«Η απουσία των σοβαρών επιχειρηματιών από τον δημόσιο διάλογο, διαχρονικά, δεν έχει βοηθήσει στην εξέλιξη της κοινωνίας (μας), αλλά έχει προστατεύσει τους ίδιους από σοβαρούς κινδύνους. Μην ξεχνούμε ότι στην Ελλάδα επιχειρηματίες έχουν πέσει θύματα κατά συρροή δολοφόνων, που σκότωναν για να διαβαστεί ένα κείμενο ιδεοληψιών τους. Για χρόνια η ελληνική κοινωνία γαλουχήθηκε με την αντίληψη ότι οι επιχειρηματίες είναι πρόσωπα φθονερά, βδελυρά, καταστροφικά για αθώους εργαζόμενους.
Με αφορμή την κρίση πληθωρισμού που βρήκε την οικονομία στο άνοιγμα της μετά τον κορονοϊό και στη συνέχεια με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρώπη μπήκε στη δίνη μιας μεγάλης κρίσης. Κτύπησε τα νοικοκυριά και τις παραγωγικές επιχειρήσεις. Οι κυβερνήσεις κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την εκτόξευση στις τιμές ενέργειας. Η λέξη «αισχροκέρδεια» έγινε η πιο βολική καραμέλα. Η αντιπολίτευση στην Ελλάδα απόλαυσε τον αριστερό λαϊκιστικό της λόγο.
Πήρε μήνες η αποκατάσταση της λογικής με τις λύσεις που επέλεξε η κυβέρνηση ώστε να μειώσει αισθητά το κόστος της ενέργειες κατά κύριο λόγο στην οικιακή κατανάλωση.Τώρα, σε μια στιγμή ανάπαυλας του θέματος και καθώς έχουν ξεχαστεί κι οι άλλες συνοδευτικές λέξεις, όπως «υπερκέρδη», «φορολόγηση υπερκερδών», ήρθε η επεξήγηση με απλά λόγια.
Ο Γ. Βαρδινογιάννης, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Μοτορ Όιλ» παρενέβη ουσιαστικά. Είπε ότι ο σωστός όρος είναι «απρόσμενα κέρδη» και όχι «υπερκέρδη». Διευκρίνισε ότι τα «απρόσμενα» κέρδη φορολογήθηκαν και πως η υψηλή κερδοφορία δεν συνεπάγεται «αισχροκέρδεια». Κατά την άποψη του δικαίως επιβλήθηκε η έκτακτη φορολογία, καθώς η εταιρεία του είχε προτείνει στην κυβέρνηση την επιστροφή μέρους της κερδοφορίας.
Η δημόσια παρέμβαση του
επιχειρηματία Γ. Βαρδινογιάννη, γνωστού ως Τζίγγερ από τα χρόνια του Ράλλυ
Ακρόπολις, συμβάλλει ουσιαστικά στην συνολική κατανόηση ενός δύσκολου θέματος.
Έχει με τον τρόπο αυτό, η κοινωνία την δυνατότητα να ακούσει όλες τις πλευρές.
Δεν διαμορφώνουν την κοινή γνώμη μόνο οι τοποθετήσεις των πολιτικών και τα
ουρλιαχτά των τρολ. Έχει την χρησιμότητα της γιατί επιβεβαιώθηκε από πρώτο χέρι
ότι υπήρξε η έκτακτη φορολογία, η οποία έως πρότινος αμφισβητούνταν από την
αντιπολίτευση».
(Άρης Πορτοσάλτε- liberal.gr)
«Το ποίημα στο οποίο εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ στο μάθημα νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας ανήκει στην κατηγορία της ποίησης του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Αναφέρεται σε κάποιον ο οποίος περιθάλπει άστεγους. Τους γλιτώνει από το χιόνι, όμως καταλήγει στο συμπέρασμα ότι έτσι ο κόσμος δεν θ’ αλλάξει, «Δε συντομεύει έτσι η εποχή της εκμετάλλευσης». Συμπέρασμα: οι άστεγοι δεν χρειάζονται ελεημοσύνη. Μόνον η επανάσταση τους σώζει.
Το ποίηµα είναι γραμμένο στα γερμανικά. Οι μαθητές το διαβάζουν στα ελληνικά. Πουθενά δεν αναφέρεται το όνομα του μεταφραστή. Η μετάφραση είναι μέρος της λογοτεχνικής δημιουργίας. Κι αν μιλάμε για λογοτεχνική παιδεία, αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν οι εξεταστές. Τους ενδιαφέρει, όμως, η ιδεολογική ουσία και ζητούν από τους υποψηφίους να σχολιάσουν τη φράση: «Μα ο κόσμος έτσι δεν θ’ αλλάξει».
Πολύ θα ήθελα να διαβάσω κάποιες από τις απαντήσεις που πήραν τις 20 μονάδες, οι οποίες αντιστοιχούν στη «δραστηριότητα». «Ο κόσμος θα αλλάξει όταν εκλείψουν οι συνθήκες που δημιουργούν αστέγους». Απολύτως λογικό. Υποθέτω ότι η σωστή απάντηση κάπου θα υπάρχει στο πρόγραμμα του ΚΚΕ. Δεν χρειάζεται να ξοδέψεις για φροντιστήριο. Κι αν κάποιος γράψει ότι δεν τον ενδιαφέρει αν ο κόσμος θ’ αλλάξει, αλλά τον ενδιαφέρει ο άνδρας που βρίσκει στέγη στους άστεγους τι βαθμό θα πάρει;
Το πρόβλημα δεν είναι ο Μπρεχτ. Το πρόβλημα είναι η νοοτροπία των
εξεταστών, που διακατέχονται από το πνεύμα της δεκαετίας του ογδόντα. Και
θέλουν να το κληροδοτήσουν στους νέους του 2023. Η εκπαίδευση αναπαράγει την
κρατική ιδεολογία, κατά τους ριζοσπάστες της Αριστεράς. Στην περίπτωση, την
ιδεολογία του βαθέος κράτους της εκπαιδευτικής κοινότητας».
(Τ.Θεοδωρόπουλος-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου