αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Κάφκα και Οργουελ στη χώρα του ΣΥΡΙΖΑ...


​​​«H μιζέρια των Ελλήνων» τιτλοφορείται κυριακάτικο ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine, η οποία επισημαίνει πως «τίποτα δεν πάει καλά στην Ελλάδα». Παρόλο που ο Αλέξης Τσίπρας φημίζεται για τις μεταρρυθμίσεις του, στην πραγματικότητα ηγείται ενός συστήματος διαφθοράς και κακοδιαχείρισης, γράφει η συντηρητική επιθεώρηση με έδρα τη Φρανκφούρτη. 

«Πλεονάσματα του προϋπολογισμού, επενδύσεις πολλών δισ., μια ακμάζουσα οικονομία: έτσι ή κάπως έτσι μοιάζουν τα όνειρα της ελληνικής κυβέρνησης και ίσως κάποιων πολιτικών στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα, ο μεγάλος ασθενής της τρόικας, που κρεμόταν από μια κλωστή, στέκεται, με βάση τους ευσεβείς πόθους, στα δικά της πόδια, και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για την τρίτη του θητεία», ξεκινάει η ανταπόκριση του Ρίχαρντ Φράουνμπεργκερ, για να συνεχίσει: «Εδώ σταματούν τα όνειρα. Η πραγματικότητα δεν είναι τόσο ρόδινη, το μέλλον αβέβαιο και ο δρόμος της χώρας που βρίσκεται πάντα στο χείλος του γκρεμού είναι μακρύς, γεμάτος εμπόδια». 

Κατά τον Γερμανό δημοσιογράφο, ο Τσίπρας χρειάζεται επενδύσεις, θέσεις εργασίας και αυξημένα έσοδα. Ταυτόχρονα όμως δεν θέλει να μειώσει τον δημόσιο τομέα, αλλά να τον ενισχύσει για ίδιον όφελος. Από την άλλη, επιθυμεί να αναβάλει τις ιδιωτικοποιήσεις για τόσο διάστημα, μέχρις ότου να εκνευριστούν οι επενδυτές και να μαζέψουν τις βαλίτσες τους. Οποιος έχει διαβάσει το μυθιστόρημα του Τζορτζ Οργουελ «1984» ξέρει την έννοια του doublethink, της διπλής σκέψης, τη δυνατότητα δηλαδή να έχει στο μυαλό του δύο αντιφατικές σκέψεις και να τις υιοθετεί και τις δύο. Ο Τσίπρας είναι δεξιοτέχνης σε αυτό. 

Οποιος θέλει να καταλάβει πώς λειτουργούν οι ιδιωτικοποιήσεις, αρκεί να ρίξει μια ματιά στο Ελληνικό, αναφέρει ο ίδιος. Σχέδια επί σχεδίων. Καμία κυβέρνηση δεν τολμούσε να προωθήσει την επένδυση. Και τώρα όμως που πωλήθηκε η έκταση, επενέβη το ΚΑΣ για να φρενάρει εκ νέου τους επενδυτές. «Παγωμένος» όμως είναι, σύμφωνα με τη FAZ, και ο εκσυγχρονισμός της χώρας, αφού οικονομικά η Ελλάδα έχει εικόνα κράτους του Τρίτου Κόσμου. Εξάγει ελιές, φρούτα κ.λπ. Η ναυτιλία και ο τουρισμός παίζουν σημαντικό ρόλο. Νέα πλοία όμως και ξενοδοχεία με spa είναι αμφισβητούμενες επενδύσεις εξαιτίας της ραγδαίας τεχνολογικής μεταβολής. 

Η εφημερίδα τονίζει πως ελάχιστα έχουν αλλάξει οι παθογένειες της χώρας, που εδράζονται βαθιά στην ελληνική ιστορία: διαφθορά, ευνοιοκρατία, πελατειακές σχέσεις, καμία τρόικα δεν κατάφερε να τις αντιμετωπίσει. Παρομοιάζοντας την κατάσταση με τον «Πύργο» του Κάφκα, ο Φράουνμπεργκερ επιχειρεί να μυήσει το γερμανικό αναγνωστικό κοινό στο σύστημα των μετακλητών υπαλλήλων, φέρνοντας ως παράδειγμα των στρεβλώσεων την περίπτωση ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ στη Σαντορίνη που έγινε στέλεχος νοσοκομείου.

Ιδιαίτερα σκληρός είναι ο δημοσιογράφος ως προς το ήθος του ΣΥΡΙΖΑ. «Το πολιτικό στυλ του κόμματος είναι χυδαίο, η γλώσσα αναίσχυντη, η σκέψη ύπουλη, η κατανόηση του δικαίου αυθαίρετη», γράφει χαρακτηριστικά. Οπως κάθε κυβέρνηση πριν από εκείνη, η τωρινή χρησιμοποιεί τον δημόσιο τομέα για να βολέψει συγγενείς και υποστηρικτές. «Είναι όπως στη Βενεζουέλα υπό τον Ούγκο Τσάβες», επισημαίνει. 

Εντονα αμφισβητεί η εφημερίδα την υπόθεση Novartis, εξηγώντας ότι δεν έχει αποδειχθεί κάτι και πως όλα είναι ασαφή. Το αν οι πολιτικοί δωροδοκήθηκαν θα το αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Ωστόσο ούτε η Δικαιοσύνη μοιάζει ανεξάρτητη, αφού στελέχη της κυβέρνησης «εισβάλλουν» σε γραφείο δικαστικού λειτουργού για να ρίξουν μια ματιά στη δικογραφία, προσθέτει. Η ηθική επανάσταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθει ποτέ, καταλήγει το άρθρο».

                                                                               (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...