αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Απόψεις...

«Μαζί με την απαισιοδοξία για την επιθυμία της κυβέρνησης να κάνει το κράτος να λειτουργήσει, η συζήτηση για τις δουλειές που υπερβαίνουν τα προσφερόμενα εργατικά χέρια μού δημιούργησαν και μια απορία: Τι γίνεται με τα επιδόματα ανεργίας; Μήπως πολλά από αυτά είναι στην πραγματικότητα επιδόματα αεργίας; Μήπως μαζί με το επίδομα σε κάποιους συμπολίτες που πραγματικά έχουν ανάγκη, επιδοτούμε και το αραλίκι κάποιων άλλων; 

Το επίδομα ανεργίας πρέπει να είναι για τις περιπτώσεις των συμπολιτών που στ’ αλήθεια δεν μπορούν να βρουν καμία δουλειά και όχι για τις περιπτώσεις των συμπολιτών που ψάχνουν τη δουλειά των ονείρων τους.Είμαι πολύ χαρούμενος που ζω σε μια χώρα τόσο πλούσια ώστε οι κάτοικοί της να έχουν την άνεση να απορρίπτουν εργασίες, αλλά προτιμώ αυτή η απόρριψη να μη γίνεται επί πληρωμή. Πολύ περισσότερο όταν με τα λεφτά που δίνονται σε επιλεκτικούς και «κουρασμένους» κακομαθημένους πιτσιρικάδες θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο ουσιαστική η βοήθεια στους ανθρώπους που η ηλικία δεν τους δίνει πολλά περιθώρια εργασιακής ευελιξίας.

Με λίγα λόγια, μήπως είναι κάπως παλαβό και εν τέλει αυτοκαταστροφικό να δίνεται επίδομα ανεργίας σε συμπολίτες στους οποίους απευθύνονται τα χιλιάδες «ζητείται υπάλληλος» με τα οποία έχει γεμίσει η χώρα; Μήπως είναι κάπως παλαβό και αυτοκαταστροφικό να επιδοτείται η νοοτροπία «ζω με τους γονείς μου, λογαριασμούς και νοίκια δεν πληρώνω, 300-400 ευρώ τον μήνα για μερικούς μήνες μαζί με τα διάφορα pass είναι ό,τι πρέπει, γιατί να δουλέψω»; Είμαι ο τελευταίος που θα κατηγορήσω την τεμπελιά και το αραλίκι (στην πραγματικότητα τα ζηλεύω κάπως) αλλά ταυτοχρόνως σκέφτομαι μήπως ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να πληρώνουμε συμπολίτες για να αράζουν».

                                                                    (Μ.Βουλαρίνος-ΑΤΗensvoice)

«Αλλεργικοί» στη συγκέντρωση και την επεξεργασία στοιχείων με στόχο τη μέτρηση της αποδόσής τους, τη χάραξη πολιτικής και την αξιολόγησή τους παρουσιάζονται οι δήμοι της Ελλάδας. Αυτό είναι το βασικό πόρισμα σύμφωνα με τον Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων του 2023 που δημοσιεύει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών σε συνεργασία με το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης (ΚεΔΕΠΟΔ) του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Οπως αναφέρεται στην έρευνα, το ερωτηματολόγιο απαντήθηκε μόλις από το 10% των δήμων, ποσοστό το οποίο καταδεικνύει τόσο τη μικρή επιχειρησιακή ικανότητά τους όσο και την έλλειψη κουλτούρας αξιολόγησης και διαφάνειας».

                                                                      (Σ. Χρήστου-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

 «Ο χρόνος που χρειάζεται για την επίλυση αστικών διαφορών στα πρωτοβάθμια δικαστήρια αυξήθηκε κατά τρεις μήνες: στις 728 ημέρες το 2021 από 637 το 2019. Τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για να μειωθεί η καθυστέρηση και το κόστος για γραφειοκρατικές αποφάσεις; Και ποιος τελικά ευθύνεται για τη μείωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας;»

                                                                         (Ζ. Τσώλης- protagon. gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...