αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Σκηνικό διάλυσης...

 

«ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ είναι αντικειμενικές και προφανείς. Ο πρωθυπουργός αρχικά έδειξε εμπιστοσύνη στον αρμόδιο υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος από τις πρώτες ώρες φάνηκε ότι δεν είχε προετοιμαστεί καταλλήλως και όταν η αποτυχία του να διαχειριστεί την κατάσταση ήταν προφανής, το Μέγαρο Μαξίμου άργησε να αναλάβει τον επιτελικό του ρόλο, συντονίζοντας και απαιτώντας την άμεση αντίδραση και των υπόλοιπων υπουργείων, του Άμυνας, του Εσωτερικών κ.ά. 

Ουσιαστικά, η πρώτη πρόκληση του νέου υπουργού Πολιτικής Προστασίας (ο οποίος είχε παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό ως υπερ-τεχνοκράτης που θα έκανε τη διαφορά) ήταν μια μεγάλη αποτυχία, παρότι είχε αρκετούς μήνες για να εγκλιματιστεί στο υπουργείο του. Μάλιστα, ήταν εκείνος που είχε ζητήσει τη δημιουργία νέου ξεχωριστού υπουργείου ως όρο για να αποδεχτεί τη θέση, ώστε να έχει λυμένα τα χέρια του και να μην εξαρτάται από άλλον υπουργό (πριν, η αρμοδιότητα αυτή ανήκε σε υφυπουργό). 

Ούτε η απόκτηση δικού του υπουργείου, ούτε η επιπλέον εξουσία, ούτε η στήριξη που έλαβε από τον πρωθυπουργό, όμως, έδειξαν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Αντιθέτως, ο κρατικός μηχανισμός φάνηκε πολύ λιγότερο έτοιμος απ' ό,τι ήταν στην περσινή έντονη χιονόπτωση, τόσο που αρκετά κυβερνητικά στελέχη τον συνέκριναν με τον Νίκο Χαρδαλιά, για τον οποίο έλεγαν ότι τα είχε πάει πολύ καλύτερα. 

Απόλυτη ασυνεννοησία υπήρξε και μεταξύ αστυνομίας, τροχαίας και πυροσβεστικής, οι οποίες ήταν επίσης απούσες όταν και όπως έπρεπε. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, ωστόσο, καθώς οι ανεπάρκειές τους έχουν αποκαλυφθεί από τις πυρκαγιές στο Μάτι και επιβεβαιώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, αλλά έκτοτε δεν έχει αλλάξει τίποτα, ούτε οι παθογένειες ούτε καν ο μηχανισμός και τα στελέχη. Όλα είναι ίδια. 

Εκτός από την κεντρική διοίκηση και τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, και η τοπική αυτοδιοίκηση απέτυχε να προετοιμαστεί, αλλά κυρίως ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, ο οποίος είχε διαρκή παρουσία στα ΜΜΕ, αλλά το έργο του απουσίαζε.Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ αναμενόταν 48ωρη έντονη χιονόπτωση, δεν είχαν φροντίσει καν να ρίξουν αλάτι ούτε στους κεντρικούς δρόμους, όπως η λεωφόρος Μεσογείων, η Κηφισίας και η Κατεχάκη, με τα γνωστά αποτελέσματα.  

Έντονο παρασκήνιο φαίνεται ότι υπάρχει όμως και γύρω από την Αττική Οδό, τον πιο χρυσοπληρωμένο δρόμο, καθώς η ολιγωρία που επέδειξαν τα στελέχη της μάλλον δεν είναι άσχετη από την ολοκλήρωση της 25ετούς σύμβασης παραχώρησης και την πρόσφατη προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ για τη νέα (η υποβολή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη νέα σύμβαση αναμένεται για τις 20 Απριλίου).

Όσο για τον ΟΣΕ, εκεί επικρατεί από καιρό σκηνικό διάλυσης. Η διοίκηση των Ιταλών, που αγόρασε τα τρένα με ένα εντελώς ασήμαντο τίμημα και υποτίθεται ότι θα τα εκσυγχρόνιζε, άφησε στην τύχη τους τους εγκλωβισμένους επιβάτες

                                      (Απόσπασμα άρθρου της Β. Σιούτη από τη Lifo.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...