αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

Απόψεις...

 

«Η πανδημία έχει αποκαλύψει πολλές αδυναμίες και ανεπάρκειες κρατικών μηχανισμών, υπερεθνικών οργανισμών, εκπαιδευτικών συστημάτων και, βέβαια, αδυναμίες στην ικανότητα ολόκληρων λαών να ανταποκρίνονται σε κρίσεις. Αλλά μία από τις σημαντικότερες αδυναμίες, που έχει γίνει πεντακάθαρη, είναι το θέμα της επικοινωνίας. Το πώς μιλάμε μεταξύ μας και το πώς μιλάνε οι ειδικοί στους μη ειδικούς γι’ αυτό που μας συμβαίνει. Σε αυτό τον τομέα ζούμε ένα διαρκές, παγκόσμιο Βατερλώ. 

Το βλέπετε. Το διαβάζετε. Κάθε μέρα λάθη· στις ειδήσεις, στις ανακοινώσεις των ειδικών, στον δημόσιο διάλογο. Στο ποια στοιχεία επικοινωνούμε και πώς. Στο πώς εξηγούμε γιατί οι πολίτες πρέπει να κάνουν το ένα πράγμα και όχι το άλλο. Στο πώς περιγράφουμε τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, στο πώς αναλύουμε τις πιθανότητες και τα στατιστικά, στο πώς παρουσιάζουμε τα δεδομένα και πώς ερμηνεύουμε τι σημαίνουν».

                                                        (Θ. Γεωργακόπουλος-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) 

«Το έλλειμμα δεξιοτήτων και προσωπικού στην αγορά εργασίας είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Τώρα μεγεθύνεται. Καθώς η οικονομία ξαναπαίρνει μπροστά και τα κονδύλια του «Ελλάδα 2.0», δημιουργούν μαζί με τη μόχλευση προοπτικές για μια κρίσιμη μάζα επενδύσεων 60 δισ. ευρώ, οι επιχειρήσεις αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό στην ενέργεια, την πληροφορική, τη βιομηχανική παραγωγή, την εφοδιαστική αλυσίδα. Ψάχνουν, αλλά δεν βρίσκουν αυτό που θέλουν. Κι όλα αυτά σε μια στιγμή που έρχεται έκρηξη προσλήψεων. 

Η Ελλάδα κατατάσσεται 4η παγκοσμίως, πίσω μόνο από ΗΠΑ, Ταϊβάν, Αυστραλία, με τις μεγαλύτερες προοπτικές απασχόλησης για το τρίτο τρίμηνο του 2021 (έρευνα Manpower Group).Αλλά η προσφορά δεν καλύπτει τη ζήτηση. Λείπουν από την αγορά εργασίας οι δεξιότητες που συνδυάζουν την τεχνική εξειδίκευση και τα τεχνικά προσόντα που απαιτούν τα νέας γενιάς έργα του 4.0 Industry, αναδεικνύοντας και την αποτυχία του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Από μηχανικούς δικτύων, βάσεων δεδομένων και ανάπτυξης λογισμικού, μέχρι στελέχη ενεργειακών projects, πληροφορικής, τεχνικούς βιομηχανικών εγκαταστάσεων και αυτοματισμών, παντού καταγράφονται ελλείψεις».

                                                                          (Γ. Φιντικάκης-liberal.gr)

«Έχει επικρατήσει μια «ελευθεριακή» άποψη δικαιωματισμού, που ομογενοποιεί ως ιδέα εμβολιασμένους και μη, αναδεικνύοντας το «δικαίωμα» των ανεμβολίαστων ως απόλυτη αξία. Και αν τους πεις ότι απόλυτο δικαίωμα είναι το δικαίωμα στη ζωή, θα σου απαντήσουν ότι ζωή χωρίς ελευθερία δεν αξίζει (το έχουν πει δημοσίως κάνα δυο τραγουδοποιοί). Αναφερόμαστε στην ιδεολογικοποίηση που υφίστανται τα μέτρα. Σε λίγο θα έχουμε… πάλης ξεκίνημα νέοι αγώνες για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά!»

                                                                       (Κ. Θεοδωρίδης-liberal.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...