αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Το αναγκαίο και το... αυτονόητο

  

Καλά κάνει και συνεχίζει τις παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο και τα πεζοδρόμια μπροστά από τα σχολεία  ο Δήμος Ιωαννιτών αλλά οι διαγραμμίσεις -δηλ. το αυτονόητο- να γίνονται δελτία τύπου, είναι κάπως υπερβολικό. 

Γιατί λίγο παρακάτω, στην προέκταση της λεωφόρου Δωδώνης και μάλιστα εκεί που υπάρχει το μεγαλύτερο συγκρότημα της πόλης, στο παλιό Πολυκλαδικό,  καμία παρέμβαση δεν γίνεται  -και όχι τυχαία, φανταζόμαστε- χρόνια τώρα, με αποτέλεσμα πεζοί, ηλικιωμένοι, μαθητές και ΑμεΑ να κάνουν σλάλομ ανάμεσα από αυτοκίνητα ή να κατεβαίνουν στον δρόμο για να περάσουν. 

Τα κολονάκια είναι φυσικά άγνωστη λέξη όπως και το δικαίωμα  των πεζών σε ασφαλή μετακίνηση. Γι' αυτό το θέμα δεν είδαμε κάποιο δελτίο Τύπου ούτε κάποιον προγραμματισμό από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και ούτε θα δούμε φανταζόμαστε... 

Όμως και η κεντρική πλατεία δίνει  μια εικόνα διάλυσης καθότι σίγουρα πουθενά στον κόσμο -και το εννοούμε- κεντρική πλατεία πρωτεύουσας πόλης δεν θα είχε αφεθεί στα χάλια που παρουσιάζει η δική μας, περιμένοντας τον Δήμαρχο  να αποφασίσει  -αν και πότε-  για την  ανακατασκευή της. Εκτός του ότι στην πλατεία, όπως και στην πόλη, παραμένουν οι πολιτικές αφίσες και τα πανό για μήνες, κατά παράβαση κάθε κανονισμού. 

Άρα, ας αφήσουμε τα δελτία τύπου για το αυτονόητο και ας περάσουμε στην πράξη του αναγκαίου.

Δείτε:






Προέκταση Λεωφόρου Δωδώνης. Προσβολή κάθε έννοιας πολιτισμού και ασφαλούς μετακίνησης των πεζών. Αόρατη για τη Δημοτική Αρχή...





Κεντρική πλατεία της κατάντιας, χωρίς ντροπή καμιά. Πουθενά στον κόσμο και κυριολεκτούμε... 

Παιδικές χαρές για... λύπηση

 

Διαβάζουμε στην ειδησεογραφία ότι: 

«Δεκαεννέα πλήρως ανακατασκευασμένες παιδικές χαρές, παραδίδονται από τον Δήμο Αθηναίων για να παίζουν και να αθλούνται τα παιδιά σε ένα ασφαλές και σύγχρονο περιβάλλον. Ήδη εδώ και λίγες μέρες βρίσκονται στη διάθεση των παιδιών της πόλης αλλά και των οικογενειών τους οι πρώτες δεκαεπτά, ενώ δύο ακόμη αναμένεται να λειτουργήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Πρόκειται για χώρους που έχουν ανακατασκευαστεί εκ βάθρων το τελευταίο διάστημα, από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), έχουν εξοπλιστεί πλήρως και με τα πιο σύγχρονα πρότυπα ασφαλείας, ενώ είναι κατάλληλες και προσβάσιμες σε παιδιά με κινητικές δυσκολίες. 

Όλες οι παιδικές χαρές που παραδίδονται στο κοινό φυλάσσονται από τον ΟΠΑΝΔΑ, έτσι ώστε να αποφευχθεί κάθε είδους φθορά, βανδαλισμός και καταστροφή, υλοποιώντας το Σύστημα Διαχείρισης που διενεργείται σύμφωνα με τα πρότυπα του ΕΛΟΤ και την ισχύουσα νομοθεσία και εξασφαλίζει την τήρηση όλων των προϋποθέσεων συντήρησης, φύλαξης, καθαριότητας και προδιαγραφών αξιολόγησης που υποχρεούται να εφαρμόζει ο Δήμος».

Εδώ, σε μας, τι ακριβώς πρωτόκολλα ασφαλείας εφαρμόζει ο Δήμος; Αν κρίνουμε από την παιδική χαρά στο πάρκο Κατσάρη που δεν διασφαλίζει καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις, πόσες ακόμη παιδικές στην πόλη βρίσκονται σε παραπλήσιο χάλι; Για να μην πούμε ότι από τα Λιθαρίτσια  «εξαφανίστηκε» η παιδική χαρά και από τότε το -κατ’ ευφημισμόν- πάρκο μένει χωρίς παιδική χαρά, όπως και το Γιαννιώτικο σαλόνι άλλωστε. Αλλά και ποιο από τα πάρκα μας θυμίζει πραγματικό πάρκο; 

 

Αθήνα:   



 
 
 
Ιωάννινα:
 


 




Ναι μεν, αλλά...

 

Κάτι φαίνεται να κινείται στην πόλη τελευταία, αφού η Δημοτική Αρχή αποφάσισε μάλλον να ασχοληθεί με την απομάκρυνση του όγκου κάποιων μικρών χωματερών αλλά και την περισυλλογή εγκαταλειμμένων αυτοκινήτων. Επίσης- όπως διαβάσαμε- απολύμανε τις «ανοιχτές τουαλέτες» στις επάλξεις του κάστρου χωρίς όμως καμία περαιτέρω κίνηση (να αποκλείσει, ας πούμε, τον χώρο) με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει ίδια και να ζέχνει ήδη και πάλι.Εννοούμε ότι κάτω από τις επάλξεις και δίπλα στα τείχη κάποιοι την έχουν δει κανονικά αποχωρητήρια! Φανταστείτε κάτι τέτοιο στη Ρόδο, ας πούμε ή κάπου στο εξωτερικό... 

Αλλά και εκεί που γίνεται κάτι προς θετική κατεύθυνση (τοποθέτηση κάδων, για παράδειγμα) μένει σχεδόν πάντα ανολοκλήρωτο. Καμία μέριμνα για αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου δεν λαμβάνεται, με αποτέλεσμα το γύρω γύρω να βγάζει έναν…ωραίο πρωτογονισμό.     





Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Εδώ ...γελάμε





 

                                                                                           (Δ.Χαντζόπουλος -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)


Ρήσεις...










 

Αμυντικό Σύμφωνο με τη Γαλλία! Χθες…


«Η συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά έχει ξεφύγει εκτός θέματος. Συζητάμε ένα κατ’ εξοχήν γεωπολιτικό πρόβλημα με… νομικούς όρους! Δηλαδή άλλα αντ’ άλλων. Σαν να πρόκειται για μια “συνήθη” νομική διαμάχη μεταξύ δύο γειτόνων, που μπορεί να λυθεί με διαπραγμάτευση ή διαιτησία.

–Μιλάμε για το πώς ακριβώς “πρέπει να πάμε σε διάλογο” με την Τουρκία, για να λύσουμε προβλήματα που εκείνη δημιουργεί συνεχώς σε βάρος μας!

–Μιλάμε για το πώς θα αποκρούσαμε με νομικό τρόπο ενέργειες της Τουρκίας που καταγγέλλονται από όλο και περισσότερους ως “παράνομες”!

–Μιλάμε για το πώς θα συζητήσουμε με πνεύμα “καλής γειτονίας” και θα λύσουμε βάσει του Διεθνούς Δικαίου τις “διαφορές μας”, με μια χώρα που καταγγέλλεται πλέον και από τρίτες χώρες (όπως η Γαλλία του Μακρόν) ότι φέρεται ως “πειρατής”,πως θα λύσουμε τις “διαφορές” μας με μια χώρα, την Τουρκία, που δεν αναγνωρίζει και δεν έχει προσυπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας,πως θα λύσουμε τις “διαφορές” μας με μια χώρα, την Τουρκία, η οποία παραβιάζει ανοικτά το Διεθνές Δίκαιο (π.χ. “Τουρκολυβικό σύμφωνο”).

–Μιλάμε για το πώς θα “κερδίσουμε τη διεθνή κοινότητα” με το μέρος μας, τη στιγμή που σημαντικές δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας έχουν ήδη καταγγείλει την Τουρκία του Ερντογάν με λόγους σκληρότερους από τους δικούς μας!Και με τρόπους πολύ πιο αποφασιστικούς (μέχρι και… “προειδοποιητικές βολές” από τη Γαλλία στη Λιβύη) απ’ ό,τι εμείς. Είμαστε εντελώς εκτός θέματος, για το πω λίαν επιεικώς…

Βγήκαν κάποιοι δικοί μας και είπαν ότι την ώρα που είχε ξεκινήσει, υποτίθεται, μια προσπάθεια “διερευνητικού διαλόγου Ελλάδος-Τουρκίας”, πήγε η Ελλάδα κι έκανε Ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Κι αυτό, λέει, “τορπίλισε” την προσπάθεια διαλόγου Ελλάδος Τουρκίας! Ασόβαροι; Ή τίποτε χειρότερο; Προσέξτε: την ώρα που γίνονταν όλα αυτά, το τουρκολυβικό σύμφωνο για οριοθέτηση ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης – που βρίσκεται εντελώς εκτός προβλέψεων Διεθνούς Δικαίου – εξακολουθεί να ισχύει! Αλλά αυτό οι ίδιοι δεν το θεωρούν “πρόκληση που τορπιλίζει το διάλογο”.Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξακολουθεί να ισχύει! Όμως ούτε αυτό το θεωρούν “πρόκληση που τορπιλίζει το διάλογο”

Η προσπάθεια της Τουρκίας να σαρώσει τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο με εργαλειοποιημένους λαθρομετανάστες είναι πολύ πρόσφατη – πριν μόλις μερικούς μήνες. Καταγγέλθηκε από παντού, ιδιαίτερα από τις χώρες-μέλη της ΕΕ. Και η απειλή Ερντογάν στα σύνορα του Έβρου παραμένει ενεργή και τώρα. Αλλά ούτε αυτό το θεώρησαν “πρόκληση που τορπιλίζει το διάλογο”…

