αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Απόψεις...

 

«Κανείς δεν βγήκε να ζητήσει οι νοσηλευτές να αμείβονται όπως οι ποδοσφαιριστές κι οι νοσοκόμες όπως οι μπασκετμπολίστες. Κάθε άλλο, οι μετανάστες που δεν τα πάνε καλά στο μπάσκετ μπορούν να ελπίζουν σε κάποιες χάλια αμειβόμενες θέσεις σφουγγαρίσματος νοσοκομείων, ενώ οι Ελληνες που αποφοιτούν από τις ιατρικές μας γίνονται μετανάστες στη Γερμανία και την Ελβετία για τις αμοιβές. 

Η δουλειά του νοσηλευτικού προσωπικού παραμένει μες στα αίματα και στην ανθρώπινη βρωμιά, στη μέση της ανθρώπινης εμπειρίας, σε άμεση επαφή με το υλικό της, αλλά κανείς δεν τους χειροκροτεί πια για την αυταπάρνησή τους. Τα χειρουργεία είναι με αναμονές, κενά και τιμή, και τα νοσοκομεία τόσο θλιβερά που δεν θες να περάσεις απ’ έξω. Οι γιατροί τώρα είναι σκέτο γιατροί, αντιμέτωποι με τη βάρδιά τους, κι όχι ήρωες ή άλλα ηχηρά. Οι ερευνητές είναι «ερευνητές», σύμφωνα με κάποιες συνωμοσίες, ερπετόμορφοι κατακτητές ή παραπλανημένοι προαγωγοί σκιερών συμφερόντων και τα εμβόλια, σύμβολα. 

Η μεταβολή ιεράρχησης προτεραιοτήτων σε επίπεδο συλλογικό αναβάλλεται. Η φροντίδα παραμένει στα χέρια των ήσυχων γυναικών, ντόπιων και μεταναστριών, που την παρέχουν χωρίς να γκρινιάζουν, μ’ αυτόν τον συγκινητικό πραγματισμό που έχουν οι γυναίκες που περνούν ένα τεράστιο μέρος της ζωής τους φροντίζοντας. Μωρά, γέρους, νέους, αρρώστους, τραυματισμένους και τους συγγενείς που δεν θέλει άλλος κανείς.  

Οι μαίες και οι νοσηλεύτριες ούτε που ονειρεύονται μία ζωή στο tech και οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων παλεύουν για τα βασικά, λες και παίζουν σε μελοδραματική σαπουνόπερα. Σε διάφορες δομές και κέντρα πρόνοιας, περίθαλψης και φροντίδας γίνεται μία ήσυχη δουλειά που μπορεί κανείς να την εκτιμήσει μόνον όταν τα πράγματα δεν του πάνε πια καλά. Εάν μια κοινωνία κρίνεται απ’ το πώς φέρεται στους αδύναμους, τους ηλικιωμένους, σ’ όσους δεν έχουν φάρμακα ή την υγεία τους και συγγενείς, αυτή εδώ έχει ακόμη πολύ δρόμο ώσπου να μπορεί να κριθεί με επιείκεια».

                                                                     (Βίβιαν  Στεργίου- liberal.gr)

«Η κυβέρνηση κάλεσε την ολλανδική εταιρεία HVA να εκπονήσει μια μελέτη με προτάσεις για την αναμόρφωση της Θεσσαλίας. Οι Ολλανδοί υπέβαλαν τις προτάσεις τους σε 500 σελίδες, όπου αντιμετωπίζονται τα καίριας σημασίας προβλήματα της έλλειψης νερού, της αντιμετώπισης μελλοντικών πλημμυρών, των έργων υποδομής και των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στις γεωργικές πρακτικές και στις καλλιέργειες. 

Οι Ολλανδοί τεχνοκράτες διαπιστώνουν πως οι παρεμβάσεις πολλών μικροσυμφερόντων (βλέπε αυθαίρετες γεωτρήσεις και κατασκευή παράνομων φραγμάτων) ευθύνονται για την αναμενόμενη κρίση έλλειψης νερού, ενώ ειδικά στην περιοχή της Λάρισας βιομηχανικές και εμπορικές κατασκευές έχουν μειώσει τη ροή του Πηνειού στο 50% της δυναμικότητάς του. 

Επισημαίνουν πως η τιμολογιακή πολιτική ρεύματος προς τους αγρότες, δηλαδή το φθηνό ρεύμα, αποτελεί ένα πρόσθετο κίνητρο για την άντληση των υπογείων υδάτων της περιοχής.Ποια κυβέρνηση θα επωμιστεί το να υλοποιήσει την αλλαγή των καλλιεργειών και πώς οι αγρότες θα δεχτούν την αύξηση της τιμής του ρεύματος;

Τα δύσκολα αρχίζουν όταν οι διαπιστώσεις δίνουν τη θέση τους στις προτάσεις, ώστε στο τέλος αυτής της πορείας να έχουμε μια άλλη Θεσσαλία. Πέραν των κατεδαφίσεων κάθε παράνομου κτίσματος ή φράγματος, εισηγούνται τη μετεγκατάσταση ολόκληρων χωριών, την παραχώρηση περιοχών ώστε να δοθεί χώρος στα ποτάμια, την απαγόρευση παραγωγής ζωοτροφών στη Θεσσαλία με τις απαιτούμενες ποσότητες να εισάγονται από άλλες περιοχές της χώρας και, τέλος, την αλλαγή του μοντέλου των καλλιεργειών. Να σταματήσουν οι αγρότες να καλλιεργούν καλαμπόκι και βαμβάκι, που είναι χαμηλής αξίας και απαιτούν σημαντικές ποσότητες νερού, και να αντικατασταθούν από κηπευτικά και φρούτα.Το ερώτημα είναι τι τύχη θα έχει αυτή η μελέτη».

                                                           (Σ. Μουμτζής-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...