«Η αναφορά της Λαγκάρντ στον κίνδυνο βίαιης διόρθωσης έρχεται σε μία στιγμή που η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και πρώην επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, ανακοίνωσε ότι 130 χώρες που αντιστοιχούν σε πάνω από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ συμφωνούν στην επιβολή ενός παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου, που σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να οριστεί στο 15%.
Παρ’ όλα αυτά, τα χρηματιστήρια παγκοσμίως συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία με τον S&P 500 να κλείνει χθες σε νέο ιστορικό υψηλό στις 4.319 μονάδες που είναι το έκτο διαδοχικό ρεκόρ που καταγράφει. Είναι το μεγαλύτερο ανοδικό σερί του μεγαλύτερου χρηματιστηριακού δείκτη στον κόσμο από τον Αύγουστο του 2020.
Για να γίνει αντιληπτό το πόσο ψηλά κινούνται πλέον τα χρηματιστήρια αρκεί να πούμε ότι ο S&P 500 κατέγραψε χθες το 34ο ιστορικό υψηλό μόνο μέσα στο 2021, ξεπερνώντας ακόμη και το μεγαλύτερο σερί ρεκόρ της ιστορίας που σημειώθηκε μέσα στο 2020.
Το κατά πόσο αυτά τα ιστορικά ρεκόρ δικαιολογούνται ή επιβεβαιώνουν ότι οι αγορές βρίσκονται σε φάση «φούσκας» θα φανεί στην πορεία, ωστόσο η προειδοποίηση του ESRB δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.
Γνωρίζουν ότι η Ελλάδα παραμένει σε καθεστώς αυξημένης μεταμνημονιακής εποπτείας (σ.σ ελπίζει ότι θα εξέλθει στα μέσα του 2022 όπως είπε και χθες στη Βουλή ο Χρήστος Σταϊκούρας) κάτι που σημαίνει ότι δεν καθορίζει μόνη της τις αποφάσεις για τη δημοσιονομική πολιτική.
Για το 2020 και για το 2021, ίσχυσε η ρήτρα διαφυγής, που στην πράξη σημαίνει ότι αντί για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μας επετράπη να κλείσουμε τις χρονιές με ελλείμματα της τάξεως του 7% ή των 12 δισ. ευρώ επί μια διετία (2020-2021).
Τι σημαίνει υψηλά πρωτογενή ελλείμματα; Μεγαλύτερο
χρέος. Το οποίο πράγματι από τα 330 δισ. ευρώ το 2019, θα εκτιναχθεί στα 352
δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 με την αύξηση να φτάνει στα 22 δισ. ευρώ, περίπου
όσα και τα πρωτογενή ελλείμματα που «γέννησε» η πανδημία για να χρηματοδοτηθούν
τα μέτρα στήριξης».
(Απόσπασμα άρθρου του Κ.
Μαριόλη από το liberαl.gr )
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου