αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

ΑΠόψεις...

 

«Η Θεσσαλονίκη µπορεί να υπερηφανεύεται για την ιστορία της, την προίκα που της χάρισε η φύση, τον κομβικό γεωπολιτικό της ρόλο από την αρχαιότητα ακόμη, το καλό φαγητό και τη διασκέδαση, όχι όμως για την καθαριότητά της.Αν δεν είναι η πιο βρώμικη, ανήκει σίγουρα στις λιγότερο καθαρές πόλεις της Ελλάδας, σε σημείο που να κινδυνεύει να γίνει αντιτουριστική. Στις καλές, σχεδόν άριστες εντυπώσεις των επισκεπτών, εγχώριων και ξένων, υπάρχει συνήθως και η υποσημείωση για τα εκτεθειμένα εν αφθονία σε δρόμους και πλατείες σκουπίδια.

Το βράδυ των εγκαινίων της ΔΕΘ διασχίσαμε με συναδέλφους από την Αθήνα το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι άνθρωποι εξεπλάγησαν με το θέαμα που αντίκρισαν και ενστικτωδώς ρώτησαν: «Καλά, γιατί η Θεσσαλονίκη είναι τόσο βρώμικη; Ο νέος δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης ανέλαβε τα καθήκοντά του διακηρύσσοντας την «απόλυτη προτεραιότητά» του στην καθαριότητα. Μακάρι να έχει το «αυγό του Κολόμβου». 

Αλλά για να το σπάσει θα χρειαστεί να συγκρουστεί με τον υφιστάμενο πανίσχυρο μηχανισμό, όπως βεβαίως και με τα συμφέροντα στον τομέα της εστίασης και του εμπορίου, που μολονότι έχουν μεγάλο μερίδιο στη διαμόρφωση της άθλιας εικόνας που εμφανίζει η πόλης, ειδικά το κέντρο της, παραμένουν στο απυρόβλητο, για ψηφοθηρικούς λόγους».

                                                                       (Στ.Τζίμας- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

«Υπάρχουν, πράγματι, “αστέρια” που βγαίνουν από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, όπως βγαίνουν από όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα του κόσμου. Στην Ελλάδα, όμως, τα “αστέρια” με τον ορισμό της PISA είναι το 0,9% του συνόλου. Στην Πορτογαλία, όπου επίσης έχουν αστέρια, αυτά είναι το 3,3% του συνόλου. Στην Εσθονία, που πριν από 30 χρόνια ήταν μια κατεχόμενη κομμουνιστική δικτατορία, το 6,1% του συνόλου. 

Το ότι η χώρα μας έχει ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό είναι μια αντίστοιχη πλάνη, εξαιρετικά επίμονη. Όντως, υπάρχουν εργαζόμενοι με εξαιρετικές δεξιότητες εδώ. Έξυπνοι, καπάτσοι άνθρωποι με γνώσεις, θεωρητική κατάρτιση, επικοινωνιακό ταλέντο, συναισθηματική νοημοσύνη, συνεργατικό πνεύμα και ενίοτε και ηγετικές ικανότητες. 

Αλλά είναι πολύ, πολύ λιγότεροι από ό,τι νομίζουμε, και από ό,τι υπονοούν οι ειδήσεις για δεκάδες ή εκατοντάδες προσλήψεις ταλέντων από απαιτητικές πολυεθνικές. Πόσο λιγότεροι; Εκτός από την PISA, o ΟΟΣΑ κάνει και μια άλλη περιοδική έρευνα που μετρά τις δεξιότητες, η οποία απευθύνεται στους ενήλικες».

                                                          (Θ. Γεωργακόπουλος-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

«Γιατί η Σερβία βρίσκεται ξανά στην κόψη του ξυραφιού ; H πορεία της βαλκανικής αυτής χώρας προς την ΕΕ είναι ομιχλώδης, καθώς επηρεάζεται από τους οικονομικούς δεσμούς της με τη Ρωσία και την Κίνα –που ασκούν τις όποιες πιέσεις με βάση τα δικά τους συμφέροντα–, αλλά και από τον γόρδιο δεσμό του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο κέρδισε την ανεξαρτησία το 2008, ωστόσο οι Σέρβοι εξακολουθούν να μην το αναγνωρίζουν».

                                                                                        (protagon team) 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...