Η Τουρκία παράλληλα με τις “πειρατικές” κινήσεις της μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ (που όντως δεν έχει διακηρυχθεί από την Ελλάδα), αλλά και πάνω από την Ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου που δεν απαιτείται να διακηρυχθεί, γιατί θεωρείται ότι υφίσταται ipso facto και ab initio – κάνει κι άλλα. Επιχειρεί έρευνες και στην ΑΟΖ της Κύπρου! Η οποία παρεμπιπτόντως και έχει διακηρυχθεί και έχει διεθνή νομική υπόσταση (έχει οριοθετηθεί με την Αίγυπτο πλήρως – όχι μερικώς – εδώ και δεκαπέντε χρόνια περίπου). Όμως, ούτε αυτό το θεώρησαν “πρόκληση που τορπιλίζει το διάλογο”. Οι… “δικοί μας”, πάντα!Και να θυμόμαστε ότι οι τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου, αφορούν άμεσα και την Ελλάδα, η οποία παραμένει “εγγυήτρια χώρα” της Κυπριακής Δημοκρατίας…

Ό,τι κάνει η Τουρκία, ακόμα και το πιο εξωφρενικό ακόμα και το πιο προκλητικά παράνομο θεωρείται περίπου ως “φυσιολογικό”. Αλλά το παραμικρό που κάνει η Ελλάδα, ακόμα και η απόλυτα νόμιμη συμφωνία οριοθέτησης με τρίτη χώρα – την Αίγυπτο – θεωρείται… “πρόκληση” σε βάρος της Τουρκίας! Και μάλιστα επαρκής πρόκληση για να στείλει ο Ερντογάν το Ορουκ Ρέϊς να αμφισβητεί εμπράκτως ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα….Κι αυτά τα περί… ελληνικών “προκλήσεων” δεν τα λένε απλώς κάποιες ξένες διπλωματικές υπηρεσίες υπογείως. Τα γράφουν ανοικτά “δικοί μας”!Εκτός από “εκτός θέματος” είμαστε και κομματάκι… “ξεφτυλισμένοι” ώρες-ώρες!

Ας μείνουμε όμως στο – πολύ επιεικέστερο – “εκτός θέματος”,,.,Ποιό είναι το πραγματικό πρόβλημά μας σήμερα; Δεν είναι νομικό, δεν είναι “διαδικαστικό”, δεν είναι “επικοινωνιακό” – προς τα μέσα ή προς τα έξω.Υπάρχουν σίγουρα και όλες αυτές οι διαστάσεις. Αλλά το πρόβλημά μας είναι κυρίως πολιτικό – τώρα πια και ευρύτερα γεωπολιτικό:

Πώς αντιμετωπίζουμε την κλιμακούμενη επιθετικότητα ενός γείτονα που φέρεται αποσταθεροποιητικά σε ολόκληρη την περιοχή, εκδηλώνει όλο και σαφέστερες επεκτατιτικές βλέψεις προς πολλές κατευθύνσεις, δημιουργεί συνεχώς “τετελεσμένα” σε βάρος μας και προσπαθεί να αναδειχθεί σε “τοπική υπερδύναμη” στην περιοχή (ενώ βρίσκεται ένα βήμα από τη…χρεοκοπία), απαιτώντας να “φιλανδοποιήσει” τις γειτονικές του χώρες. Μεταξύ των οποίων, πρωτίστως την Ελλάδα.Γι’ αυτά θα κάνουμε κάτι; Θα μιλήσουμε ποτέ;

Κι αυτό που το κάνει ακόμα πιο δραματικό σήμερα, είναι ότι δεν υπάρχει πλέον ο παράγοντας που ως τώρα μπορούσε να χαλιναγωγήσει την Τουρκία – κυρίως η Αμερικανική “προβολή ισχύος” στην περιοχή! Αντίθετα, έχει δημιουργηθεί ένα γεωπολιτικό κενό, το οποίο σπεύδει ο Ερντογάν να το “γεμίσει” χρησιμοποιώντας όλο και περισσότερο “στρατιωτικά μέσα”. Και ταυτόχρονα, οι ανοικτά ηγεμονικές επιδιώξεις του Ερντογάν στην περιοχή έχουν προκαλέσει μίαν ισχυρότατα αντισυσπείρωση εναντίον της Τουρκίας: από χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που μπορούν όχι απλώς να του ματαιώσουν τα σχέδια, αλλά αν χρειαστεί να τον συντρίψουν!Κι αυτό πια ανεξάρτητα από μας κι από το τι θα κάνουμε – ή δεν θα κάνουμε – εμείς.Αυτή η αντισυσπείρωση που έχει δημιουργηθεί εναντίον της Τουρκίας είναι η πιο θεαματική ανατροπή πλαισίου (game changer) που έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια…

Αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ότι μια ανάφλεξη στην περιοχή είναι αναπόφευκτη. Όχι κατ’ ανάγκην με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά – ίσως με “καταλύτη” τα ελληνοτουρκικά – αλλά με αναπόφευκτες επιπτώσεις στα ελληνοτουρκικά. Μας προειδοποιούν οι πάντες. Ακόμα κι από τις Βρυξέλλες αρχίζουμε να παίρνουμε τέτοια “μηνύματα”. Όποιος αυτό δεν το κατανοεί βρίσκεται όχι απλώς εκτός θέματος, αλλά εκτός πραγματικότητας.Αυτή η δυναμική σύγκρουσης δεν πρόκειται να ανακοπεί με διπλωματικές πρωτοβουλίες… “διαλόγου με ανοικτή ατζέντα” σαν κι αυτόν που προωθεί το Βερολίνο. 

Το πιο σημαντικό ίσως: Η αντιμετώπιση της Τουρκίας ως “κράτος που αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή” είναι πλέον ζήτημα που βάζει καθαρά κυρίως η Γαλλία. Για τους δικούς της λόγους, βεβαίως. Αλλά το βάζει με όλο μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και επιμονή…

–Η Γαλλία, δηλαδή η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης και η μόνη που μπορεί να καλύψει αυτή τη στιγμή, από την πλευρά της Δύσης συνολικότερα, το γεωπολιτικό κενό στη Μεσόγειο.

–Η Γαλλία, δηλαδή μόνη δύναμη που μπορεί να ανασυστήσει την συμμαχία των κοσμικών καθεστώτων στον Αραβικό κόσμο (που είναι από τη φύση τους δυτικόστροφα) με την ίδια τη Δύση. (Η οποία “Δύση” ως τώρα είχε αλλοπρόσαλλη πολιτική φτάνοντας κάποια στιγμή να στηρίζει τους ισλαμιστές της “Αραβικής Άνοιξης”).Για πρώτη φορά η Γαλλία μπορεί να παίξει ρόλο τοπικής “μεγάλης δύναμης”! Και για πρώτη φορά η Ευρώπη, δια της Γαλλίας, να αποκτήσει “γεωπολιτικό” εκτόπισμα στην πιο νευραλγική περιοχή του κόσμου (που βρίσκεται δίπλα της). Σε αυτό το σκηνικό, η ευκαιρία για την ευρωπαϊκή Ελλάδα είναι τεράστια. Να βγει επιτέλους από την κακομοιριά της και να γίνει αξιοσέβαστη. Εντός κι εκτός Ευρώπης.

Το ΝΑΤΟ είναι πλέον “κλινικά νεκρό”! Το εκκολαπτόμενο υποκατάστατό του στην περιοχή μας, με κυρίους συντελεστές: Γαλλία-Αίγυπτο και Ισραήλ – αλλά χωρίς την Τουρκία του Ερντογάν – “χρειάζεται” Ελλάδα και Κύπρο!Αλλά τις χρειάζεται ως κράτη που αντιστάθηκαν στην Τουρκία, όχι ως “φιλανδοποιημένες” χώρες προς τον Ερντογάν. Η κίνηση που θα ήταν game changer από την πλευρά μας, αυτή τη στιγμή, και θα έδειχνε προς κάθε κατεύθυνση ότι η δυναμική έχει γυρίσει σε βάρος της Τουρκίας είναι να υπογράψει η Ελλάδα το Αμυντικό Σύμφωνο με τη Γαλλία! Χθες, αν είναι δυνατόν. Μόνο έτσι θα βρεθούμε .. “εντός θέματος”! »

(Απόσπασμα άρθρου του Θανάση Κ. από την dailypost.gr) 

 

Εύθυμα και... σοβαρά

 


«Από τις μωρομάνες, στις λιτανείες και στα μπιτσόμπαρα...

«Οι πολίτες που με απόλυτη σιγουριά είχαν ψηφίσει “Όχι” στο δημοψήφισμα για τις «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» και για την «Preliminary Debt sustainability analysis», είναι εδώ. Το ετερόκλητο συνονθύλευμα αυτού του ιδεολογικού και ιδεοληπτικού χάους, της αμορφωσιάς, της διαρκούς  αντίδρασης και του τομαρισμού, είναι εδώ. Το κόμμα του Σύριζα, αγκαλιάζει όλες τις εκδηλώσεις αμφισβήτησης και τις εκφράσεις ανησυχίας, στην προσπάθεια του να πλήξει την κυβέρνηση και να συντηρήσει ένα πολωτικό κλίμα.

Έτσι είδαμε να συμπορεύεται και να υποδαυλίζει όλους τους ευαίσθητους αριστερούληδες που κατά την διάρκεια της εισβολής των υποκινούμενων “προσφύγων” στα σύνορα του Έβρου, έβλεπαν μωρομάνες και αθώους μετανάστες.  Είδαμε ακόμα να συμπορεύεται με τους θρησκόληπτους, που κατήγγελλαν ότι η κυβέρνηση έβαλε κατά της θρησκείας, της πατρίδας και της Παναγίας, όταν εξήγγειλε τα μέτρα για τις λιτανείες. Είδαμε το κόμμα του Σύριζα να συμπορεύεται με τα ακροδεξιά εθνικιστικά στοιχεία, να καταπίνει αμάσητα τα γνωστά παραδοσιακά επιχειρήματα με τα οποία γαλούχησε γενεές γενεών, του τύπου “οι θάλασσες δεν έχουν σύνορα”, “το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του” και να κατηγορεί την κυβέρνηση για ενδοτισμό και υποχώρηση απέναντι στην Τουρκία.

Ο Καρανίκας που το 2005 έλεγε, ότι δεν υπηρέτησε τον ελληνικό στρατό καθαρά για θέμα ιδεολογίας και ότι  δεν είχε βρει κανέναν απολύτως λόγο να το κάνει, ο Μπαλάφας που το 2012 πρότεινε να μειώσουμε τους εξοπλισμούς και ας το ρισκάρουμε με την Τουρκία και ο Ζουράρις που το 2016 υποστήριζε, ότι και να χάσουμε μερικά νησιά δεν πειράζει και ότι δεν είναι κάτι σπουδαίο, σήμερα πουλάνε πατριωτισμό και κατακρίνουν  την κυβέρνηση.

Στην πρώτη φάση της πανδημίας, το κόμμα του Σύριζα καταδίκαζε την καταπάτηση των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών, υπερασπιζόταν τα δικαιώματα των νέων να ερωτεύονται στις πλατείες, των μανάδων να πηγαίνουν βόλτα τα μωρά τους και τώρα στη δεύτερη φάση χλευάζει την έννοια της ατομικής ευθύνης και υπερασπίζεται όσους ξεδίνουν στα μπιτσόμπαρα.Είναι προβληματικό για τη χώρα, το γεγονός πως υπάρχει ένα κόμμα και συγκεκριμένα ο Σύριζα, που να προσφέρει “στοργή και προδέρμ” όπως έλεγε και η παλαιά διαφήμιση, σε κάθε σενάριο συνομωσίας, σε κάθε ετερόκλητο αρνητισμό, σε κάθε αγράμματο φανατικό και σε κάθε παλαβό που αντιστέκεται στην πραγματικότητα. Ο Σύριζα σε όλους αυτούς προσφέρει μασημένη τροφή. 

Αρχίζει το lockdown; O Σύριζα φωνάζει ότι έρχεται η χούντα και περιορίζει την ατομική μας ελευθερία και τα συνταγματικά μας δικαιώματα.Σταματάει το lockdown; Ο Σύριζα φωνάζει ότι θα καταστραφεί η οικονομία. Οι μάσκες είναι ακριβές; Φυσικά, για να σωθούν μόνο οι πλούσιοι. Οι μάσκες είναι δωρεάν; Φυσικά, για να βάλουν σε όλους μας τσιπάκια και να πλουτίσουν οι επιχειρηματίες φίλοι της ΝΔ.

Κλείνουν τα σύνορα; Ο Σύριζα καταγγέλλει ότι θα καταστραφεί ο τουρισμός.Ανοίγουν τα σύνορα; Ήρθαν οι τουρίστες και θα μας κολλήσουν όλους. Σήμερα ο Σύριζα προσπαθεί με νύχια και δόντια να αναβιώσει το 62% του Όχι. Με πρόσχημα την άρνηση της μάσκας, των εμβολίων, των θερμομετρήσεων, της υγειονομικής πολιτικής, της εξωτερικής πολιτικής, το νέο κίνημα της αγανάκτησης, αρχίζει να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Λέει, “όχι, σε όλα” και πηγαίνει “κόντρα, σε όλα”. Και όλα αυτά, ακολουθούνται από την κατηγορηματική άρνηση της ατομικής ευθύνης, που συνοδεύεται, αν κάτι δεν πάει καλά, από την γνωστή κραυγή “που ‘ναι το κράτος;”  

Το φαινόμενο των ψυχικά διαταραγμένων και των αγράμματων, που νομίζουν πως τα βάζουν με την κοινωνική και οικονομική ελίτ του πλανήτη και το κατεστημένο της επιστήμης και της νέας τάξης πραγμάτων, θα ήταν από μόνο του γραφικό. Το επικίνδυνο είναι, ότι ο Σύριζα εκμεταλλεύεται άγρια αυτήν την τρικυμία κρανίου, αυτήν την αντικοινωνική συμπεριφορά, αυτόν τον μοχλευμένο φόβο και την τυφλή αντίδραση, για να πλήξει την κυβέρνηση, επιφέροντας κτύπημα στην μάχη κατά της πανδημίας, στο σχεδιασμό απέναντι στην Τουρκία και στην προσπάθεια για την αποκλιμάκωση των οικονομικών επιπτώσεων. 

Αντίθετα προς την καιροσκοπική τακτική του Σύριζα, που επιθυμεί να μας οδηγήσει σε αδιέξοδο, η κυβέρνηση έχει καθήκον να προστατεύσει όλους τους πολίτες. Όλους εμάς που τηρούμε τις οδηγίες, αλλά και όλους τους αρνητές της πραγματικότητας της πανδημίας, που συγκροτούν αυτό το εσωτερικό αντισυστημικό μέτωπο. Το μέτωπο της δραχμής, του δεν πληρώνω, του διχασμού, που ονειρεύεται το νέο γύρο στο Γράμμο και στο Βίτσι, που ικανοποιείται από την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από τον covid-19 και που αναμένει ως “μάννα εξ ουρανού”, δυσάρεστες εξελίξεις με τη Τουρκία. Δύσκολο έργο. Εξαιρετικά δύσκολο».

                                            (Αρθρο του Κ.Χαροκόπου από το liberal.gr)

Eύθυμα και... σοβαρά

 


Ατάκες...

@ Με 3.125 μόρια περνάς Μαθηματικό Σάμου. Στο νησί του Πυθαγόρα…

@Εχουμε φοιτητές με 625 μόρια. Αυτοί δεν πέρασαν ακριβώς στο Πανεπιστήμιο, περνούσαν απ’ έξω και τους πήραν

@ Οι κυρώσεις κατά της Αγκυρας θα είναι του τύπου «δεν βλέπουμε τουρκικές σειρές για τρεις μέρες»

@Ή θα πάθεις Covid ή θα σε πάρουν φαντάρο, ένα από τα δύο. Μπορεί και τα δύο

@Στο μεταξύ το πιθανότερο είναι ο Τραμπ να μην κατάλαβε ούτε με ποιον μιλούσε, ούτε τι έλεγε και άκουγε

@Με την επέκταση στα 12 μίλια μπορούμε να λέμε ότι μεγαλώνει η χώρα και μειώνονται τα κρούσματα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο επικράτειας

@Και όταν έρθει το εμβόλιο, θα λένε ότι τα παιδιά τους είναι μια χαρά με τις μάσκες

@Εκανε μία επακούμβηση και ο ΠΑΟΚ…

@Τώρα που άνοιξε ο τουρισμός, λέμε ότι έγινε για τα κέρδη των ξενοδόχων. Αν δεν άνοιγε, θα λέγαμε ότι δεν σκέφτηκαν τα μεροκάματα των εργαζόμενων

@To μέγα εθνικό θέμα είναι πρωτίστως αυτά που συμβαίνουν στο εσωτερικό της χώρας, όχι οι σχέσεις με τους γείτονες

@Ο ίδιος ο Μαρκ ο Ζάκεμπεργκ θα απονείμει τα πτυχία στους νέους επιδημιολόγους του Facebook    

@Mόνο το «Αγαλμα» να είχε πει ο Πουλόπουλος, θα ήταν αρκετό. Είπε πολλά περισσότερα

@Και να σκεφτείς ότι ήταν μια εποχή που στην Ελλάδα λέγαμε ότι η Μπάγερν Μονάχου βρίσκεται σε χαμηλή πτήση. Πάρε τώρα το Champions League με 11 στα 11.                               

                                                                                       (protagon.gr)

@Το πιο σοκαριστικό με τη σύλληψη του αρχηγού της Γιουνάιτεντ στη Μύκονο είναι ότι έτρεξε να ξεφύγει από τους ντόπιους αστυνομικούς κι εκείνοι τον έφτασαν και τον έπιασαν.Φήμες ότι δίνει 15 εκατομμύρια λίρες η Μάντσεστερ για τον αστυνομικό δεν έχουν επαληθευτεί...                                                                                                                                                     KILL BILL

@ Ξέρει κανένας πώς είναι το «παρών» στα τουρκικά; 

@ Ένα επίσης υπέροχο μέτρο πάντως εκτός από την θερμομέτρηση μπαίνοντας στα μπουζούκια θα ήταν και το αλκοτέστ στην έξοδο όταν ζητάς το αυτοκίνητο σου από τον παρκαδόρο..., όλα εγώ? ..

                                                                                         KILL BILL

@Δηλ ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στην Βουλή αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για να ψηφίσουν οι βουλευτές του ¨ΠΑΡΩΝ¨ ? Ναρκωτικά ΤΩΡΑ!!! …

                                                                                          KILL BILL

Πιο προβλέψιμοι κι από τα πρωτοβρόχια τον Οκτώβριο.  Στην αρχή τους πείραζε η μάσκα.  Μετά τους πείραζε που έπρεπε να δώσουν 1€ για να αγοράσουν μία υφασμάτινη μάσκα. Τώρα οσμίζονται σκάνδαλα με τις υφασμάτινες μάσκες.Αλλά είναι και τόσο γελοίοι που νομίζουν ότι έτσι κάνουν αντιπολίτευση. Μόλις τους καλέσει ο εισαγγελέας να δώσουν τα στοιχεία που έχουν θα εξαφανιστούν. Μόνιμοι καρπαζοεισπράκτορες...

                                                                                        idiotes F/B

«Ισπανική» γρίπη του 1918...

 









Ανέξοδες παλικαριές...

  

«Καλά θα κάνουμε όλοι μας, πριν αρχίσουμε να κάνουμε τους παλικαράδες στο fb και στην καφετέρια, να ανοίξουμε ένα βιβλίο της ελληνικής ιστορίας και να ρίξουμε μια ματιά σε δυο σημαδιακές χρονιές. Στο 1897 και στο 1912. Το 1897, στην περιβόητο ατυχή πόλεμο, οι Οθωμανοί μας πήραν σβάρνα και κόντεψαν να φθάσουν στην Αθήνα, το 1912 εμείς τους πήραμε φαλάγγι διπλασιάζοντας την έκταση της χώρας. Έχουμε να διδαχτούμε κάτι από αυτά τα εκ διαμέτρου ιστορικά παραδείγματα;  

Το 1897 μπήκαμε στον πόλεμο σπρωγμένοι από κάτι καραγκιόζηδες πολιτικούς της εποχής σαν τον Δημήτριο Ράλλη που ως αρχηγός της αντιπολίτευσης κατηγορούσε από το βήμα της Βουλής τον πρωθυπουργό Δηλιγιάννη ότι θα ήταν προδότης αν δεν κήρυττε αμέσως τον πόλεμο κατά της Τουρκίας λόγω του Κρητικού ζητήματος. Παραλλήλως, είχαν αποκτήσει τεράστια επιρροή κάτι αγανακτισμένοι εθνοπατριώτες της εποχής με την οργάνωση «Εθνική Εταιρεία», που διέλυαν κάθε μέρα το κέντρο της Αθήνας με ογκώδεις διαδηλώσεις ζητώντας «πόλεμο εδώ και τώρα». 

Αυτά συνέβαιναν ενώ η χώρα δεν είχε το παραμικρό κύρος στο εξωτερικό, δεν υπήρχε η παραμικρή διεθνής συμμαχία της χώρας -ίσα-ίσα που το κλίμα ήταν αρνητικό γι αυτήν, η οικονομική μας κατάσταση ήταν για κλάματα και ο ολίγιστος στρατός μας ήταν τόσο απαράσκευος που το σύνολο των στρατιωτών και των αξιωματικών του δεν είχαν ρίξει ούτε μία σφαίρα ή οβίδα σε άσκηση. Κι όμως, μέσα σ’ αυτό το απερίγραπτο χάλι, ο όχλος και η πολιτική ηγεσία ούρλιαζαν «πόλεμο - πόλεμο». Κάναμε πόλεμο και σε λίγες μέρες πέσαμε στα πόδια των Μεγάλων Δυνάμεων να σταματήσουν τους Τούρκους, οι οποίοι είχαν σαρώσει τον ελληνικό στρατό και κόντευαν να φθάσουν στην Βοιωτία. Τότε μας επιβλήθηκε και ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος που κράτησε ογδόντα χρόνια και τέλειωσε επί δεύτερης πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, για φανταστείτε το…

Για δείτε τώρα τι έγινε και το 1912. Τρία μόλις χρόνια αφότου ο Βενιζέλος ανέλαβε μια διαλυμένη χώρα, πρώτα ανέβασε το ΑΕΠ της με μια έκρηξη επενδύσεων, μετά εξόπλισε και εκπαίδευσε τις ένοπλες δυνάμεις της, στην συνέχεια στέριωσε τις διεθνείς της συμμαχίες στην περιοχή και στην Ευρώπη. Αλλά κυρίως, αυτά τα έκανε δίχως φωνές λαϊκισμούς και κομπασμούς, σε σημείο που όταν μπήκαμε στον πρώτο βαλκανικό να μην έχει πάρει κανείς στα σοβαρά τις δυνατότητες μας. Ούτε οι βαλκανικοί σύμμαχοι που είχαν συμφωνήσει να κρατήσει ο καθένας όσα εδάφη καταλάμβανε, ούτε οι αντίπαλοι Τούρκοι που έβαλαν τον κύριο όγκο του στρατού τους απέναντι στους Βούλγαρους και τους Σέρβους. 

Έτσι πήραμε την Θεσσαλονίκη και την Ήπειρο πριν καταλάβουν τι έγινε. Για να ακολουθήσει ο Β' Βαλκανικός εναντίον των Βουλγάρων, με τον Βενιζέλο να τους περικυκλώνει με τριπλή συμμαχία Ελλάδας - Σερβίας - Ρουμανίας, με αποτέλεσμα να πάρουμε και την Θράκη καθώς οι Βούλγαροι είχαν ήδη καταλάβει Καβάλα και Αλεξανδρούπολη. Έτσι γίνονται οι δουλειές, κύριοι. Με πολύ κόπο στα παρασκήνια και στο επίπεδο της προετοιμασίας, όχι με κραυγές και παλικαριές απ’ τα καφενεία. 

Διότι, για να ξαναπάω στην αρχή, οι ίδιοι που το 1897 διαδήλωναν φωνάζοντας προδότες όσους δεν πρόκριναν τον πόλεμο, την επομένη της ήττας ξαναδιαδήλωναν ξαναφωνάζοντας προδότες αυτούς που τον έχασαν κι ας τον είχαν προκαλέσει οι ίδιοι.Αυτά είναι ιστορικά μαθήματα που πρέπει να ξαναθυμόμαστε αυτές τις κρίσιμες ώρες. Αν μη τι άλλο, για να έχουμε άποψη αν με τις σημερινές δυνατότητες και την σημερινή ηγεσία, είμαστε πιο κοντά στο 1987 ή στο 1912. 

Και ας αφήσουμε κατά μέρος τις ανέξοδες παλικαριές. Και ο Μιλόσεβιτς ατρόμητο παλικάρι ήταν, αλλά αρνούμενος να διαβάσει την διεθνή κατάσταση που ήταν εναντίον του, πήρε μια μεγάλη ενιαία Γιουγκοσλαβία και παλικαρίσια την παρέδωσε έξι κομμάτια. Και του τα ‘λεγε ο γέρο Μητσοτάκης… Να την βράσω τέτοια παλικαριά».

(Αρθρο του Δ.Καμπουράκη από το liberal.gr)

Ρήσεις...



 



Το δικαίωμα στην «άποψη»...

