αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Καρατόμηση πλατάνων - τι συνέβη τελικά;

 

Με πολλές απορίες διαβάσαμε το ρεπορτάζ από το news 247 για τα πλατάνια της παραλίμνιας περιοχής που όλο και λιγοστεύουν, καθώς μετά τα 14 περσινά που χάθηκαν οριστικά, άλλα 25 πήραν τον δρόμο για την καρατόμησή τους. Στο ρεπορτάζ, ο κ. Ρήγας Τσακίρης, δασολόγος Δασαρχείου Ιωαννίνων, μίλησε στο OPEN για την ασθένεια των πλατανιών λέγοντας ότι:

«Η ασθένεια αυτή μεταφέρεται με μηχανήματα και με μολυσμένα εργαλεία, ενώ τα δέντρα μπορούν να μολύνουν και τα διπλανά τους. Μάλλον η δεντροστοιχία μολύνθηκε από κάποιες ενέργειες κλάδευσης που έγιναν εδώ πριν από κάποια χρόνια. Αλλά επειδή είναι δίπλα στην Λίμνη, δεν το είχαμε καταλάβει αμέσως. Δεν μπορούσαμε να το ανιχνεύσουμε. Πέρυσι, καταφέραμε να το επιβεβαιώσουμε εργαστηριακά στα πρώτα δέντρα», συμπλήρωσε ο κ. Τσακίρης. 

Από αυτά που είπε προκύπτουν κάποια «αφελή» ερωτήματα. Aν έχουμε καταλάβει καλά, τα πλατάνια  (και ενώ ήταν γνωστή η ασθένεια από άλλες χώρες αλλά και από περιοχές της Ηπείρου που είχαν ήδη μολυνθεί)  στην παραλίμνια περιοχή της πόλης μας μολύνθηκαν από ενέργειες κλάδευσης οι οποίες έγιναν εκεί από μολυσμένα εργαλεία. Κι ας ήταν γνωστό τοις πάσι ότι η ασθένεια μεταφέρεται μόνο από μολυσμένα εργαλεία. Δεν θα έπρεπε οι κλαδεύσεις -και ειδικά στην παραλίμνια περιοχή-  να έχουν γίνει μόνο με καινούρια εργαλεία; Και το ακόμη καλύτερο, τη μετάδοση δεν την είχαν καταλάβει οι ειδικοί για χρόνια, επειδή... ήταν δίπλα στη λίμνη! Έτσι, η ασθένεια επιβεβαιώθηκε μόλις πέρσι και ενώ ακόμη και οι περαστικοί έβλεπαν κάποια δέντρα στεγνά. 

Τι συμβαίνει λοιπόν; Μήπως είναι ώρα να αναγνωριστεί από τους αρμόδιους η ευθύνη και να ακουστεί μια συγγνώμη για το ότι σήμερα η παραλίμνια περιοχή έχει χάσει δεκάδες δέντρα, καταστρέφοντας μια εικόνα που ήταν εμβληματική για την πόλη μας και αφήνοντας στη θέση της αυτό που δείχνουν οι φωτογραφίες; Δεκάδες, δηλαδή, κομμένα και καμμένα δέντρα το ένα δίπλα στο άλλο. Κι αν τελικά δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανείς τους αρμόδιους για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα ποιον μπορεί να εμπιστευθεί; 

(Ελπίζουμε να μην γίνει πράξη η άποψη που θέλει να φυτεύονται εκεί βελανιδιές, όπως είπε ο κ. Τσακίρης στη συνέντευξη, αλλά σφένδαμοι...) 
















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...