αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Δεν βγάζει το instagram κυβέρνηση...

 

«Εκατοντάδες σελίδες και λογαριασμοί· χιλιάδες αναρτήσεις· εκατοντάδες χιλιάδες likes και αναπαραγωγές. Στην ψηφιακή εποχή, η πολιτική διαμαρτυρία έχει προσλάβει βιομηχανικές διαστάσεις, παράγοντας γκρίνια, άποψη, καταγγελία και καταδίκες σε μαζικούς αριθμούς για μαζική κατανάλωση. 

Την τελευταία τετραετία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είδε πολλές φορές τα δόντια του διαδικτυακού όχλου να κροταλίζουν μπροστά της: από την καραντίνα έως τα Τέμπη, και από τις επιθέσεις με φατσούλες στις αναρτήσεις του πρωθυπουργού μέχρι τα viral μιμίδια εις βάρος του ιδίου, της οικογένειας και της πολιτικής του, έγινε σαφές ότι η συσπείρωση στα κοινωνικά δίκτυα είναι πια η κατεξοχήν μορφή λαϊκής πίεσης και αποδοκιμασίας. 

Κι ενώ οι περισσότεροι είχαν φτάσει στο σημείο να πιστεύουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους άπειρους χρήστες, τον δημόσιο χαρακτήρα και την ασταμάτητη κίνησή τους αποτελούν το πιο αξιόπιστο ηχείο των κοινωνικών τάσεων, ήρθαν οι εκλογές της 21ης Μαΐου για να τους διαψεύσουν πανηγυρικά: πού πήγαν οι θανάσιμοι εχθροί του Κυριάκου Μητσοτάκη; Πώς και δεν μετουσιώθηκε σε ήττα ή, έστω, σε ένα ποσοστό πολύ χαμηλότερο του 40,79% η ανεξάντλητη και σταθερά εκκωφαντική παραφορά εναντίον του; Μάλλον τα social media δεν είναι το ηχείο που νομίζαμε· μάλλον η μεγαφωνική υστερία του πλήθους αντισταθμίστηκε κρυφά από την υπομονετική μετριοπάθεια ενός μεγαλύτερου πλήθους, που κρατούσε το μικρόφωνό του κλειστό. 

Η απομυθοποίηση της αντιπροσωπευτικότητας και της επιδραστικότητας των κοινωνικών δικτύων πρέπει να λειτουργήσει διδακτικά για όλους, αλλά κυρίως για εκείνους που λαμβάνουν αποφάσεις σταθμίζοντας φοβικά το πολιτικό κόστος. Οχι, οι διαπρύσιες αναρτήσεις προβεβλημένων καλλιτεχνών για τη «χούντα που ζούμε» δεν είναι ενδεικτικές του αληθινού κοινωνικού κλίματος, ακόμη κι αν, φαινομενικά, επιβραβεύονται από πολλούς ακόλουθους. 

Οι δακρύβρεχτες εικόνες «ανθρωπιστικών» σελίδων (τους διαχειριστές των οποίων, για έναν μυστήριο λόγο, δεν μαθαίνουμε ποτέ) δεν είναι τα δοχεία της οικουμενικής οργής που καμώνονται πως είναι. Τα δημοφιλή «χιουμοριστικά» βίντεο που τάχα σαρκάζουν την πολιτική φαιδρότητα (πάντα μονόμπαντα όμως!) δεν είναι το πιο αντικειμενικό βαρόμετρο για το ποιον ο κόσμος θεωρεί γελοίο και ποιον όχι. 

Αν εξασφαλίσει μία ακόμη τετραετία ως πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει τον παλμό των πολιτών, αλλά και να αναστοχαστεί επί των αποφάσεων που έλαβε την προηγούμενη τετραετία: ήταν τελικά τόσο επικίνδυνη η τοποθέτηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας μέσα στα χειμαζόμενα πανεπιστήμια; Θα ήταν πια τόσο καταστροφικό να μην επιτρέπεται σε διαδηλωτές να κλείνουν νευραλγικούς δρόμους και σε απεργούς να βυθίζουν την πόλη σε παράλυση; 

Η κάλπη απέδειξε πως, καμιά φορά, οι απαντήσεις που δίνονται σιωπηλά είναι οι μόνες που μετράνε».

                          (Άρθρο του Άρη Αλεξανδρή από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...