αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Γεωγραφικά παράδοξα...


«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πέρασε τις γιορτές του Πάσχα στην Τήλο. Από εκεί, κατά τα καθιερωμένα, έκανε μια εορταστική δήλωση. Η οποία κατέληγε:"…Θέλω από εδώ, από την ακριτική Τήλο, από τα ανατολικότερα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μεταφέρω μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας… "

Είναι πολύ δύσκολο (έως αδύνατο) να χαρακτηριστεί το γραφικό νησί της Τήλου, ως σύνορο. Είτε Ελληνικό, είτε Ευρωπαϊκό. Πολύ δε περισσότερο ως "ανατολικότερο". Δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε καν ως "ένα από τ’ ανατολικότερα". Μπροστά του υπάρχει σειρά άλλων νησιών. Η Σύμη, η Ρόδος, η Ρω, το Καστελόριζο και η Στρογγυλή από τα Ελληνικά. Λίγο πιο νότια και αρκετά ανατολικά δε, έχουμε ολόκληρη την Κύπρο! Η οποία, παρεμπιπτόντως, είναι διαφορετικό ευρωπαϊκό κράτος.   

Όταν μια ευρωπαϊκή χώρα έχει πρωθυπουργό ο οποίος θεωρεί τη Λέσβο και τη Μυτιλήνη διαφορετικά νησιά, ο οποίος δεν αναγνωρίζει θαλάσσια σύνορα αλλά τα διαπραγματεύεται, ο οποίος είναι άθεος και ορκίζεται πολιτικά αλλά τρέχει από εκκλησία σ’ εκκλησία και από Επιτάφιο σε Ανάσταση, πληρώνει τίμημα. Τίμημα βαρύ και ακριβό. Τόσο στο εσωτερικό των συνόρων της, όσο και στο εξωτερικό.  

Αν δε ο πρωθυπουργός αυτής της χώρας, αν και μηχανικός, δεν γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα στην στροφή των 180 μοιρών και σε αυτή των 360, αν νομίζει ότι το έτος φωτός είναι μονάδα μέτρησης χρόνου και επιμένει να μιλά αγγλικά ενώ μετά βίας μπορεί ν’ αρθρώσει μερικές φράσεις σε αυτήν τη γλώσσα, ο κάθε κάτοικός της έχει υποχρέωση να επισημαίνει τα λάθη, όπως και όσο μπορεί».
              
                                 (Απόσπασμα άρθρου του Π. Λάζου από το capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...