«Ευταξία, αρχαία ελληνική λέξη, σημαίνει τήρηση της τάξης, φρονιμάδα. Συνώνυμη λέξη πειθαρχία. Έννοιες στα όρια εξαφάνισης. Έχουν υποστεί συστηματική δυσφήμιση με την πάροδο του χρόνου, καθώς ομάδες που δήθεν εκφράζουν τις σύγχρονες τάσεις επιχειρούν να ταυτίσουν την ευνομία με τον συντηρητισμό και στην ακραία εκδοχή, ακόμη και με τον αυταρχισμό.
Ο Γιώργος Φλωρίδης, με τις αλλαγές που επιχειρεί στη Δικαιοσύνη, δίνει τον κυβερνητικό τόνο στον επαναπροσδιορισμό της κατεύθυνσης. Τήρηση των Νόμων, αυστηρότερες ποινές, εφαρμογή των ποινών ώστε να φανούν οι συνέπειες σε όποιον/α παρανομεί, σεβασμός στα δικαιώματα του κατηγορουμένου, όμως εξίσου σεβασμός στα δικαιώματα των περισσοτέρων στην κοινωνία, οι οποίοι επιθυμούν συνθήκες ευταξίας!
Για να αντιληφθούμε την εξέλιξη της ανομίας αρκεί ένα και μόνο στοιχείο. Πριν από 40 και κάτι χρόνια με ποινή (μόλις) έξι μηνών ο κατηγορούμενος έπαινε τον δρόμο της φυλακής. Το όριο φυλάκισης, στις ημέρες μας, ορίζεται με ποινή άνω των ΟΚΤΩ χρόνων! Αυτό ανατρέπει ο Φλωρίδης. Και σχεδίασε ένα πλέγμα διατάξεων με τις οποίες θέλει να αντιμετωπίσει τη χαμηλή και μεσαία εγκληματικότητα που βασανίζει τους πολίτες και καταργεί κάθε έννοια ισονομίας.
Οι νομοταγείς κατάντησαν να υπομένουν το «ξεχείλωμα» των Νόμων. Συστηματικοί παραβάτες ζουν με ευνοϊκές διατάξεις, στο όνομα ενός διαλυτικού «δικαιωματισμού». Με ποινή άνω των 3 χρόνων η φυλακή είναι μονόδρομος, ορίζει ο νέος Νόμος. Και σε ποινή από 2 έως 3 χρόνια προβλέπεται κοινωνική εργασία. Εισάγεται ως θεσμός για τον οποίο μάλιστα έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εκπροσώπους φορέων που επιθυμούν να απασχολήσουν αντίστοιχους καταδικασθέντες.
Δυστύχημα που προκαλείται από
παραβίαση κόκκινου σηματοδότη θα τιμωρείται επίσης με φυλάκιση, όπως και ο
εμπρησμός από δόλο, μεταξύ πολλών άλλων διαφοροποιήσεων».
(Απόσπασμα άρθου του Άρη Πορτοσάλτε από το liberal.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου