«Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περισσότεροι μηχανικοί, ιατροί και δικηγόροι από όσους μπορεί να φιλοξενήσει η οικονομική, επιχειρηματική και κοινωνική δραστηριότητα, καθώς και η δημογραφική πραγματικότητα.
Εκατοντάδες αποφοίτων Πανεπιστημιακών και Πολυτεχνικών σχολών, υποαπασχολούνται ή ετεροαπασχολούνται, αφού δεν είναι λίγες οι ειδικότητες που έχουν χαμηλότατο δείκτη απορρόφησης από την πραγματική οικονομία. Εκατοντάδες απόφοιτοι σχολών Θετικών επιστημών, Πολιτικών επιστημών, Φιλολογικών σχολών και Οικονομικών σχολών απασχολούνται σε τομείς εντελώς διαφορετικούς, σε σχέση με τις σπουδές τους.
Ο αριθμοί είναι αμείλικτοι. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, το 2022 δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα 47.169 δικηγόροι. Σε αυτόν τον αριθμό σύντομα θα πρέπει να προστεθεί και ο αριθμός των ασκούμενων δικηγόρων που σύμφωνα με τους συλλόγους τους, είχε υπερβεί τους 1.000, μόνο για την α’ εξεταστική περίοδο του 2023.
Το 2010 οι δικηγόροι στη χώρα μας ήταν 39.328, ενώ το 2000 ήταν 27.046. Και ο αριθμός θα συνεχίζει να αυξάνεται, αφού οι τρεις νομικές σχολές, δηλαδή η Νομική Αθηνών (ΕΚΠΑ), η Νομική Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλειο) και η Νομική Κομοτηνής (Δημοκρίτειο) υποδέχονται ετησίως περισσότερους από 1250 φοιτητές. Ο αριθμός των δικηγόρων στη χώρα μας είναι από μόνος του προβληματικός.
Από τους δικηγόρους που
είναι εγγεγραμμένοι στους συλλόγους μόνο οι 39.519 φαίνεται να ασκούν
δικηγορική δραστηριότητα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Από αυτούς, το 68%
εμφανίζει κέρδη, το 4% μηδενικά αποτελέσματα και το 28% ζημίες. Τα μέσα
ακαθάριστα έσοδα ήταν για το 2021 στα 26.731 ευρώ και τα καθαρά έσοδα στα
14.405 ευρώ, με τον μέσο φόρο να βρίσκεται στα 4.531 ευρώ».
(Απόσπασμα άρθρου του Κ.Χαροκόπου από το liberal.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου