που δίνουν το ρωσικό αέριο με το LNG, νικητής φαίνεται να βγαίνει και πάλι ο πρώτος, καθώς παρατηρήθηκε αύξηση 21,7 % στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως στην Ευρώπη. Μάλιστα, αναμένεται περαιτέρω αύξηση των ποσοτήτων μελλοντικά. Οι εκκλήσεις της ευρωπαϊκής κοινότητας για σταδιακό εκμηδενισμό δε φαίνεται να «εισακούγονται».
Πρώτοι από όλους εμείς το αποδεικνύουμε στην πράξη, καθώς η Ελλάδα έχει αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές της στο ρωσικό αέριο. Εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι το κόστος συμβάλλει σημαντικά σε αυτό, μιας και το LNG είναι «ακριβό σπορ».Στο μεταξύ, η Ρωσία εξακολουθεί να προσφέρει ποσότητες με σημαντικά χαμηλότερη τιμή συγκριτικά με τις εναλλακτικές λύσεις καυσίμων. Φυσικά, άλλο ένα «προσόν» του ρωσικού αερίου είναι ότι κρατά σε σχετικά χαμηλά επίπεδα το ενεργειακό κόστος για τους τελικούς καταναλωτές.
Τούτων λεχθέντων, δε μας προξενεί εντύπωση το 31% του μεριδίου που υποχώρησε στην εγχώρια αγορά το LNG. Στον αντίποδα, το μερίδιο του ρωσικού αερίου «άγγιξε» το 49,3%. Αρκεί να αναφερθεί ότι τον Μάιο του 2024, οι εισαγωγές ρωσικού αερίου ήταν ενδεκαπλάσιες σε σχέση με τον περσινό Μάιο στη χώρα μας. Από την άλλη πλευρά, δεν παρατηρείται η κινητικότητα αυτή στους τερματικούς σταθμούς LNG.Μάλιστα, τον Ιούνιο έφτασε μόλις ένα φορτίο στο τερματικό LNG της Ρεβυθούσας και άλλο ένα τον Ιούλιο, ενώ για τον Αύγουστο προβλέπονται μηδενικά φορτία.
Οι ΗΠΑ, ένας εκ των κορυφαίων προμηθευτών LNG της
Ευρώπης, καλούνται να τα «βγάλουν πέρα» με τη μεγαλύτερη περίοδο τυφώνων των
τελευταίων είκοσι ετών. Ο τυφώνας Μπέριλ αναμένεται αυτήν την περίοδο να πλήξει
τα παράλια του Τέξας, στα οποία και βρίσκονται σταθμοί υγροποίησης φυσικού
αερίου».
(Μ.Ασημακοπούλου- liberal.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου