«Τελικά ο ισραηλινός πύραυλος δεν ήταν ούτε ισραηλινός ούτε πύραυλος. Ηταν μια βορειοκορεατική ρουκέτα F-7 που εκτοξεύτηκε μέσα από τη Γάζα και λόγω αστοχίας έπεσε στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου. Ο κρατήρας που άνοιξε δεν ήταν κρατήρας, ήταν μια οπή. Και η γόμωση της ρουκέτας ήταν αδύναμη –ουδεμία σχέση είχε με την ισχύ των ισραηλινών πυραύλων– και γι’ αυτό το νοσοκομείο παρέμεινε άθικτο. Ακόμα και τα φωτοβολταϊκά που ήταν εγκατεστημένα στη στέγη του, δεν έπαθαν τίποτα.
Ολα τα παραπάνω αποδεικνύονται από πλήθος φωτογραφιών, καθώς και από μια υποκλαπείσα συνομιλία τρομοκρατών της Χαμάς στην οποία παραδέχονται πως η ρουκέτα εκτοξεύτηκε από τη Γάζα. Τίποτα από αυτά δεν διαψεύστηκε. Συνεπώς, το πρώτο και βασικό σκέλος της είδησης ήταν 100% αναληθές. Πάμε παρακάτω. Το δεύτερο σκέλος της είδησης –κατά τη γνώμη μου το βασικότερο– ήταν ο αριθμός των νεκρών. Η Χαμάς, σχεδόν πέντε λεπτά μετά την έκρηξη, καταμέτρησε τα θύματα και τα βρήκε 500. Αυτός ο αριθμός έκανε τον γύρο του κόσμου προκαλώντας φρίκη για το μέγεθος της τραγωδίας.
Οσοι αναπαρήγαγαν την είδηση δεν έκαναν τον κόπο όχι να τη διασταυρώσουν –οι ειδήσεις είναι αδύνατο να διασταυρωθούν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα–, αλλά να την υποβάλουν στη βάσανο της λογικής επεξεργασίας. Πώς είναι δυνατόν μέσα σε ελάχιστα λεπτά να καταμετρηθούν τόσα θύματα; Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα από τους τρομοκράτες είχε επιτευχθεί. Ο μεγάλος αριθμός των νεκρών σε συνδυασμό με τη βεβαιότητα πως το φονικό όπλο ήταν ισραηλινό μετέστρεψαν το κλίμα και οι δολοφόνοι γυναικόπαιδων, ηλικιωμένων και βρεφών έγιναν, σε μια στιγμή, θύματα και το Ισραήλ από κατήγορος έγινε κατηγορούμενος.
Η προπαγάνδα της Χαμάς για τους δήθεν 500 νεκρούς βρήκε ευήκοα ώτα σε πολλά μεγάλα διεθνή ΜΜΕ. Γιατί τόσο πολλοί άνθρωποι, κυρίως στον πολιτισμένο κόσμο, εξαπατήθηκαν ως προς τον αριθμό των θυμάτων; Η πιο ανώδυνη εξήγηση είναι πως 500 νεκροί είναι μια εντυπωσιακή είδηση που φέρνει θεαματικότητα και ακροαματικότητα. Προκαλεί την προσοχή του κοινού.
Τι έμεινε από όλο αυτό το φιάσκο; Η αδυναμία μεγάλων
ΜΜΕ να κατανοήσουν τη διαφορά μεταξύ είδησης και προπαγάνδας και η απροθυμία
τους να προχωρήσουν στη λογική επεξεργασία της πληροφορίας πριν τη
δημοσιοποιήσουν. Πολύ δε περισσότερο όταν η υπερβολή και η παραπληροφόρηση
είναι ίδιον των ολοκληρωτικών καθεστώτων».
(Απόσπασμα άρθρου του Σ.Μουμτζή από το liberal.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου