αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Απόψεις...

 

@Η μεταστροφή του Αλέκση (μέσα σε λιγότερο από 5 χρόνια) είναι ίσως η πιο εντυπωσιακή μεταστροφή στην ιστορία του χριστιανισμού μετά από αυτή του Παύλου.Και δεν ξέρουμε τι όραμα μπορεί να είδε ο Αλέκσης, αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο ειλικρινής όσο ο Απόστολος των Εθνών.Ενώ, λοιπόν, το 2015 - λίγο πριν σκαρφαλώσει από το 3% στο 30% - ηρνείτο παραίνεση δημοσιογράφου να μπει σε εκκλησία και να ανάψει κεράκι, 5 χρόνια αργότερα ανεβάζει κείμενο προς τιμήν της Παναγίας βγαλμένο από τις σελίδες του «Προς την Νίκην».Είναι δε τέτοια η αφοσίωσή του πλέον στη θρησκεία που σε λίγο με περηφάνεια θα τον αποκαλούμε «Αλέκση τον Κοσμοκαλόγερο».

Άλκης ο Κοσμοκαλόγερος

ΥΓ: Αλέκση, αφού έχεις γίνει τόσο πιστός, μήπως θα ήταν καλή ιδέα να βαφτίσεις και τα παιδιά σου κάποια στιγμή; Μπορείς, μάλιστα, να κάνεις γάμο- βάφτιση που είναι της μόδας τελευταία ...

 

@ Μέχρι το 1500 μ.Χ., στον πλανήτη μας ζούσαν λιγότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι. Ήταν λίγοι; Το 1950 είχαν γίνει 2,5 δισ. Ήταν πολλοί; Σήμερα κοντεύουμε τα 8 δισ. Είμαστε πολλοί ή λίγοι; Η Ε.Ε. των 27 έχει 446 εκατομμύρια πληθυσμό. Είναι πολλά ή λίγα; Αν ένα κριτήριο είναι η πυκνότητα, η Ε.Ε. έχει 117 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Συγκριτικά η Αυστραλία έχει 3, η Αφρική 33, η Βόρεια Αμερική 22 και η Ασία 95. Μήπως δεν είναι και τόσο άσχημη ιδέα να γίνουμε λιγότεροι;

                                                          (Θ.Τζήμερος-Δημιουργία Ξανά)

@Το Ψηφιδωτό της Αψίδας της Αγίας Σοφίας θεωρείται το πρώτο της Εκκλησίας μετά την Εικονομαχία.Εγκαινιάστηκε το 867 από τον Πατριάρχη Φώτιο και αναπαριστά την Παναγία με το Θείο Βρέφος σε θρόνο.Το ψηφιδωτό δεν καλύφθηκε το 1453 και για 300 χρόνια οι μουσουλμάνοι προεύχονταν έχοντας την Παναγία πάνω από τα κεφάλια τους.Καλύφθηκε με ... σοβά γύρω στα 1750 σε μια περίοδο συντηρητικοποίησης της σουλτανικής εξουσίας.Ο σοβάς, όμως, δεν είχε την απαιτούμενη δύναμη, για να κρύψει για πάντα την Παναγία.

Το 1931 ο βυζαντινολόγος Thomas Whittemore πείθει τον Κεάλ, που μόλις είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσείο, να του επιτρέψει να αποκαταστήσει τα ψηφιδωτά της Μεγάλης του Έθνους Εκκλησίας.Ο Whittemore υλοποιεί την προσπάθεια με δικά του κονδύλια και, σύντομα, η Παναγιά της Αψίδας θα ξεπροβάλει εκ νέου μέσα από τους τουρκικούς σοβάδες.90 χρόνια μετά, οι Τούρκοι επιχειρούν και πάλι να κρύψουν την Παναγία · αυτήν τη φορά όχι με σοβάδες, αλλά με κάτι γελοίες, ακαλαίσθητες κουρτίνες.Μέχρι εκεί φτάνουν, άλλωστε, πολιτισμικά οι καημένοι · μέχρι τους σοβάδες και τις κουρτίνες ... συσκότισης.

Η Παναγία τα βλέπει όλα αυτά και σίγουρα γελάει, γιατί καμία κουρτίνα δεν μπορεί να συγκρατήσει το εκτυφλωτικό φως της τέχνης, την επιβλητική δύναμη του πνεύματος.Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!

Άλκης ο Εορταστικός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...