«Χθες ήταν οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ που ύψωσαν καταγγελτικά το δάχτυλο προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας επειδή τόλμησε να μιλήσει για τα σύνορα και την προστασία τους. Και από σήμερα το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περιφέρουν ξανά στη δημόσια συζήτηση το ηθικό τους πλεονέκτημα που αμφισβητήθηκε έως απορρίψεως την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όταν γέμισε η χώρα Μόριες, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και τοπικές κοινωνίες σε απόγνωση.
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, επιχείρησε να ενοχοποιήσει τη χώρα, χωρίς να είναι η πρώτη φορά, υποστηρίζοντας ότι το ναυάγιο «εκθέτει την Ελλάδα για τις ευθύνες της στη διάσωση». Μπροστά στην κάμερα και φωτογραφιζόμενος με συναδέλφους του, κρατούσε αφίσες πάνω στις οποίες αναγράφονταν μηνύματα όπως «οι ζωές των προσφύγων έχουν αξία» και «δεν ήταν ατύχημα, ήταν έγκλημα».
Και στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ενημέρωση του από τις Αρχές, αφού νωρίτερα αρνούνταν να κατανοήσει αυτό που του έλεγαν οι λιμενικοί ότι για να παρασχεθεί βοήθεια σε πλοίο σε διεθνή ύδατα πρέπει να την αιτηθεί ο κυβερνήτης του, ύψωσε επίσης καταγγελτικά το δάχτυλο στον υπηρεσιακό υπ. Προστασίας του Πολίτη Ευάγγελο Τουρνά, όταν του είπε ότι «σε ένα πλοίο που είναι σε πλήρη αστάθεια λόγω του ότι έχει υψηλά το κέντρο βάρους νομίζω, με την κοινή λογική, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέμβασης».
«Δηλαδή θέλετε να μας πείτε κύριε υπουργέ ότι ένα πλοίο το οποίο ταξιδεύει στη θάλασσα υπέρφορτο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει; Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επέμβασης;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας με ύφος ανακριτή. Και παρά την ψύχραιμη απάντηση του υπουργού ότι δεν θέλει να προδικάσει τίποτα, εκείνος επέμεινε στο ίδιο ύφος, λέγοντας ότι «...προ δικάζοντας πως όποιο πλοίο είναι υπέρφορτο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει, εγώ δεν το δέχομαι. Δεν το δέχομαι σαν κοινή λογική».
Δίχως να είναι ειδικός, ο κ. Τσίπρας προσάρμοσε για μια ακόμη φορά την πραγματικότητα στα μέτρα του, έχοντας πάρει διαζύγιο με την κοινή λογική την οποία επικαλείται, αφού αγνοεί όλα όσα υποστηρίζουν οι ειδικοί του Λιμενικού ότι εάν επιχειρήσεις να εκτρέψει βίαια την πορεία ενός αλιευτικού σκάφους, το οποίο αρνείται τη βοήθειά τους και είναι γεμάτο με κόσμο στα εξωτερικά του καταστρώματα, υπάρχει κίνδυνος να ανατραπεί.
Τι κι αν ισχυρίζονταν οι αξιωματικοί του Λιμενικού ότι «σε διεθνή ύδατα, τη βοήθεια πρέπει να την αιτηθεί ο κυβερνήτης του πλοίου. Δεν μπορούμε από μόνοι μας διότι αυτό προκύπτει από το εγχειρίδιο έρευνας και διάσωσης και από τη σύμβαση για την έρευνα και διάσωση». Σε ένα επικοινωνιακό σόου, όπου ο κ. Τσίπρας, παρότι δεν είναι ειδικός, διόρθωνε μπροστά στις κάμερες τους ειδικούς του Λιμενικού κάθε φορά που επιχειρούσαν να του εξηγήσουν πως λειτουργεί το Δίκαιο της Θάλασσας, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε την εντύπωση ότι επιχειρεί να εργαλειοποιήσει την τραγωδία για να σώσει το ναυάγιο του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες κάλπες.
Είχαν προηγηθεί το πρωί η προκλητική ανάρτηση του κ. Παπαδημούλη ότι η τραγωδία εκθέτει την Ελλάδα για τις ευθύνες στη διάσωση των μεταναστών, την οποία μετά το σάλο που προκλήθηκε, εξαφάνισε, αλλάζοντας το αρχικό του tweet και γράφοντας ότι το ναυάγιο «εκθέτει όσους είχαν ευθύνη και δυνατότητα για τη διάσωσή τους», καθώς και η απόλυτη κάλυψη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στους νεολαίους και τη χθεσινή τους στάση απέναντι στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Πάνος Σκουρλέτης δεν είδε τίποτα το επιλήψιμο στο καταγγελτικό υψωμένο δάχτυλο προς την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αφού όπως είπε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, «αλίμονο αν οι νεολαίοι μας κάθονται απαθείς!».Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθήνας και υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε ότι δεν επρόκειτο για επίθεση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά για διάλογο και... «κέρδος για τη δημοκρατία».
Ο Διονύσης Τεμπονέρας, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλει ως νέο και άσπιλο πρόσωπο, θεώρησε κόσμια τη συμπεριφορά των νεολαίων προς την Πρόεδρο και τη δικαιολόγησε λόγω της... «αγανάκτησής» τους.
Όσο για τον επίσης υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φαραντούρη, παρά τις
επόμενες ερωτήσεις των δημοσιογράφων κατά πόσο αποδέχεται ή καταδικάζει το
περιστατικό με τους νεολαίους, δεν πήρε θέση, παρά διέφυγε δια της πλαγίας
μιλώντας γενικόλογα για τις ευθύνες της Ευρώπης. Ούτε φυσικά απάντησε όταν
ρωτήθηκε αν συμφωνεί με τη δήλωση του Νίκου Φίλη, κατά πόσο ο φράχτης του Έβρου
άνοιξε το δρόμο για να έχουμε θανάτους στη θάλασσα και με την παρατήρηση ότι ο
κ. Παπαδημούλης κάνει συνεχώς ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο για push backs στο
Αιγαίο».
(Αρθορ του Γ. Φιντικάκη από το Liberal.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου