«Σε ένα εξαιρετικό άρθρο του, στην Καθημερινή της 21/1/24, ο Στέφανος Μάνος εξηγεί γιατί είναι αντίθετος προς το «οικιστικό ξεχαρβάλωμα» που προωθεί η κυβέρνηση με πρόσχημα τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων γύρω από την εκτός σχεδίου δόμηση. Αυτό που λέει με θάρρος ο πρώην υπουργός, είναι αυτό που ψιθυρίζει ο κόσμος όλος: δηλαδή, για λόγους ψηφοθηρικούς, θυσιάζεται για μια ακόμη φορά το ελληνικό περιβάλλον. Η θυσία γίνεται στον βωμό της μικρής κυρίως ιδιοκτησίας, με το μυαλό βέβαια στην αναθέρμανση μιας αμφίβολης ανάπτυξης, εκείνης που είχε ανασταλεί πριν από 4 χρόνια λόγω της γνωστής απόφασης του ΣτΕ για τους «δρόμους τους προ του 1923».
Το ότι η Ελλάδα, είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη η οποία προβλέπει τη δυνατότητα να χτίζει κανείς εκτός σχεδίου, δηλαδή σε περιοχές που έχουν κατά κανόνα υψηλότερη οικολογική αξία από τις αστικές (ή αστικοποιημένες) περιοχές, έχει προφανώς πολλές εξηγήσεις.
Η πιο προφανής και πιο πρόσφορη είναι ότι το πολιτικό μας «σύστημα» είναι εντελώς ανίκανο να εφεύρει νέες, πιο «αειφορικές», πιο έξυπνες και λιγότερο βάρβαρες διεξόδους για την οικονομία, και μετά από μερικές ανάπαυλες επανέρχεται στην παλιά και δοκιμασμένη συνταγή: Αυτό ξέρουμε αυτό κάνουμε. Εκχωματώσεις, εκχερσώσεις, εκβραχισμούς, παραμορφώσεις του αναγλύφου (ιδιαίτερα των νησιών), αλλαγές στις χρήσεις γης, καταστροφή του αγροτικού χαρακτήρα της υπαίθρου και εν τέλει τσιμεντοποίηση.
Αυτός είναι ο χρυσός κανόνας και ταυτόχρονα ο ορισμός της υπανάπτυξης,
εφαρμοσμένος σε χώρες με χαμηλό επίπεδο αυτοεκτίμησης και σχεδόν παντελή
έλλειψη συνείδησης για την (διαχρονική) αξία του μη δομημένου περιβάλλοντος».
(Ηλ.Ευθυμιόπουλος ΑΤΗensvoice)
«Βασικό επιχείρηµα των Ελλήνων πανεπιστημιακών κατά των εξ αποστάσεως εξετάσεων για τους φοιτητές τμημάτων που τελούν υπό κατάληψη, είναι ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας. Το ChatGPT, ο αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft, που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2022, σε πολύ σύντομο διάστημα έδειξε ότι θα «επιβάλει» νέους όρους στην πανεπιστημιακή διδασκαλία, στις ερευνητικές εργασίες και στις εξετάσεις.
Ηδη, στο εξωτερικό (π.χ. Γερμανία, ΗΠΑ) έχουν αποφασιστεί περιοριστικά μέτρα για τη χρήση του. Το επόμενο ερώτημα είναι ποια προετοιμασία έχουν κάνει τα ελληνικά πανεπιστήμια για να περάσουν στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Η απάντηση είναι ελάχιστα σε θεσμικό επίπεδο. Ομως, τα ΑΕΙ δεν είναι αυτοδιοίκητα; Ποιον περιμένουν οι σύγκλητοι για να ασχοληθούν με το μείζον αυτό θέμα;
Εκτός από τις φωτεινές εξαιρέσεις κάποιων
τμημάτων ΑΕΙ που έχουν ασχοληθεί, η ελληνική τριτοβάθμια (και όχι μόνο)
εκπαίδευση βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με τις εξελίξεις στην τεχνητή
νοημοσύνη. Και το κακό είναι πως δύσκολα θα τις φτάσει, κυρίως λόγω ραθυμίας».
(Απ.Λακασάς-ΑΤΗensvoice)
«Μας δουλεύει ο Τσίπρας; «Ατυχείς χειρισμούς» βλέπει τώρα ο
Αλέξης Τσίπρας στη διαχείριση της Novartis και των τηλεοπτικών αδειών. Μα γιατί
το κάνει αυτό, εξοργίζοντας και τα κομματικά τρολ; Γιατί γκρεμίζει δύο βασικούς
πυλώνες πάνω στους οποίους καλλιέργησε κλίμα άγριας πόλωσης; Μία εξήγηση είναι
ότι πλέον προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή».
(Κ.Γιαννακίδης- Protagon.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου