«Να με συμπαθάτε, αλλά αυτό του Τσίπρα δεν το κατάλαβα. Εναν μήνα πριν προκηρυχθούν εκλογές και μία μόλις εβδομάδα μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση, ανακάλυψε ότι έχουμε δικτατορία; Που αν το κόμμα του μετέχει στους θεσμούς της (στο νομοθετικό έργο της Βουλής) τη νομιμοποιεί; Που είναι τόσο σκληρή και αυταρχική ώστε να καλέσει κόμματα, φορείς και συνδικάτα να χτίσουν τείχος απέναντί της; Που τον εξαναγκάζει να αρχίσει πορεία προς τον λαό, σαν άλλος Μάο;
Τι ρεζιλίκια είναι αυτά; Πού τα βρήκε όλα τούτα ο Τσίπρας; Σε ποια εποχή ζει; Ως χθες εμπιστευόταν τη Βουλή για να κατακρημνίσει τον Πρωθυπουργό μέσω πρότασης μομφής, σήμερα ξαφνικά η Βουλή έγινε ο νομιμοποιητικός θώκος μιας χώρας σε εκτροπή; Τι ακριβώς κάνει δηλαδή; Τραβάει τους εκπροσώπους του από έναν υπονομευμένο θεσμό και τους ανεβάζει με φυσεκλίκια στο βουνό για αντάρτικο, σαν άλλος Αρης Βελουχιώτης; Θα μας τρελάνει, σαράντα μέρες πριν από τις εκλογές;
Αμ, αυτή η πορεία του προς τον
λαό, τι ακριβώς είναι; Κάποιου είδους ανένδοτος, σαν αυτόν του γερο-Παπανδρέου;
Αφησε δηλαδή τη μίμηση του Ανδρέα κατά μέρος και τώρα πάει να παραστήσει τον
παππού του Γιώργου; Τελικά, είναι αφάνταστα δύσκολο για τον Αλέξη να πάψει να
είναι Τσίπρας. Μέσα σε δυο μέρες, πρώτα χαρακτήρισε προϊόν εκβιασμού κάθε
μετεκλογική πολιτική πράξη που δεν τον συμφέρει και κατόπιν αμφισβήτησε ευθέως
τη σημερινή νομιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Ο συνδυασμός των δύο οδηγεί
αβίαστα σε εκ των προτέρων αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος. Βάζει
πρωτοφανές μπουρλότο στην εκλογική
διαδικασία. Αυτός οδηγεί τη χώρα σε τραμπικού τύπου εκτροπή».
(Δ.Ευθυμάκης- protagon.gr)
«Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα ευρήματα δημοσκόπησης που δημοσιεύτηκαν αυτές τις ημέρες στη Σερβία. Σύμφωνα με αυτά, εάν αύριο διεξάγονταν δημοψήφισμα με το ερώτημα: «Υποστηρίζετε την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ;» μόνο το 43% του δείγματος θα τάσσονταν υπέρ της ένταξης ενώ αρνητικά θα ψήφιζε το 32%. Το 13% των πολιτών δήλωσε ότι δεν θα ψήφιζε και 12% είναι αναποφάσιστοι.
Σε σύγκριση με ανάλογη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 2021, το ποσοστό των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μειώθηκε κατά έντεκα μονάδες. Τότε, υπέρ της ένταξης στην ΕΕ είχε ταχθεί το 54% του δείγματος και κατά το 32%. Οι λόγοι που αναφέρουν για την στάση τους οι αποκαλούμενοι αρνητές της ΕΕ είναι: οι ταπεινωτικοί όροι που τίθενται για την ένταξη, οι πολιτικοί εκβιασμοί, η στάση στο ζήτημα του Κοσόβου, η επιβολή αποφάσεων, η απώλεια της εθνικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής ταυτότητας. Σημειώνεται ότι το υψηλότερο ποσοστό υπέρ της ένταξης στην ΕΕ που έχει καταγραφεί σε δημοσκόπηση ήταν τον Δεκέμβριο του 2009, όταν είχε φθάσει το 73%.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσκόπησης του Δεκεμβρίου του 2022 αποτελεί η διαστρεβλωμένη αντίληψη της κοινής γνώμης για την οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η Σερβία από το εξωτερικό. Στο σχετικό ερώτημα, το 28% αναφέρει πρώτη την ΕΕ, το 25% την Κίνα και το 18% την Ρωσία. Στην πραγματικότητα η κατάταξη είναι κάπως διαφορετική.
Στον πίνακα επιχορηγήσεων από το εξωτερικό για την περίοδο 2000-2016, που παραθέτει το υπουργείο Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, η ΕΕ όντως είναι πρώτη με 2,96 δισεκατομμύρια ευρώ (59,9%), στην δεύτερη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ με 695 εκατομμύρια ευρώ (14,1%) και στην τρίτη θέση η Γερμανία με 357,5 εκατομμύρια ευρώ (7,2%). Η Κίνα βρίσκεται στην ένατη θέση με χορηγίες ύψους 31,4 εκατομμύρια ευρώ (0,6%) ενώ η Ρωσία δεν αναφέρεται καν στον συγκεκριμένο πίνακα μιας και η οικονομική βοήθεια που παρείχε στην Σερβία ήταν πολύ μικρή.
Η στρεβλή αυτή εικόνα που αναδεικνύει η πρόσφατη δημοσκόπηση, ιδίως
ως προς το ρόλο της Ρωσίας, δεν είναι παρά απότοκος της αποτελεσματικής ρωσικής
διείσδυσης στη σερβική κοινωνία. Μια διείσδυση, η οποία χρησιμοποιεί ένα
εκτεταμένο δίκτυο πρακτόρων επιρροής, στο οποίο μετέχουν Σέρβοι ακροδεξιοί,
ιεράρχες της τοπικής Εκκλησίας, πρώην πολέμαρχοι του εμφυλίου πολέμου,
ποδοσφαιρικοί παράγοντες, αμφίβολης νομιμότητας επιχειρηματίες κ. ά. »
(Δ. Τριανταφυλλίδης- liberal.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου