«Χθες θα έκανε ομιλία η κυρία Μαρία Νεγρεπόντη—Δελιβάνη, μια γυναίκα με ιστορία τόσο στην πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Τρεις φορές εκλεγμένη πρύτανις του Πανεπιστήμιου Μακεδονία, πολυγραφότατη και πολυβραβευμένη. Η ομιλία θα γινόταν στην αίθουσα τελετών της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και θα αφορούσε την παρουσίαση του βιβλίου της με τίτλο «Για την Ελλάδα που ματώνει». Θα μιλούσε και ο πρόεδρος του κόμματος «Νίκη», ο κ. Δημήτρης Νατσιός.
Ενώ είχε συγκεντρωθεί πολύς κόσμος για να παρακολουθήσει την εκδήλωση, μπούκαραν ξαφνικά παιδάκια 20 ετών, που αγνοούσαν τι εστί Μαρία Δελιβάνη, γιατί θα μιλούσε ο «φασίστας Νατσιός». Μάταια η 90χρονη συγγραφέας προσπαθούσε να πείσει τα ερυθροτραμπουκάκια πως ο Νατσιός δεν είναι φασίστας και πως αυτή την παρουσίαση την προετοίμαζε επί έξι μήνες. Ως γνωστόν, με τραμπούκους διάλογος δε γίνεται. Πρόκειται για φανατισμένα παιδιά, με ληγμένη τη φαιά ουσία, που λειτουργούν με τη νοοτροπία του όχλου.
Οι εισβολείς σήκωσαν ένα
πανό, φώναξαν τα γνωστά τους συνθήματα και αφού διέλυσαν την εκδήλωση,
αποχώρησαν. Όλο αυτό το σκηνικό είναι μια κατάντια για την οποία υπάρχουν
ιστορικές ευθύνες όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν, ευθύνες όμως πιο έντονες
της σημερινής κυβέρνησης. Είναι προφανές πως αν υπήρχε η πανεπιστημιακή
αστυνομία οι ερυθροτραμπούκοι θα σκεφτόταν να εισβάλουν στο κτίριο της
Φιλοσοφικής Σχολής και να διακόψουν μια εκδήλωση παρουσίασης ενός βιβλίου».
(Σ.Μουμτζής- Liberal.gr)
«Η Ελλάδα είναι μέσα στις τρεις πρώτες χώρες στους 27 της Ευρώπης σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Ενας στους οκτώ που θα μπει σε ελληνικό νοσοκομείο θα κολλήσει κάποιο νοσοκομειακό μικρόβιο. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται αισθητά σε εγχειρισμένους και σε νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ. Ενας στους δύο που μπαίνει σε Μονάδα Εντατικής κολλάει μικρόβιο τις πρώτες 24 ώρες, λέει καλοκαιρινή έρευνα του ΕΟΔΥ σε 50 νοσοκομεία. Οι επτά στους δέκα από αυτούς που θα κολλήσουν, φλερτάρουν με το μεγάλο ταξίδι, διότι θα πάρουν μικρόβιο σαν την Klebsiella ή το auries,δηλαδή υπερμικρόβιο που δεν το πιάνουν τα αντιβιοτικά.
Η θλιβερή αυτή πρωτιά μας οφείλεται –λένε οι ειδικοί– στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών που γινόταν επί δεκαετίες στην Ελλάδα. Τα συρτάρια μας και οι οργανισμοί μας είναι τίγκα στο αντιβιοτικό που πουλιόταν δίχως συνταγογράφηση. Εκπαιδεύσαμε μακροχρόνια τα μικρόβια μας να αντέχουν στα αντιβιοτικά. Σύμφωνοι, αλλά αυτό δεν θα αλλάξει από τη μία βδομάδα στην άλλη. Θέλει μια γενιά τουλάχιστον, οι μεγάλες ηλικίες που σήμερα μπαίνουν σωρηδόν στα νοσοκομεία είναι εθισμένοι στο αντιβιοτικό. Αρα χρειάζεται και κάτι άλλο.
Στην Αμερική και στην Ευρώπη, όπου οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι στο μισό του δικού μας, ήδη βάζουν κάποια καινούργια μηχανήματα που φιλτράρουν (ή ίσως ιονίζουν;) τον αέρα, εξουδετερώνοντας αυτού του είδους τα βακτήρια. Δεν είμαι ειδικός, δεν έχω ιδέα τίνος είναι αυτά τα μηχανήματα και ποια ακριβώς δουλειά κάνουν. Διαβάζω όμως ότι στο εξωτερικό ήδη τα χρησιμοποιούν ευρέως με θεαματικά άμεσα αποτελέσματα. Υπάρχει, λένε, μείωση έως και 40% των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Μου
μετέφεραν ότι ενδεχομένως έχουν μπει τέτοια μηχανήματα πιλοτικά σε κρατικό
νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, στα χειρουργεία και στις ΜΕΘ».
(Δ. Ευθυμάκης- protagon.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου