Είναι γνωστό τοις πάσι ότι τα κληροδοτήματα των επιφανών Ιωαννιτών και η διαχείρισή τους από τον εκάστοτε μητροπολίτη κατέστησαν τη Μητρόπολη Ιωαννίνων μία από τις πιο πλούσιες και ισχυρές της χώρας. Οι δύο αρχιεπίσκοποι Αθηνών, ο μακαριστός Σπυρίδων Βλάχος (μητροπολίτης το 1916 και Αρχιεπίσκοπος το 1949) και ο μακαριστός Σεραφείμ Τίκκας (μητροπολίτης από το 1958 ως το 1974, οπότε και εκλέχθηκε Αρχιεπίσκοπος) είχαν τη διαχείριση της περιουσίας των κληροδοτημάτων αλλά και τις μετοχές της Εκκλησίας της Ελλάδος, συμμετείχαν στο ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας, θέση την οποία αργότερα έλαβε ο μακαριστός Θεόκλητος που αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Σεραφείμ.
Τα
κληροδοτήματα, όμως, κατά την «αλλαγή φρουράς» το 2014 βρίσκονταν σε δεινή
οικονομική κατάσταση και η αγορά μετοχών από τη Μητρόπολη Ιωαννίνων αλλά και
την Εκκλησία της Ελλάδος με στόχο την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου έγινε
με υψηλά τιμήματα, με συνέπεια όλα να κρέμονται από μια κλωστή.
(Άρθρο
του Βήματος με τίτλο «Ιερός πόλεμος για τα Ιωάννινα»)
Το 2014 λοιπόν ο κ. Ιερώνυμος αναγκάστηκε να παραδεχτεί τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η πλέον πλούσια Μητρόπολη της χώρας με τις επιλογές της ηγεσίας της, δίνοντας υποσχέσεις για πλήρη διαφάνεια. Η περιουσία άλλωστε των Αγαθοεργών Καταστημάτων είχε σχεδόν εκμηδενιστεί ενώ τα ίδια είχαν φορτωθεί με υπέρογκα δάνεια. Για το ίδιο πράγμα δεσμεύτηκε τότε και ο τωρινός Μητροπολίτης κ. Μάξιμος.
Βέβαια, κανένας δεν έμαθε στη συνέχεια τι είχε συμβεί. Πώς δηλαδή η πλούσια Μητρόπολη Ιωαννίνων σχεδόν χρεοκόπησε. Οι υποσχέσεις έμειναν υποσχέσεις. Άλλωστε στις δεκαετίες που είχαν περάσει δεν κατατέθηκε ποτέ δημόσια ένας ισολογισμός ώστε να μάθει και το «ποίμνιο» πώς γινόταν η διαχείριση των κληροδοτημάτων και όχι μόνο. Στη συνείδηση βέβαια του κόσμου τα γηροκομεία ήταν της εκκλησίας, οι φοιτητικές εστίες επίσης-κι ας ήταν των ευεργετών. Και -βεβαίως- ήταν γνωστή η βούληση των ευεργετών να γίνεται η διαχείριση των κληροδοτημάτων από τον Δήμο. Εκείνο το «πλην Ιωαννίνων» δεν αποτελεί πια …μυστικό.
Τώρα διαβάζουμε ότι η Μητρόπολη σχεδιάζει τρεις νέες δομές (ένα γηροκομείο, ένα Κέντρο Ημέρας Φροντίδας Ηλικιωμένων και ένα Κέντρο Ημέρας για άτομα με Άνοια), στο ημιτελές κτίριο των 3.500 τετραγωνικών μέτρων, που βρίσκεται πίσω από το Γηροκομείο στο Άλσος. Πολύ καλή η πρωτοβουλία και μπράβο στους έχοντες την ιδέα. Όμως, μη φανταστεί κανείς ότι αυτό θα γίνει με χρήματα της Μητρόπολης. Θα γίνει με την οικονομική στήριξη επιχειρήσεων, ιδιωτών και την εθελοντική προσφορά επιχειρηματιών και επαγγελματιών.
Το ποσό που απαιτείται είναι τρία εκατομμύρια ευρώ και εκτός από τους μεγάλους δωρητές καλούνται και οι πολίτες να προσφέρουν από το υστέρημά τους, αγοράζοντας λαχνούς των 10 ευρώ. Και μακάρι το έργο να ολοκληρωθεί δίνοντας λύσεις σε χρόνια προβλήματα της πόλης αλλά μακάρι κάποια στιγμή η διαφάνεια να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της εκκλησιαστικής ηγεσίας ώστε και το «ποίμνιο» να γνωρίζει πράγματα που το αφορούν αφού εκείνο είναι που συνεισφέρει αλλά για εκείνο συνεισέφεραν και οι ευεργέτες του τόπου μας πριν κάποια χρόνια… Μέχρι τότε έχουμε ακόμη δρόμο, ως φαίνεται...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου