αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Στη μνήμη του Βασίλη...

 

«Ο Βασίλης ήταν μια κλασική σκηνική παρουσία, με κουστούμι και πουκάμισο, χωρίς σκουλαρίκια και βραχιόλια. Άρχοντα της πίστας τον αποκαλούσαν όλοι. Βάδιζε σε αυτόν τον τομέα τον δρόμο του μεγάλου Τόλη, του Δημήτρη Μητροπάνου, του Πασχάλη Τερζή. Η φωνή του μπάσα κι εδώ ακριβώς βρίσκεται η γοητεία της. Ειδικότητά του το «καψουροτράγουδο».

Για μια κατηγορία ανθρώπων, της ανώτερης κουλτούρας, για όλους αυτούς που βλέπουν τον κόσμο από μια άλλη οπτική αφ΄υψηλού, αυτό το είδος τραγουδιού ήταν και είναι παρακατιανό. Το προσπερνούσαν και το προσπερνούν με περιφρόνηση, εκφράζει μια υποκουλτούρα όπως λένε, αλλά de gustibus et coloribus non est disputandum. Άλλωστε όλοι όσοι τραγούδησαν τέτοια τραγούδια δε δήλωσαν ποτέ πως είναι κουλτουριάρηδες. Δεν ανήκουν στο κλαμπ των αποκαλούμενων «έντεχνων».

Το καψουροτράγουδο, στα τελειώματα της «νύκτας ξελογιάστρας, νύκτας φεγγαρόλουστης», λίγο πριν το χάραμα, λειτουργούσε λυτρωτικά για όλους όσοι βίωναν την ερωτική εγκατάλειψη τραυματικά. Γιατί τα τραγούδια του Βασίλη Καρρά, μαζί με το οινόπνευμα, πάντα δικαίωναν τον εγκαταλελειμμένο. Μιλούσαν γι΄αυτή που έφυγε και δε θα ευτυχίσει και ή θα γυρίσει - η προσμονή μιας τιμωρητικής επιστροφής - ή θα ζήσει μέσα στη δυστυχία της, αναγνωρίζοντας τη δική του αξία και το δικό της λάθος. Προσέφεραν μια παρηγορία, μια ελπίδα, ήταν και είναι ένα βάλσαμο στην ψυχή του πονεμένου και για αυτό χιλιοτραγουδήθηκαν.

Δεν είναι τυχαίο που το καψουροτράγουδο πολύ γρήγορα έφυγε από τις πίστες των χιλιάδων και πέρασε στις συναυλίες των δεκάδων χιλιάδων. Το αγκάλιασε ένας κόσμος κάθε ηλικίας, όλοι αυτοί που «γουστάρουν την καψούρα». 

Ο Βασίλης έφυγε, ο μύθος του ποτέ δε θα φύγει. Αυτή είναι η μοίρα όλων των μεγάλων φωνών. Η αιωνιότητα είναι το μεγάλο δώρο για το χάρισμά τους».

(Απόσπασμα άρθρου του Σ. Μουμτζή από το liberal.gr)


                                                                                                                                (Χρ.Παπανίκος)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...