αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Δήμος, μετεξεταστέος στην Ιστορία...

 

Αν υπήρχε ένας Δήμος στη χώρα που όφειλε να δώσει δυναμικό παρόν στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, αυτός θα έπρεπε να ήταν ο δικός μας, καθότι σωρεία σημαντικών ιστορικών γεγονότων που άπτονται της επανάστασης συνέβησαν στην ευρύτερη περιοχή. 

Και όμως. Το λιγότερο μετεξεταστέος  μένει ο Δήμος μας στον τελικό απολογισμό. Λίγες εκδηλώσεις, χωρίς ιδιαίτερο χρώμα, ούτε καν μια υποτυπώδη «κινητοποίηση» των δημοτών κατάφερε να πετύχει ούτε τα ύδατα να ταράξει. Ακόμη και τα πλέον αυτονόητα δεν έγιναν ποτέ. 

Το Σουφαρί Σεράι, ο μεγαλύτερος εκθεσιακός χώρος στην πόλη παραμένει ερμητικά κλειστός, κάποια αγαλματίδια του διεθνούς φήμης -και ευεργέτη της πόλης- γλύπτη Θ. Παπαγιάννη θα δει κανείς κλεισμένα σε έναν εντελώς ακατάλληλο χώρο στα παλιά σφαγεία, καμία αναφορά στη πόλη με αφίσες  ή διαφωτιστικό υλικό (άλλες πόλεις άφησαν τη φαντασία τους να δημιουργήσει και δίνουν το στίγμα τους σε καθημερινή βάση σε όλο το φάσμα του αστικού ιστού βλ. Τρίπολη, Καλαμάτα κτλ.) 

Κανείς δεν φρόντισε να οργανώσει έστω κάποιο υλικό από τα Μουσεία, ώστε να εκτεθεί  κάπου συγκεντρωτικά για να γίνει εύκολα προσβάσιμο στον καθέναν και ειδικά στους επισκέπτες. Ακόμη και οι καμάρες του κάστρου δίπλα στην κεντρική πύλη παραμένουν κλειστές, κανείς δεν ξέρει πότε και για πόσο ανοίγουν. Τις φωτίζουν καμιά φορά κι αυτό είναι όλο. 

Ο Δήμαρχος έγραψε και κάτι κείμενα γενικής παιδείας στα «Νέα» και το «Βήμα», μην έχοντας όμως κάτι σημαντικό να ανακοινώσει. Σημαντικό για τον πολύ κόσμο εννοούμε και όχι για λίγους ειδικούς ή ιστορικούς. Πουθενά στην καθημερινότητα της πόλης δεν θα δει κανείς κάτι που να παραπέμπει στα 200 χρόνια ελευθερίας του ελληνικού Έθνους. Λες και θέλουμε να το κρύψουμε ή κρατάμε την ανάσα μας μέχρι να περάσει.

Αλλά και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Π.Κ. να δει κανείς γενικότερα, θα παρατηρήσει ότι έχουμε «μία από τα ίδια». Οι ίδιοι άνθρωποι με τις ίδιες - πολυπαιγμένες πια-  ιδέες. Επαναλήψεις επί επαναλήψεων. Αλλά το πολύ το Κύριε ελέησον…

Δείτε πώς αποδίδει η Τρίπολη τιμές στο ορόσημο των 200 ετών: 









(Οι φωτογραφίες από την εκπομπή του Τ. Δούση «ΕΙΚΟΝΕΣ» για το OPEN)

                      Ας δούμε τώρα και το δικό μας Πνευματικό Κέντρο...





...αλλά και τις καμάρες του κάστρου να θέλει να επισκεφθεί κάποιος θα τις βρει κλειστές... κανείς δεν ξέρει πότε ανοίγουν, εφόσον δεν αναγράφεται απολύτως τίποτε στη συνοδευτική πινακίδα
 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...