αντί προλόγου..'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018

Η πραγματική εικόνα δεν φαίνεται...


«Το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν λίγο πάνω από €7 δισ, οι τόκοι που πληρώθηκαν €5.6 δισ. Δηλαδή, "περίσσεψαν" €1.5 δισ. Δεν βρίσκονται πουθενά στις διάφορες εκδόσεις του ΥΠΟΙΚ για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Θα έπρεπε το "περίσσευμα", εφ' όσον αντλήθηκε με το ζόρι από την οικονομία, να μειώνει τουλάχιστον το χρέος. 

Αμ δε! Στο ίδιο ΔΤ βλέπουμε πως το χρέος αυξήθηκε κατά €2.4 δισ. (στην πραγματικότητα, €4.4 δισ. μαζί με τα λεφτά της Εθνικής από την πώληση της FINANSBANK που επεστράφησαν στον ESM). Δηλαδή, έχουμε επισήμως δηλωμένο ένα "γύρισμα" €6 δισ. (4.4 και 1.5). Πώς στην ευχή μπορεί να γίνεται αυτό; Ποιά είναι η μαύρη τρύπα στην οποία ρίχνει η κυβέρνηση τα λεφτά που με το ζόρι παίρνει από τους πολίτες, διαλύοντας την οικονομία; Υπάρχει τελικά πραγματικά αυτό το πλεόνασμα; Πού είναι;

Αυτό που δεν φαίνεται πουθενά (σωστά για το συγκεκριμένο ΔΤ σύμφωνα με τα λογιστικά πρότυπα) είναι ο εσωτερικός δανεισμός. Τα λεφτά που σηκώνει η Κεντρική Κυβέρνηση από τους φορείς της Γενικής. Μόλις €5 δισ. αύξηση το 2017! Ήδη η αύξηση (σε σχέση με τέλος 2016) στα €11 δισ τον Φεβρουάριο! Αυτή είναι η πραγματική αφαίμαξη της οικονομίας. Αυτή είναι η ασφυξία ρευστότητας. Αυτή είναι η διάλυση του κοινωνικού κράτους.

Στο διάστημα 1/5-31/12/2017 εκκαθαρίστηκαν €10,4 δισ. ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου. Το ιδιαίτερα χαριτωμένο είναι πως €7,3 δισ. από αυτά πήγαν σε υποχρεώσεις που δεν ήταν καταγεγραμμένες. Φέσια άγνωστα και στους θεσμούς! Τα €3,5 δισ. που αναφέρονται στα ρεπορτάζ, είναι οι “πιστοποιημένες” ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. 

Υπάρχουν και οι “μη πιστοποιημένες” - ένα μικρό μέρος (€600 την 31/12/2017) είναι γνωστό στους θεσμούς – όπως ήταν γνωστά και €1,5 δισ. την 1/5, αλλά βγήκαν τα φασούλια άλλων €7,3 δισ. πρόσθετων, που η διαχείριση Τσακαλώτου τα ήξερε, τα είχε κάτω από το χαλί υπουργείων και οργανισμών και όταν οι θεσμοί ανάγκασαν την κυβέρνηση βγήκαν στο τραπέζι. Πιθανότατα, είναι εκεί που πήγε το πλεόνασμα που δεν βλέπουμε πουθενά. 

Πιθανότατα, ακόμη πληρώνουμε, φτύνοντας αίμα, τις ταρζανιές της αγωνιστικής διαπραγμάτευσης του 2015. Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι πως τον Φεβρουάριο, οι “πιστοποιημένες” ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά περίπου €240 εκατ. – στην πορεία προς τον μηδενισμό τους τον Ιούλιο».
                                            
                                                                                (Γ.Προκοπάκης –F/B)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...