αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Απανθρακοποίηση...

 

 «Η απολιγνιτοποίηση πρέπει να πάει πίσω. Ο λιγνίτης έγινε ξανά φθηνότερος από το αέριο. Οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές. Μισές αλήθειες και ψέματα για το πάλαι ποτέ εθνικό μας καύσιμο, όπως τα παραπάνω, αναπαράγονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα στο δημόσιο διάλογο όσο μεγαλώνει ο φόβος σύγκρουσης στην Ουκρανία και της διακοπής ροής του ρωσικού αερίου. 

Στο σύνολο της περυσινής χρονιάς, η ΔΕΗ «έγραψε» ζημιές 210 εκατ. ευρώ από το λιγνίτη, οι περισσότερες λιγνιτικές μονάδες έχουν εξαντλήσει τις ώρες λειτουργίας τους, ενώ οι προβλέψεις για τα δικαιώματα CO2 που βαρύνουν το πάλαι ποτέ εθνικό μας καύσιμο έχουν βάλει τροχιά για τα 100 ευρώ ο τόνος.

Η ανατροπή που βιώνει από το Νοέμβριο η αγορά ηλεκτρισμού, με το λιγνίτη οικονομικότερο του αερίου, είναι όντως αξιοσημείωτη, αλλά πρόκειται για ένα εντελώς παροδικό φαινόμενο. Μια λιγνιτική μεγαβατώρα κοστίζει πλέον γύρω στα 150 ευρώ, έναντι 200 ευρώ μιας μεγαβατώρας από φυσικό αέριο. Απόρροια, ήταν η ΔΕΗ να βάλει μπροστά ορυχεία που ήταν κλειστά και μηχανήματα που είχαν παροπλιστεί στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης, αφού ένα λιγνιτικό εργοστάσιο δε γράφει ζημιές, όταν οι τιμές στη χονδρική τις οποίες καθορίζει η ακριβότερη μονάδα έχουν εκτιναχθεί στα επίπεδα των 200 ευρώ.

Όταν ωστόσο από το 2023, αποκλιμακωθούν - όπως εκτιμάται ότι θα συμβεί - οι χονδρεμπορικές τιμές, τότε ο λιγνίτης θα καταστεί και πάλι βαθιά ζημιογόνος. Ένας ακόμη μύθος για το λιγνίτη που συνεχίζει να αναπαράγεται αφορά το γιατί η Ελλάδα τρέχει τόσο γρήγορα την απολιγνιτοποίηση σε σχέση με τη Βόρεια Ευρώπη. 

Το επιχείρημα αυτό βασίζεται στη λογική ότι μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως η Γερμανία επέλεξαν μια πιο αργή απανθρακοποίηση (2030), άρα θα έπρεπε και η Ελλάδα να ακολουθήσει το ίδιο παράδειγμα, αντί να θέτει ως ορόσημο το 2023. Η απάντηση είναι ότι η ποιότητα του άνθρακα ή του λιθάνθρακα που παράγουν εκείνοι είναι πολύ ανώτερη από τον δικό μας λιγνίτη. 

Η θερμογόνος δύναμη του άνθρακα είναι 6.000 kcal και του λιθάνθρακα 2.500 kcal, όταν του ελληνικού λιγνίτη είναι μόλις 1.162 kcal. Αποτέλεσμα, το τελικό κόστος για εκείνους να είναι χαμηλότερο απ' ότι για εμάς».

                                  (Απόσπασμα άρθρου του Γ. Φιντικάκη από το liberal.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...