αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Απόψεις...

 

«Μην ακούς τι σου λέει ο Αισχύλος. Δεν είχε ιδέα ότι η αθηναϊκή δημοκρατία θα κατέληγε στην τυραννία των χρηματιστηρίων, ούτε για τον αγώνα των Παλαιστινίων. Τον βοηθούν κάποιοι θεατές οι οποίοι υψώνουν την παλαιστινιακή σημαία φωνάζοντας «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Η Αθηνά δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα. Ανταποκρίνεται όμως ο Χορός ο οποίος χειροκροτεί. Δεν ξέρω αν ήταν προγραμματισμένο. Πάντως ήταν καλά ενορχηστρωμένο.

Συμπέρασμα: Ο Αισχύλος δεν ξέρει τι λέει. Θέλει να μας μιλήσει για τους Παλαιστινίους και μας μιλάει για τους Αθηναίους. Και ο κ. Τερζόπουλος, σκηνοθέτης της παράστασης, μας έχει προειδοποιήσει. Η Κασσάνδρα παραληρεί στα αραβικά. Ευφυέστατος συμβολισμός. Κόρη του Πρίαμου, Μικρασιάτισσα, μιλάει αραβικά μερικούς αιώνες πριν από την εμφάνιση των Αράβων. Μου θύμισε έναν ταλαίπωρο ξεναγό Τούρκο στην Ασπενδο ο οποίος είχε πει ότι αφού πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος, μετά ξαναήρθαν οι Τούρκοι. 

Οι «Ευμενίδες» είναι ένας ύμνος στη δημοκρατία. Αν δεν σου πάει η δημοκρατία και θεωρείς ότι η Αθηνά την επέβαλε με δόλο ή διά της βίας, τότε δεν ασχολείσαι με την «Ορέστεια.Ας κάνουν ένα έργο για τους Παλαιστινίους και ας αφήσουν τον Αισχύλο στην αναχρονιστική του ησυχία».

                                                          (Τ.Θεοδωρόπουλος-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) 

«Δεν έχω χώρο για να αφηγηθώ τη μακρά ιστορία του διχασμού στις ΗΠΑ. Απλουστεύοντας, αναφέρω τέσσερα σημεία που παρατηρούμε τα τελευταία 20 χρόνια:Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει κινηθεί προς την ελευθεριακή, ανορθολογική και θρησκομανή δεξιά.Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει υιοθετήσει την κουλτούρα woke. Ο δημόσιος διάλογος, που δεν είναι διάλογος, έχει μεταφερθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου έχουν καταργηθεί όλοι, όλοι ανεξαιρέτως, οι κανόνες της δημοκρατικής συμβίωσης. 

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω οι ψηφοφόροι των δύο κομμάτων δεν έχουν απλώς δυσμενείς απόψεις για τους αντιπάλους τους, αλλά τους σιχαίνονται. Aλπως είπα, αυτή η κατάσταση δεν είναι καινούργια: από το 1847, οι Αμερικανοί έχουν δολοφονήσει καμιά εκατοστή πολιτικά πρόσωπα – και σήμερα, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ένας στους τέσσερις πιστεύει ότι η πολιτική βία είναι αναπόφευκτη για να σωθεί η χώρα. Να σωθεί από τι; Από τον σοσιαλισμό, από την ολίσθηση στα Σόδομα κι από την εισβολή του τρομερού Μακαρονοτέρατος».

                                                         (Σώτη Τριανταφύλλου –ΑΤΗensvoice)

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...