αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Όλα... καλά

 

«Μου περιέγραφε ένας φίλος την κατάσταση σε χωριό της Πελοποννήσου: 

Οι νέοι δεν ασχολούνται με χειρωνακτικές εργασίες. Αυτές τις έχουν παραχωρήσει στις 8 - 10 οικογένειες των Αλβανών που εγκαταστάθηκαν στο χωριό την δεκαετία του '80. Αλλά και τα παιδιά των Αλβανών συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Έχοντας σπουδάσει και αφομοιωθεί πλήρως, αναζητούν μία καλύτερη ζωή, λιγότερο κοπιαστική και αποδοτική. Οι νέοι, λοιπόν, του χωριού εργάζονται συνήθως το καλοκαίρι στην πυρόσβεση και τον χειμώνα ζουν από τους πόρους του ταμείου ανεργίας και από τις συντάξεις των γονιών τους. 

Τώρα με τον κορονοϊό έβρεξε ο ουρανός επιδόματα και τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα. Συμπληρώνουν το εισόδημα με τα χωράφια, τα οποία, όμως, δουλεύουν στην πραγματικότητα οι 8 - 10 οικογένειες των Αλβανών, τα μέλη των οποίων, όμως, βρίσκονται στο φυσικό όριό τους. Έπειτα από 5 - 10 χρόνια δεν θα υπάρχουν άλλοι διαθέσιμοι εργάτες γης. Άγνωστο είναι αν το κράτος θα έχει πόρους για να ζει τους πολίτες τους. Είτε δίνοντας τους χρήματα για την δασοπυρόσβεση, είτε για το ταμείο ανεργίας, είτε με κάποιαν άλλη αφορμή.

Περιμένουμε ότι με το Ταμείο Ανάκαμψης θα υπάρξει μεγάλη ανάπτυξη στη χώρα. Άρα, θα γεμίσουν και τα κρατικά ταμεία με πόρους. Σύμφωνοι! Το πρόβλημα είναι αν θα υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό για να στηρίξει τις επενδύσεις που θα γίνουν (και) με τα κεφάλαια του ταμείου ή αν η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να έχει σε πολλές περιοχές περισσότερα καφενεία από οποιοδήποτε άλλο είδος καταστήματος. 

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι κατασκευαστικές εταιρείες αναζητούν πλέον προσωπικό μεταξύ των προσφύγων. Και πολύ φοβόμαστε ακριβώς αυτό! Δημιουργούμε σιγά - σιγά ένα μοντέλο που θα εργάζονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, τροφοδοτώντας με πόρους το κράτος για να κάνει την επιδοματική του πολιτική. 

Η απόλυτη καταστροφή για τη νέα γενιά της χώρας και για την ίδια τη χώρα! Ο μεγάλος μας φόβος ήταν ότι οι θέσεις απασχόλησης θα χανόντουσαν λόγω της τεχνητής νοημοσύνης και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Τελικά, εμείς τις έχουμε χάσει ακόμη και στα χωράφια!»

                              (Απόσπασμα άρθρου του Θ. Μαυρίδη από το liberal.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...