«Για την έλλειψη προσωπικού σε πολλούς κλάδους της οικονομίας οι αριθμοί είναι γνωστοί και προκαλούν ευλόγως ανησυχία για την πορεία των οικονομικών μεγεθών τους επόμενους μήνες και ακόμη χειρότερα τα επόμενα χρόνια. Τα μεγάλα κενά δεν αφορούν μόνον εποχικούς κλάδους, όπως ο τουρισμός και η εστίαση, αλλά και τη μεταποίηση, που κατά κανόνα εξασφαλίζει πιο μακροπρόθεσμες και ασφαλείς θέσεις εργασίας.
Οσες εταιρείες προσπάθησαν να καλύψουν τις ανάγκες τους με εργατοτεχνικό προσωπικό από τρίτες χώρες έμπλεξαν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και απελπίστηκαν. Αυτή η επιδοματική πολιτική, πέραν των στρεβλώσεων στην αγορά εργασίας και των απωλειών για το ασφαλιστικό σύστημα, δημιουργεί και μια γενιά τεμπέληδων και κακομαθημένων.
Αν η κυβέρνηση θέλει να διορθώσει το πρόβλημα, οφείλει να αλλάξει πλήρως την πολιτική παροχών και να τεθούν αυστηρές προϋποθέσεις για τους πραγματικούς δικαιούχους των κρατικών ενισχύσεων. Μέσα από μια τέτοια επεξεργασία θα μειωθεί απίστευτα ο αριθμός εκείνων που θα λαμβάνουν τα επιδόματα διότι τα έχουν πραγματική ανάγκη. Σε αυτές τις περιπτώσεις η πολιτεία θα μπορεί με άνεση να ενισχύσει με γενναιοδωρία όσους το έχουν ανάγκη ώστε να ζουν αξιοπρεπώς.
Η κεντροδεξιά
κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ξεπεράσει σε κοινωνικές παροχές κάθε
προηγούμενο. Αυτό προφανώς συμβαίνει επειδή μπορεί, αλλά οι καλές
δημοσιονομικές συνθήκες δεν θα παραμείνουν θετικές για πάντα και γι’ αυτό
απαιτείται σύνεση τώρα που είναι ακόμη νωρίς».
(Π.Λάμψιας- liberal.gr)
«Στη Σουηδία οι υποψήφιοι φοιτητές των ιατρικών σχολών, με το που επιτύχουν στις εξετάσεις και αρχίσει η εκπαίδευσή τους, πληρώνονται από το σουηδικό δημόσιο και λαμβάνουν κάθε χρόνο, για όσα χρόνια διαρκεί η φοίτησή τους, τις αυξήσεις που παίρνουν όλοι οι πτυχιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι! Μοναδική προϋπόθεση, στην οποία συμφωνούν εγγράφως οι φοιτητές, μόλις πάρουν το πτυχίο τους να υπηρετήσουν υποχρεωτικά για 10 χρόνια σε δημόσια νοσοκομεία! Μετά, αν το επιλέξουν, μπορούν να ιδιωτεύσουν.
Η πείρα έδειξε ότι ένας συγκριτικά μεγάλος αριθμός γιατρών δεν
εγκατέλειψε ποτέ τη δημόσια υγεία στη Σουηδία. Η τεράστια εμπειρία που
απέκτησαν στις καθαρές ιατρικές πράξεις, σε συνδυασμό με τις απεριόριστες
ευκαιρίες έρευνας που διαθέτουν τα δημόσια νοσοκομεία με τα εκατομμύρια
περιστατικά, συν φυσικά τους ικανοποιητικούς μισθούς που έφθασαν να
εισπράττουν… μισθοδοτούμενοι από τα φοιτητικά τους χρόνια, τους κράτησαν στις
θέσεις τους! Από τις οποίες, με τα χρόνια έχουν και τη δυνατότητα παροχής
ιδιωτικών υπηρεσιών τα απογεύματα, εκτός ωραρίου, στα νοσοκομεία τους,
καταβάλλοντας κάποια «συμμετοχή» για τη χρήση των νοσοκομειακών υποδομών».
(Θ.Οικονομόπουλος- iefimerida.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου