αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

Θα λάμψει η αλήθεια;

  

«Την προσεχή Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου, η Ρούλα Πισπιρίγκου αναμένεται να βρεθεί ενώπιον δικαστών και ενόρκων, για να δώσει εξηγήσεις, να απολογηθεί για το βαρύ έγκλημα που της καταλογίζεται: τη δολοφονία του μεγαλύτερου παιδιού της, της εννιάχρονης Τζωρτζίνας, με ισχυρή δόση κεταμίνης. Στη διπλανή αίθουσα, έχει ήδη ξεκινήσει η δίκη της για άλλα δυο στυγερά εγκλήματα, τους ασφυκτικούς θανάτους της Μαλένας, τριάμισι ετών, και της Ίριδας, βρέφους, στην κούνια ακόμη. Ποιος αμφιβάλλει ότι η υπόθεση Πισπιρίγκου θα μείνει ανεξίτηλη στα ελληνικά ποινικά χρονικά;  

Στην ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση της Τζωρτζίνας, το τοπίο δε θα μπορούσε να είναι πιο ομιχλώδες. Το –ασύλληπτο– κατηγορητήριο σε βάρος της Πισπιρίγκου γεννά προσδοκίες ενοχής. Τόσες και τόσες ενδείξεις… Είναι όμως πάντα μακρύς ο δρόμος ως τη βεβαιότητα. Από το «τα ’φαγε τα παιδιά η κακούργα» ως το «έλαμψε η αλήθεια στη δίκη Πισπιρίγκου». Τους 9-10 μήνες που διαρκεί η δίκη, έχουν παρελάσει μπροστά από τους κρίνοντες, ιατροδικαστές, πραγματογνώμονες, τεχνικοί σύμβουλοι, μάρτυρες ειδικών γνώσεων.

Medical experts τους λένε συμπυκνωμένα και μεστά οι αγγλοσάξονες, με τη μεγαλύτερη παράδοση στο πεδίο — η πρώτη υπόθεση στην οποία κλήθηκαν άλλωστε να καταθέσουν επαγγελματίες με την ιδιότητα του medical expert αφορά το Αγγλικό Δίκαιο και πάει τρεις αιώνες πίσω, το 1767.   Ποιους από όλους θα πιστέψει το δικαστήριο; Η υπεράσπιση της Πισπιρίγκου έχει ενσπείρει αμφιβολίες, αυτή είναι εξάλλου η δουλειά της, καλώντας ειδικούς που σχοινοβατούν. 

Απέναντι σε τεράστιο όγκο επιβαρυντικών στοιχείων, προσφάτως, ένας καθηγητής Γενετικής είπε ότι θα έπρεπε να έχει γίνει γενετική αυτοψία, και αμέσως μετά μια βρετανή ειδικός, διακεκριμένη στο πεδίο της Εγκληματολογίας και της Γενετικής υποστήριξε ότι η Τζωρτζίνα είχε σοβαρά προβλήματα υγείας, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον αιφνίδιο θάνατό της. Δεν έχει ωστόσο διαμορφώσει άποψη εάν η κατηγορούμενη μητέρα από την Πάτρα είναι αθώα ή ένοχη.  

Προσωπικά, δεν θα ήθελα να είμαι ένορκος, λαϊκός δικαστής, στην υπόθεση Πισπιρίγκου. Να πρέπει να εκφράσω το κοινό περί δικαίου αίσθημα, τον μέσο πολίτη, αλλά και να ζυγιάσω κακότεχνες και αξιόπιστες ιατροδικαστικές εξετάσεις, να διακρίνω αν έχουν φωτιστεί αθέατες πλευρές, να καταλάβω με ιατρικούς όρους —και ενώ καμία λεπτομέρεια δεν είναι περιττή— ποια είναι τελικά η αλήθεια. 

Να πρέπει να αντισταθώ στις σειρήνες της υπεράσπισης, στις συναισθηματικές κορώνες, στο παράδοξο που θέλει αρραγές το οικογενειακό μέτωπο της Πισπιρίγκου. Και να αφήσω με την ψήφο μου —ή όχι— στη φυλακή τη γυναίκα που μας έμαθε τι είναι η κεταμίνη»… 

                          (Απόσπασμα άρθρου της Ελ. Κόλλια από το  Protagon.gr)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...