αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Εμείς... και οι Βούλγαροι

 

Το παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζει τη διαχρονική σχέση ΑΕΠ ανά κάτοικο μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας. Σήμερα η Ελλάδα, θα ήταν ήδη κάτω από τη Βουλγαρία εάν δεν είχε παρουσιάσει μια αυξητική πορεία του ΑΕΠ τα τελευταία 3 χρόνια...Για την ακρίβεια, με τους ρυθμούς 2019, η Βουλγαρία θα ήταν ήδη κοντά στο 7% ψηλότερα από εμάς. Είναι ακόμα χαμηλότερα γιατί στρίψαμε την καμπύλη τελευταία στιγμή...

Εν τούτοις και αυτό φαντάζει προσωρινό. Η τάση ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 έδειχνε ότι, το 2040 θα μας έφτανε και μετά ότι θα μας περνούσε. Ευελπιστούσαμε μόνο στο ότι θα έφτανε σε ένα σημείο που η οριακή αύξηση του ΑΕΠ της, θα χαρακτηριζοταν από στοιχεία κορεσμού.

Την τάση αυτή, τη μεγιστοποίησε η χρεοκοπία. Έφερε χρονικά πιο κοντά το πρόβλημα. Για την ακρίβεια ανέδειξε το πρόβλημα. Γιατί όταν η Βουλγαρία ανέβαινε με υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης (η Βουλγαρία χρωστάει το 20% του ΑΕΠ της), εμείς στηρίζαμε ένα ΑΕΠ πάνω από τα $300 δις, σε χρήμα που έριχνε με τα ελικόπτερα το κράτος, δανειζόμενο από όποιον μίλαγε Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά μέχρι και Σουαχίλι.

Oταν η κάνουλα των δανεικών στέρεψε, το πλαστό μας ΑΕΠ κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.Από τα $330 δις, πέσαμε στα $185 δις, ενώ την ίδια χρονική περίοδο, η Βουλγαρία σκαρφάλωσε από τα $50 δις στα $90 δις. Από το 1990 που η εν λόγω χώρα εγκατέλειψε τις σοσιαλιστικές π@π@ρες, εννιαπλασίασε το ΑΕΠ της!!!! Το δικό μας ανέβηκε κάτι λιγότερο από 2,5 φορές...Και εμείς στο ίδιο διάστημα χώσαμε στην οικονομία και κοντά στα $200 δις, μόνο από χρέη. Η Βουλγαρία έχωσε κοντά στα $10 δις...Για να έχουμε εικόνα...

Προς υπεράσπισή μας, ο δείκτης αυτός έχει ένα μικρό στοιχείο παραπλάνησης. Ναι, τρέχει το ΑΕΠ της γείτονος γρήγορα, όμως μειώνεται και ο πληθυσμός της. Σε 15 χρόνια έχασε 1,5 εκ. κατοίκους. Μειώθηκε ο παρανομαστής, αυξήθηκε ο δείκτης. Όμως είναι προφανές, ότι και αυτό να μην συνέβαινε, το αναπόφευκτο, θα παρέμενε αναπόφευκτο.

Και είναι αναπόφευκτο, γιατί την εποχή που εμείς δανειζόμασταν για να αυξάνουμε τις συντάξεις, να βγάζουμε στη σύνταξη 40χρονους, να προσλαμβάνουμε 350 χιλ. νέους δημοσίους υπαλλήλους μόνο την 6ετία 2004-2009 και να πενταπλασιάζουμε το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης, η Βουλγαρία επκεντρώθηκε στο πως θα προσελκύσει επενδύσεις.

Όταν στη χώρα μας διατηρούμε πολύ υψηλά τους φορολογικούς συντελεστές γιατί έχουμε να πληρώσουμε €34 δις τον χρόνο μόνο για συντάξεις και €15 δις μόνο για μισθούς ΔΥ, η Βουλγαρία έχει έναν φορολογικό συντελεστή: 10%. Ισχύει για όλους, φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, συζητάμε για το αν πρέπει να φορολογούνται με 44% τα μερίσματα.Δεν είναι στραβός ο γιαλός, στραβά αρμενίζουμε...

                                                                    (Σ.Χήνος- ευρωπαϊστές f/B)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...