«Οι τεχνολογικές εταιρείες στην Τουρκία ξεκίνησαν να αναπτύσσονται γοργά πριν από λιγότερο από 20 έτη. Προφανώς η επιδότηση από το κράτος ήταν κρίσιμη για την επιτυχία τους, όπως άλλωστε και η αντιγραφή «α λα Τούρκα» δυτικών συστημάτων, αυτή τη στιγμή, ωστόσο, είναι ένας βραχίονας που επιτρέπει στην Αγκυρα την ευελιξία σε δύο επίπεδα:
Πρώτον, έβαλε την Τουρκία στον χάρτη των παγκόσμιων εξαγωγών οπλικών συστημάτων, έναν τομέα που είναι δυναμικά αναπτυσσόμενος. Και δεύτερον, παρέχει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εγχώριες δυνατότητες για τις οποίες δεν είναι αναγκαίο να σπαταλήσουν συνάλλαγμα. Σε μια χώρα με βαριές δομές και ένα κράτος το οποίο είναι ο μόνος αδιαμφισβήτητος πυλώνας της τουρκικής ζωής, η μεταφορά μιας απόφασης από την κορυφή προς τη βάση είναι απλά ζήτημα βούλησης.
Ωστόσο στην περίπτωση της καινοτομίας εμπλέκονται και άλλες δυνάμεις. Επιστήμονες με σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια και τεχνολογικά ινστιτούτα της Δύσης εργάζονται στις τουρκικές εταιρείες. Ο πληθωρισμός που απειλεί τα εισοδήματα σπρώχνει πολλούς στο εξωτερικό, όχι όμως τόσους ώστε να αλλάζουν δραματικά οι ισορροπίες.
Ο εθνικισμός –που αποτελεί συγκολλητική ουσία– της τουρκικής κοινωνίας σίγουρα διαδραματίζει ρόλο. Οι Τούρκοι θέλουν να δουν τη χώρα τους να πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ αυτό το αίσθημα έχει προ πολλού (για πολλούς και διάφορους λόγους) εγκαταλείψει λιγότερο τους Ελληνες και περισσότερο τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Στην εποχή του software και όχι των βαρέων συστημάτων
(για τα οποία άλλωστε η Ελλάδα δεν είναι εξ ορισμού ανταγωνιστική), η χώρα μας
θα μπορούσε να τρέξει, μάλιστα από προνομιακή θέση, καθώς νέοι Ελληνες ανά την
υφήλιο καινοτομούν και μάλιστα με διακρίσεις. Αν το παιχνίδι δεν ανοίξει κι
άλλο, θα μείνουμε να συζητάμε για τα βιομηχανικά απολιθώματα του παρελθόντος».
(Β. Νέδος- Liberal.gr)
«Το 2050 η Ελλάδα θα έχει 7,5 εκατομμύρια κατοίκους με την πλειοψηφία τους να είναι άνω των 60 ετών! Καλά καταλάβατε! Η Ελλάδα με αυτά τα δεδομένα είναι από τώρα μία νεκρή χώρα!Ποιο ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να στηρίξει μία τέτοια σχέση; Να πούμε την αλήθεια! Υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει συνταξιοδοτικό σύστημα. Και μάλιστα όταν οι συντάξεις πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν υπάρχει προϋπολογισμός για να κάνει κανείς κοινωνική πολιτική, να ξοδέψει χρήματα για την Υγεία, την Παιδεία. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για την Άμυνα της χώρας. Να το πούμε πιο καθαρά: Δεν υπάρχει χώρα…
Η Ελλάδα πρέπει να προσπαθήσει να ξαναμαζέψει τα παιδιά
της. Και πολύ περισσότερο οι νέοι που εγκατέλειψαν την χώρα με την πρόσφατη
οικονομική κρίση.Την ίδια ώρα πρέπει να δούμε με ένα άλλο μάτι και το
μεταναστευτικό. Χρειαζόμαστε νέο αίμα! Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα γίνει
προτεκτοράτο του ισλαμικού κόσμου ή ότι η είσοδος στα σύνορά της θα είναι
ανεξέλεγκτη. Και την ίδια ώρα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μεγάλη ανάγκη από μία
νέα πατρίδα, από ένα νέο μέλλον. Τα πρόσφατα γεγονότα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το
επιβεβαιώνουν. Εκεί έχουμε χιλιάδες Αρμένιους άστεγους. Θα μπορούσαμε στους
ανθρώπους αυτούς να προσφέρουμε μια νέα πατρίδα.Είναι δύσκολο θέμα. Και οι
πολιτικοί δεν θα ασχοληθούν εύκολα με ένα θέμα που δεν θα τους φέρει ψήφους
αύριο το πρωί».
(Θ.Μαυρίδης- Liberal.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου