αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Μαθήματα ζωής...

 

«Πόσα πράγματα μας «έδειξε» το περιστατικό της απώλειας των αισθήσεων του δανού ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Έρικσεν, 29 ετών, στον πρώτο αγώνα της εθνικής του ομάδας εναντίον της Φινλανδίας για τα τελικά του Euro 2020 το Σάββατο στη Κοπεγχάγη; Εκείνα που σημείωσα όμως, παρακολουθώντας το θέμα από την πρώτη στιγμή, και για αυτά θέλω να γράψω τώρα, είναι τα εξής: 

Η ταχύτητα και ψυχραιμία με την οποία αντέδρασαν όσοι ποδοσφαιριστές ήταν κοντά του τη στιγμή που, έχοντας δεχτεί την μπάλα από το πλάγιο άουτ, έχασε τις αισθήσεις του και κατέρρευσε στο χορτάρι. Οι συμπαίκτες του κατάλαβαν αστραπιαία την κρισιμότητα της κατάστασης, και φώναξαν αμέσως την ιατρική τους ομάδα. Την ίδια στιγμή, έσπευσε κοντά του για παροχή πρώτων βοηθειών ο αρχηγός της ομάδας, Σίμον Κίερπ ο οποίος ως τέτοιος, είχε κάνει και σχετική εκπαίδευση. Έκανε συγκεκριμένες κινήσεις με σκοπό «να ανοίξει τους αεραγωγούς του παίκτη». Πίεση στη καρδιά και «φιλί ζωής». 

Ο ειδικός «αθλητικός καρδιολόγος» καθηγητής Σαντζάϊ Σάρμα, Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Καρδιολόγων της Βρετανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, δήλωσε στο BBC ότι εκείνο που έσωσε τελικά την ζωή του Έρικσεν ήταν «η πολύ επείγουσα και γρήγορη ιατρική βοήθεια που παρασχέθηκε στον παίκτη». Όμως, υπήρχε και άλλους είδους «βοήθεια», που πραγματικά ήταν εντυπωσιακή. 

Μόλις διαπίστωσαν οι συμπαίκτες του ότι ήταν αναίσθητος και τα πράγματα φαίνονταν πολύ σοβαρά, αμέσως σχημάτισαν γύρω του έναν προστατευτικό κύκλο με τα σώματά τους, παρέχοντας έτσι κάποια προφύλαξη αυτής της πολύ ιδιωτικής στιγμής, από τα βλέμματα περίπου 15.000 ανθρώπων στις κερκίδες, και των ίσως και εκατομμυρίων που παρακολουθούσαν τον αγώνα από την τηλεόραση. Οι παίκτες της αντίπαλης ομάδας, διακριτικά τραβήχτηκαν λίγο πιο πίσω. 

Οι περισσότεροι συμπαίκτες του, ακόμα και εκείνοι που σχημάτισαν τον κύκλο προστασίας, κοιτούσαν αλλού, και πολλοί ήταν δακρυσμένοι. Ο αρχηγός Σίμον Κίερ και ο τερματοφύλακας Κάσπερ Σμάιχελ έσπευσαν να στηρίξουν τη σύντροφο του Έρικσεν, Σαμπρίνα Κβιστ. Οι Δανοί είναι περισσότερο από συμπαίκτες, είναι στενοί φίλοι.  

Είναι τόσο ισχυροί, τελικά, οι δεσμοί μεταξύ των ποδοσφαιριστών αυτών που, μόλις ανέκτησε τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο ο Έρικσεν μίλησε με τον Πρόεδρο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας μέσω facetime, και τον παρακάλεσε να μεταφέρει στους συμπαίκτες του να συνεχίσουν τον αγώνα και να μην ανησυχούν για αυτόν. Ο αγώνας συνεχίστηκε, οι αντίπαλοι έβαλαν ένα γκολ, και η Φινλανδία κέρδισε! Πιο κερδισμένο όμως βγήκε το ποδόσφαιρο. Που έδειξε πόσο «καλό πράγμα» είναι και η επαγγελματικότητά του».

                      (Απόσπασμα άρθρου του Χρ. Μιχαηλίδη από το protagon.gr)



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...