αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

Νόμιμη... η παρανομία

 

«H υπόθεση του γιου που έκλεβε από το συνταξιοδοτικό σύστημα για 161 μήνες τις συντάξεις της θανούσας μητέρας του, συνολικού ύψους 64.660 ευρώ, όπως ήταν φυσικό εξόργισε για μια ακόμα φορά τους πολίτες. Αφού ο καταχραστής του δημοσίου χρήματος, καταδικάστηκε τελικά για πλημμέλημα και θα εξαγοράσει την ποινή του προς τρία ευρώ την ημέρα. 

Η δε ανάκτηση των χρημάτων που ενθυλάκωσε στη συγκεκριμένη περίπτωση ο γιος, δηλαδή το προϊόν της απάτης, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω των φορολογικών αρχών. Με την γνωστή μέθοδο που έχει οδηγήσει σε ανείσπρακτες οφειλές προς το Δημόσιο, της τάξης των 170 δισ. ευρώ. 

Εάν δηλαδή ο γιος δεν έχει περιουσιακά στοιχεία στο όνομα του ή τραπεζικούς λογαριασμούς, τότε η εφορία θα γράψει και αυτά τα χρέη στην άμμο, λίγο πριν τα διαγράψει το κύμα. Οι υπόλοιπες πτυχές του θέματος φανερώνουν πως το σύστημα είχε τρύπες και πως έμπαζε από παντού. 

Κατά πρώτον το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν ασκούσε κανέναν απολύτως έλεγχο πάνω στον αριθμό των συνταξιούχων του. Αν δεν πήγαινε κάποιος συγγενής να δηλώσει τον θάνατο του συνταξιούχου, τότε εκ προοιμίου το συνταξιοδοτικό ταμείο, θεωρούσε πως ο συνταξιούχος βρισκόταν εν ζωή, ε δυο λόγια δεν γινόταν η παραμικρή επικαιροποίηση των δεδομένων των συνταξιοδοτικών ταμείων, όσον αφορά τον αριθμό των συνταξιούχων. υτή ήταν η πρώτη μεγάλη τρύπα που εκμεταλλεύτηκε ο γιος. 

Η δεύτερη τρύπα αφορά την επί 15 έτη συνεργασία ανάμεσα στη θανούσα «συνταξιούχο» και την τράπεζα στην οποία κατατίθετο η μηνιαία σύνταξη. Για 15 έτη δεν χρειάστηκε ποτέ να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία της δικαιούχου; Για 15 έτη δεν χρειάστηκε ποτέ να εκδοθεί χρεωστική κάρτα ή κάρτα αναλήψεων στα ΑΤΜ της τράπεζας, που η θανούσα «συνταξιούχος» διατηρούσε τον λογαριασμό της; Η μη παραλαβή της νέας κάρτας ή η μη ενεργοποίηση μιας νέας κάρτας, δεν είχε ανάψει κόκκινα λαμπάκια στα συστήματα ελέγχου της τράπεζας;

Και ερχόμαστε στην τρίτη τρύπα που έχει να κάνει με τις φορολογικές αρχές. Ποιος υπέβαλε τις φορολογικές δηλώσεις; Επικαιροποίηση των στοιχείων της θανούσας «συνταξιούχου» γινόταν; Ποιος ήταν αυτός που χρησιμοποιούσε τα στοιχεία του taxisnet; Ο γιος ή κάποιος λογιστής; Δεν υπάρχει και εδώ, εξαπάτηση του δημοσίου; Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου. 

Υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και γενικότερα τα επαγγέλματα που εμπλέκονται με την οικοδομή, καθώς και οι εκμεταλλευτές ταξί είναι οι πρώτοι που θα περάσουν από ελεγκτικό «κόσκινο». Με επτά στους δέκα επαγγελματίες να δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ, οι ανωτέρω θα είναι οι πρώτοι κλάδοι που θα ελεγχθούν εξονυχιστικά».

                             (Απόσπασμα άρθρου του Κ. Χαροκόπο από το liberal.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...