αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Μονόπλευρες ...ευαισθησίες


«Σε ό,τι αφορά τη Δύση ισχύει το «κάλλιο να σου βγει το μάτι παρά το όνομα». Και το όνομα που της έχει βγάλει ο αριστερός λαϊκισμός στην Ελλάδα είναι το χειρότερο, με αποτέλεσμα να επικρίνεται ό,τι κι αν κάνει. Βομβαρδίζει πολεμικές εγκαταστάσεις απάνθρωπων καθεστώτων; Ξεσηκώνεται βοή μεγάλη για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Μένει αδιάφορη στις παραβιάσεις στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπου γης; 

«Μα, τι κάνει η Δύση;», λένε διάφοροι. «Πώς μπορεί να ανέχεται αυτή την απανθρωπιά;» Δεν είναι περίεργο πως ποτέ κανείς δεν αναρωτιέται και δεν ζητεί από τη Ρωσία να υπερασπιστεί τις πανανθρώπινες αξίες. Ετσι κι αλλιώς είναι η πρώτη που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη και το δικαίωμα ενοχλητικών δημοσιογράφων στη ζωή. Το πρόβλημα είναι ότι όλοι αυτοί που ενοχλούνται από τους δυτικούς βομβαρδισμούς στη Συρία δεν έχουν βγάλει άχνα για τους καθημερινούς βομβαρδισμούς ρωσικών αεροσκαφών στην ίδια περιοχή. 

Για την ακρίβεια, ρωσικά στρατεύματα έχουν εγκατασταθεί για τα καλά στη χώρα και ουδείς μιλά για «ξένη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχου κράτους». Δεν γνωρίζουμε τι έγινε με τα χημικά που έπεσαν στην Ντούμα της Συρίας. Λέμε «έπεσαν» επειδή είναι δύσκολο να υποθέσει κάποιος ότι τόσα μικρά παιδιά υποκρίθηκαν με τόση επιτυχία τα θύματα. Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται χρήση χημικών· 72 περιστατικά μετρά από το 2012 ο εμφύλιος στη Συρία.

Το ερώτημα είναι ποιος τα έριξε. Στο χάος της Συρίας, όπου ακόμη και οι δυνάμεις του Ασαντ δεν είναι πλήρως ελεγχόμενες, ουδείς μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για τους δράστες. Φυσικά, θα έπρεπε να υπάρχει πρώτα το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα. Αλλά πάλι και την προηγούμενη φορά, που επετράπη στα Ηνωμένα Εθνη να ελέγξουν τον βομβαρδισμό στη Γούτα και οι εμπειρογνώμονες βρήκαν αδιάσειστα στοιχεία για τη χρήση του αερίου σαρίν, δεν ήταν η Ρωσία που αντέδρασε λέγοντας ότι το επίσημο πόρισμα του Οργανισμού ήταν «μονόπλευρο και διαστρεβλωτικό των γεγονότων»; 

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε την πεποίθηση της κυβέρνησής του ότι η επίθεση ήταν προβοκάτσια των επαναστατών.Θα χρειαστεί χρόνος για να εξακριβωθούν τα πραγματικά γεγονότα. Το εντυπωσιακό όμως είναι πως οι «ευαίσθητες αριστερές ψυχές» ξεσηκώθηκαν αμέσως για τον βομβαρδισμό των Δυτικών και είχαμε πάλι επεισόδια, ενώ δεν έγινε καμία διαμαρτυρία στην πρεσβεία της Ρωσίας που χρόνια τώρα βομβαρδίζει στην ίδια χώρα. Δεν έγινε καν κατά της Γαλλίας, παρά το γεγονός ότι ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της επίθεσης. 

Οι ευαίσθητοι της προόδου ξέρουν μόνον τη Βασιλίσσης Σοφίας ως οδό διαμαρτυρίας, εκεί που είναι και το άγαλμα του Τρούμαν...»

                           (Αρθρο του Π.Μανδραβέλη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...