«Κάνω μια χρήσιμη εισαγωγή. Είμαι υπέρ της προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών μέσω επιδομάτων και άλλων μέτρων για να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα κρίση από την άνοδο των τιμών και του πληθωρισμού. Είμαι δηλαδή υπέρ των «στοχευμένων» μέτρων ελάφρυνσης σε αυτούς που ο πληθωρισμός προκαλεί τις μεγαλύτερες συνέπειες. Αλλά… Ποια είναι πραγματικά αυτά τα «ευάλωτα» νοικοκυριά;
Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την υπαγωγή τους ή όχι στα μέτρα ελάφρυνσης είναι τα λεγόμενα εισοδηματικά, βασίζονται δηλαδή στα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τις φορολογικές δηλώσεις. Και κάπου εκεί ξεκινάει το πρόβλημα. Επτά στους δέκα φορολογούμενους δήλωσαν μέσα στο 2022 εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ για ολόκληρο το 2021. Το γεγονός έχει σχολιαστεί τελευταία από πολλούς, κατά τη γνώμη μου είναι σκάνδαλο.
Κανείς πολίτης δεν πιστεύει ότι το 70% των
πολιτών έχει εισοδήματα αυτού του επιπέδου και κανείς δεν μπορεί να μην γελάει
από το μέγεθος της υποκρισίας. Οποιοδήποτε κατά συνέπεια μέτρο ελάφρυνσης με
βάση τα δηλωμένα εισοδήματα, ενσωματώνει αυτή τη γελοιότητα. Το άμεσο
αποτέλεσμα είναι αφενός η «στόχευση» των μέτρων να αποτυγχάνει και αφετέρου το
κόστος των μέτρων να είναι πολλαπλάσιο αυτού που θα ήταν αρκετό για να
ενισχύσει τους πραγματικά ευάλωτους. Έμμεσο αποτέλεσμα βεβαίως είναι η στέρηση
πόρων για άλλες πολιτικές όπως δημόσιες επενδύσεις, υγεία, παιδεία, ασφάλιση κλπ.»
(Μ.Μωυσής- liberal.gr)
«Την προηγούμενη εβδομάδα διακόσιοι εβδομήντα Ισραηλινοί οικονομολόγοι, ανάμεσά τους και ο νομπελίστας Ντάνιελ Κάνεμαν, δέκα καθηγητές οικονομικών, πρώην διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας και άλλοι σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες και πανεπιστημιακοί, δημοσίευσαν ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Νετανιάχου με την οποία τον προειδοποιούσαν για τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει στην ισραηλινή οικονομία η πρόθεσή του να περιορίσει τη δικαιοδοσία του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.
Το Ισραήλ δεν έχει Σύνταγμα, η δικαστική εξουσία είναι πραγματικά και ουσιαστικά ανεξάρτητη από τη νομοθετική και εκτελεστική και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς τα μέλη του χαίρουν μεγάλης εκτίμησης διεθνώς για την επιστημονική τους επάρκεια. Το αποτέλεσμα ήταν ότι την Κυριακή οι τιμές των τραπεζικών μετοχών έχασαν το 4.3% της αξίας τους γιατί επικράτησαν οι φόβοι ότι οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη θα έχουν ως αποτέλεσμα τη φυγή των επενδυτών και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Να το κάνουμε ακόμα πιο λιανά: κανείς δεν επενδύει τα ωραία του
λεφτά σε μια χώρα που δεν ξεμπλέκει ποτέ από τα δικαστήριά της αν αντιμετωπίσει
κάποιο πρόβλημα ή αν ξέρει ότι οι
αποφάσεις της δικαιοσύνης δεν εφαρμόζονται. Μετά από δέκα χρόνια κρίσης ακόμα
να συνειδητοποιήσουμε αυτό το αξίωμα».
(Β.Ευθυμιοπούλου- liberal.gr)
«Το πολιτικό πρόβλημα σήμερα δεν είναι γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε. Αυτή είναι η δουλειά της αρκεί να την κάνει νόμιμα, όχι απλώς νομότυπα. Υπάρχουν δύο προβλήματα που ζητούν άμεση λύση.
Το πρώτο είναι ότι έχεις μέσα στην ΕΥΠ θύλακες οι οποίοι κάνουν διαρροές και μάλιστα με στόχο πολιτικό. Και αν παρέχουν πληροφορίες στην αντιπολίτευση, γιατί να μην κάνουν το ίδιο και προς άλλα κέντρα ή ξένες δυνάμεις; Το δεύτερο είναι ότι γίνονται δήθεν απόρρητες έρευνες αλλά κυκλοφορούν ονόματα ακόμα και στη Βουλή, γεννιούνται ερωτηματικά για ανθρώπους και ρόλους, αλλά κανείς υπεύθυνος δεν δίνει άμεση απάντηση.
Και τα δύο προβλήματα δείχνουν ότι οι υποκλοπείς είναι αυθαίρετοι, καλύπτονται πίσω από το απόρρητο, δεν λογαριάζουν τη δικαστική εξουσία ενώ η εκτελεστική εξουσία απλώς παρακολουθεί. Δηλαδή μέχρι τις εκλογές θα πάμε έτσι; Στην «κόλαση της ΚΥΠ»;
Οι περισσότεροι εκ της
αντιπολίτευσης δεν επιζητούν καμιά μεταρρύθμιση επί του θέματος. Απλώς
ενδιαφέρονται για μικροπολιτική χρήση. Μιλούν για «ορμπανοποίηση»,
«αφρικανοποίηση», ελλαττωματικό κράτος δικαίου και αναρωτιούνται αν μένουμε
ακόμα στην Ευρώπη. Οι συνήθεις υπερβολές που πετούν την μπάλα στην εξέδρα.
Κάποιοι δεν θέλουν καν υπηρεσίες ασφαλείας και βλέπουν παντού αντιδημοκρατικές
εκτροπές. Η κυβέρνηση ωστόσο οφείλει μια γενναία απάντηση τόσο σε όσους είδαν
τα ονόματά τους στον αέρα, όσο και σε κάθε δημοκρατικό πολίτη».
(Λ.Καστανάς- ΑΤΗensvoice)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου