«Η αναβολή ψήφισης (“μέχρι νεοτέρας”) των “συμπληρωματικών συμφωνιών” με τα Σκόπια από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, προκάλεσε μια –προσωρινή τουλάχιστον– “ανακούφιση” στη μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. Πρόκειται για μια “άθλια”, “απαράδεκτη” και “εθνικά επιζήμια” συμφωνία! Έτσι τη χαρακτήρισε όταν ψηφίστηκε ολόκληρη η τότε αντιπολίτευση. Ακόμα και το, παλαιόθεν “αμαρτωλό” στο ζήτημα αυτό, ΚΚΕ αναγνώρισε τότε ότι με τη Συμφωνία “παραμένει το σπέρμα του αλυτρωτισμού των Σκοπίων”. Μόνο που τώρα “αναγνωρίζεται” και από την Ελλάδα. Ακόμα και το ΚΚΕ!
Έκτοτε τα κόμματα που στήριξαν τις Πρέσπες ηττήθηκαν εκλογικά, οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν μέσα στην Ελλάδα ότι μια σημαντική πλειονότητα του πληθυσμού (από 58% μέχρι 72%) θεωρεί ότι η Συμφωνία είναι επιζήμια και πρέπει είτε να τροποποιηθεί είτε να καταργηθεί. Ενώ όσοι την αποδέχονται χονδρικά δεν ξεπερνούν το 25%.
Παρά τις έντονες προσπάθειες που έγιναν (και γίνονται) να την καταπιούνε οι Έλληνες, ως “ρετσινόλαδο”. (Που, ως γνωστόν, είναι αηδιαστικό, αλλά το έπαιρναν οι παλιοί, όταν δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς). Παραθέτουμε εν συντομία τα επιχειρήματα με τα οποία επιχειρούσαν να μας παρουσιάσουν τα συμπληρωματικά μνημόνια ως “αναγκαστική και αναπόφευκτη πλέον” επιλογή. Δηλαδή ως “ρετσινόλαδο”.
Η επιβίωση των κράτους των Σκοπίων ΔΕΝ εξαρτάται καθόλου από το αν εμείς θα υπογράψουμε τα συμπληρωματικά μνημόνια για τις Πρέσπες. Αλλά η πολιτική σταθερότητα της Ελλάδας –που τόσο την έχουμε ανάγκη σήμερα– εξαρτάται από το αν θα “παγώσουμε” οριστικά τα μνημόνια αυτά. Αν κάτι έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας πλέον, είναι ότι οι Έλληνες ΔΕΝ ξεχνάνε τη Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Ούτε σε δέκα χρόνια όπως έλεγε κάποιος. Ούτε σε τριάντα (που έχουν περάσει από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας).
Όταν οι Γερμανοί
αποφάσιζαν να ενωθούν, το 1989, ανέτρεπαν όλες τις μεταπολεμικές συμφωνίες στην
Ευρώπη από το 1945 και εντεύθεν, μυστικές και φανερές, συμπεριλαμβανομένης και
της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι. Οι Έλληνες είναι αναγκασμένοι να κάνουν σήμερα,
κάτι πολύ-πολύ μικρότερο και πολύ-πολύ πιο “ανώδυνο”: Να παγώσουν οριστικά
(τουλάχιστον) τη διμερή Συμφωνία των Πρεσπών. Που έτσι κι αλλιώς, ήδη κατάφωρα
παραβιάζεται! Και δεν εφαρμόζεται, γιατί –πέρα από εθνικά απαράδεκτη, όπως την
έλεγε το 2018 ο Κυριάκος Μητσοτάκης– είναι στην πράξη και ανεφάρμοστη».
(Απόσπασμα άρθρου του Θανάση Κ. από την dailypost.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου