«Ο Γιάννης Στουρνάρας χρησιμοποίησε δυο απλά μεγέθη για να καταλήξει στο συμπέρασμα του. Τα δηλωθέντα εισοδήματα που ανέρχονται στα 80 δισ. ευρώ και την κατανάλωση που βρίσκεται στα 140 δισ. ευρώ. Και πως μπορείς να καταναλώνεις 140 δισ. ευρώ, ενώ έχεις εισοδήματα μόλις 80 δισ. ευρώ; Η απάντηση είναι μια και μοναδική. Μέσω της φοροδιαφυγής. Διότι η απλή λογική λέει πως για να έχεις καταναλώσει 140 δισ. ευρώ, πρέπει να έχει τουλάχιστον τα ισόποσα εισοδήματα. Με την ίδια λογική θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και η ανίχνευση της φοροδιαφυγής.
Τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι φορολογικές αρχές αυξάνονται, εκσυγχρονίζονται και γίνονται ολοένα και πιο αποτελεσματικά. Και ήδη η επόμενη κυβέρνηση θα προχωρήσει στην καθιέρωση ηλεκτρονικών δελτίων αποστολών και ηλεκτρονικών τιμολογίων παντού, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να ξεφεύγουν από τον ανθρώπινο παράγοντα και να πραγματοποιούνται με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης. Εκεί που τα πράγματα είναι πιο δύσκολα είναι στα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών.
Η πάταξη της
φοροδιαφυγής σε αυτόν τον χώρο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη παροχή
φορολογικών κινήτρων, στους φορολογούμενους πελάτες των ελευθέρων
επαγγελματιών. Και ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά τα κίνητρα; Μόνο ένα. Οι
δαπάνες των φορολογουμένων προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, να εκπίπτουν
όλες από το εισόδημα τους, εφόσον καλύπτονται από φορολογικά παραστατικά. Διότι
αυτό είναι το μόνο ουσιαστικό κίνητρο, για να μπορέσει ο φορολογούμενος να
απαιτήσει την έκδοση απόδειξης».
(Κ. Χαροκόπος- liberal.gr)
«Θ.Μ.: Πάμε στο θέμα που σας είπα. 400.000 περίπου άνθρωποι, οι
οποίοι λείπουν από το χώρο της πληροφορικής, 400.000 άνθρωποι που λείπουν από
την αγροτική οικονομία. Θέλουμε 800.000 εργαζόμενους. Πώς θα τους βρούμε;
Κ.Χ.: Εκεί έχουμε ένα θέμα, θα το πω σε τίτλους με τέσσερις
διαφορετικές πτυχές. Αναφέρομαι στην ανισορροπία προσφοράς - ζήτησης στην αγορά
εργασίας.
Πρώτον υπάρχουν εργασίες που δεν θέλουν οι Έλληνες, όπως και άλλοι λαοί να τις κάνουν. Δεν είναι δηλαδή ελληνικό προνόμιο το να μη θέλουν να εργαστούν στον πρωτογενή τομέα. Και αν συνεχιστεί το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί με άλλον τρόπο από εκείνον που χρησιμοποιούν όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν κατά καιρούς, λελογισμένες μετακλήσεις για να μαζεύεις τις ελιές, τα σπαράγγια, αντιλαμβάνεστε τι θέλω να πω.
Ένα δεύτερο θέμα είναι πώς λειτουργούν τα επιδόματα. Και εγώ από την εποχή που ήμουν υπουργός Εργασίας έφτιαξα ένα σύστημα, το οποίο είναι σε ισχύ από τον φετινό Γενάρη, στο οποίο δεν μπορούν να εκμεταλλεύονται τα επιδόματα, άνθρωποι που παριστάνουν ότι είναι άνεργοι, ενώ στην πραγματικότητα, δεν είναι. Βάλαμε εισοδηματικά κριτήρια για τα ωφελήματα της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και θεσπίσαμε και το σύστημα των τριών προσφορών και των τριών αρνήσεων.
Σου βρίσκω μια δουλειά κατάλληλη για εσένα και λες όχι; Δεύτερη φορά ξανά λες όχι; Εάν και την τρίτη πεις όχι, τότε δεν θα υπάρχει θέση εργασίας για σένα στα μητρώα της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης.
Το τρίτο είναι το ζήτημα των μισθών. Αποδείχτηκε και πέρυσι στον τουρισμό, που αρνηθήκαμε να κάνουμε μετακλήσεις, ότι βάζοντας το χέρι λίγο πιο βαθύτερα οι Έλληνες ξενοδόχοι, βρήκαν Έλληνες. Πλήρωσαν παραπάνω αλλά μη το ξεχνάμε και οι εργαζόμενοι έχουν τις απαιτήσεις τους. Και όσο μειώνεται η ανεργία, τόσο ενισχύονται οι θέσεις των εργαζομένων.
Και το
τελευταίο θέμα που πρέπει να το δούμε επειγόντως και ποιοτικά είναι το ζήτημα
των δεξιοτήτων. Όπου έχουν δοθεί πάρα πολλά λεφτά διαχρονικά στην Ελλάδα και
είμαστε στον πάτο των πινάκων της ευρωπαϊκής επιτροπής ως προς τις δεξιότητες. (Liberal.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου