αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Απόψεις...

«Το ελληνικό πρόγραμμα υδρογονανθράκων, το οποίο επανεκκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια με απόφαση του Πρωθυπουργού, εισέρχεται στο πλέον κρίσιμο στάδιο, αυτό της απόφασης των επενδυτών για να το αν θα μπουν γεωτρύπανα στον ελλαδικό χώρο, αρχής γενομένης από τις θάλασσες της Κρήτης.

Τα όσα είπε χθες το ηγετικό στέλεχος του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού της ExxonMobil ότι το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2024 η εταιρεία θα έχει λάβει την απόφαση για το αν θα κάνει ερευνητική γεώτρηση στα blocks της Κρήτης, δημιουργεί αισιοδοξία ότι κάτι μπορεί να αλλάξει σε ένα τομέα, ο οποίος έχει δει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια να διαψεύδονται παταγωδώς οι όποιες προσδοκίες.

Αρκεί φυσικά το κεφάλαιο των υδρογονανθράκων να παραμείνει ψηλά στις κυβερνητικές προτεραιότητες, να προστατευτεί από τυχόν προσφυγές, όπως αυτές που έχουν υπονομεύσει στο παρελθόν αρκετές παρόμοιες προσπάθειες και φυσικά ο μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος παγκοσμίως, να λάβει τη σχετική απόφαση.

Το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να παίζει κυρίαρχο ρόλο και μετά το 2050.Από μόνη της, η διείσδυση των ΑΠΕ δεν μπορεί να αποτελέσει τον κύριο πυλώνα ενεργειακής τροφοδοσίας ενός παγκόσμιου πληθυσμού που αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, λόγω των αναπτυσσόμενων χωρών. Σε 25 χρόνια από σήμερα, ο πληθυσμός της γης εκτιμάται ότι θα έχει φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια έναντι περίπου 8 δισεκατομμυρίων σήμερα. Στα μισά δηλαδή του αιώνα θα έχουμε αυξηθεί κατά 25%, με ένα ρυθμό της τάξης των επιπλέον 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε... έξι ημέρες.

Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, η μεσαία τάξη πρόκειται να διπλασιασθεί και αυτό σημαίνει πολύ μεγαλύτερες ανάγκες για ενέργεια, όπως για κλιματισμό, laptops, tablets, κλπ. Στην πράξη όλ’ αυτά σημαίνουν διπλασιασμό το 2050 της παγκόσμιας οικονομίας και αύξηση κατά 50% της ζήτησης για ενέργειας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ExxonMobil για το παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα του 2050, το 50% θα καλύπτεται από τις ΑΠΕ και το υπόλοιπο 50% από πετρέλαιο-φυσικό αέριο. Ας έχουμε επίσης υπόψη ότι για κάθε μόριο φυσικού αέριου που καταναλώνουμε σήμερα, υπάρχει ένα λιγότερο για το μέλλον. Χρειάζονται δηλαδή νέες ανακαλύψεις, και επενδύσεις. Τα σημερινά αποθέματα φυσικού αερίου μειώνονται κάθε χρόνο κατά 6%. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το 2050, δίχως επενδύσεις, θα έχουμε ξεμείνει από πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

                                                                           (Γ.Φιντικάκης- Liberal.gr)

«Η Εκκλησία δεν τελεί κανονική κηδεία στους αυτόχειρες. Το δόγμα πρεσβεύει πως μόνον ο Ύψιστος αποφασίζει πότε ένας άνθρωπος θα εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο. Η αυτοκτονία προδίδει—πάντα κατά το δόγμα—παραίτηση από τη ζωή και αυτό δε συγχωρείται, διότι παραίτηση σημαίνει έλλειψη πίστης.. 

Στην περίπτωση της 17χρονης εξαντλήθηκε όλη η θεολογική αυστηρότητα και αγνοήθηκε η ανθρωπιά και η κατανόηση προς την τραγική πράξη της. αι μια άλλη Εκκλησία και ένα άλλο δόγμα, το κομμουνιστικό, θεωρούσε την αυτοκτονία πράξη ατιμωτική για τους επαναστάτες. «Οι επαναστάτες δεν αυτοκτονούν». Έτσι αντιμετώπισαν την αυτοκτονία του Μαγιακόφσκι. 

Ο επαναστάτης θα πρέπει να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον και να έχει πίστη στη θεωρία που τελικά μαζί με την επαναστατική θέληση θα υπερνικήσει όλες τις δυσκολίες. Η λογική των δογμάτων και των θρησκειών είναι η ίδια. Εκείνο που αλλάζει είναι πού βρίσκεται ο Παράδεισος. Στη Γη ή στο Επέκεινα».

                                                                       (Σ. Μουμτζής-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...