«Να σας πω την άποψή μου;». Βεβαίως κύριε, να μας την πείτε. «Λοιπόν. Ο καρκίνος δεν αντιμετωπίζεται με χημειοθεραπείες ούτε με καμία εγχείρηση. Μην ακούτε τι σας λένε οι επιστήμονες. Εγώ θα σας πω. Ο καρκίνος αντιμετωπίζεται με διαλογισμό και καλή διατροφή, αν πάλι χειροτερέψει η κατάσταση, τότε πάμε στην έσχατη λύση της φραπελιάς». Και τώρα μπορείτε να απαντήσετε ξανά στην πρώτη ερώτηση. Να μας πει ο –φανταστικός- κύριος την άποψη του; 

Ο Λεωνίδας Μπαλάφας είναι αυτό που λέμε «έντεχνος» καλλιτέχνης. Η συμπαθητική του φωνή συνοδεύει κυρίως ήρεμα, εύθυμα τραγουδάκια για έρωτες και καλοκαίρια. Το 2015 ο Μπαλάφας αποφάσισε να κάνει στροφή στο πολιτικό τραγούδι και κυκλοφόρησε το κομμάτι «Να σταθώ στα πόδια μου». Στο κλιπ του τραγουδιού βλέπουμε μία παρέα ιδρωμένων κρητικών παλικαράδων που διώχνουν με τον περήφανο χορό τους έναν πολιτικάντη που τόλμησε να πατήσει στο τίμιο καφενεδάκι τους. Το τραγούδι εκείνο (δείτε το εδώ) ήταν εμφανώς επηρεασμένο από την διχαστική περίοδο του Δημοψηφίσματος. 

Πέντε χρόνια μετά δεν υπάρχει πια κόντρα για το περίφημο «Reforms for the Completion of the Current Program and Beyond». Τώρα πια μαλώνουμε για το κατά πόσο μπορεί κάποιος να αναπαράγει ψεκασμένες θεωρίες για «την κυβέρνηση που θέλει να μας ελέγξει μέσω του κορονοϊού» και τις μάσκες που «καταστρέφουν το ανοσοποιητικό μας». Ο κ. Μπαλάφας λοιπόν βρήκε αφορμή και μέσω της πάντα φιλόξενης πλατφόρμας του Facebook διατύπωσε την δικιά του ολιστική θεωρία για τον κορονοϊό και όχι μόνο. Για να μην αδικήσω τον καλλιτέχνη, παραθέτω αυτούσια μία παράγραφο από την ανάρτησή του παρακάτω. Ολόκληρη μπορείτε να την δείτε εδώ. 

«Καταστρέφετε με τις μάσκες το ανοσοποιητικό των ανθρώπων μεγεθύνοντας το καθημερινό άγχος της επιβίωσης μιας που διαλύετε την οικονομία. Φέρνετε τα εμβόλια μιας εταιρίας εν ονόματι astrazeneca που στις 5 Μαΐου αναφερόταν κι ο Τσιόδρας για τα εμβόλια του Gates. Όταν όλα ενεργοποιηθουν θα πέφτει ο κόσμος σαν τα κοτόπουλα και ο κορωνιος θα ανθίζει» 

Η ανάρτηση φυσικά σχολιάστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επί τρεις ολόκληρες ημέρες και σήμερα Δευτέρα, ο καλλιτέχνης μας ενημέρωσε ότι εξαιτίας της, ο γνωστός σεφ Λεωνίδας Κουτσόπουλος «τον έκοψε» από το φεστιβάλ που πραγματοποιεί. Τότε κάποιοι αναρωτήθηκαν με ειλικρίνεια: «Εντάξει, μπορεί να μην συμφωνώ με όσα λέει ο Μπαλάφας αλλά δεν είναι άδικο να μην τον αφήσουν να διασκεδάσει το κοινό του φεστιβάλ επειδή έκανε μια ανάρτηση;». 

Δεν ξέρω αν ο κ. Κουτσόπουλος αποφάσισε να ακυρώσει την συμμετοχή του τραγουδιστή στο φεστιβάλ εξαιτίας της ανάρτησής του. Όμως αν το έκανε, με γεια του με χαρά του. Εχω την αίσθηση ότι ο σεφ δεν ζήτησε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αφαιρέσει τα πολιτικά δικαιώματα του τραγουδιστή. Απλώς του στέρησε μία ευκαιρία να τραγουδήσει μπροστά σε κόσμο εν μέσω πανδημίας. Ως διοργανωτής του φεστιβάλ διατηρεί, νομίζω, το δικαίωμα της επιλογής των καλλιτεχνών που θα συμμετέχουν σε αυτό. Τι θα λέγαμε ας πούμε αν ένας καλλιτέχνης «κοβόταν» από ένα φεστιβάλ εξαιτίας ενός ρατσιστικού παραληρήματος; 

Φυσικά, ο κ. Μπαλάφας δεν προέβη σε κάποιο ρατσιστικό κήρυγμα. Αναπαρήγαγε όμως επικίνδυνες, αντιεπιστημονικές θεωρίες για ένα σοβαρό ιατρικό ζήτημα. Θεωρίες που κάλλιστα θα μπορούσε να επαναλάβει και από την σκηνή του φεστιβάλ. Ποιος λοιπόν θα βρισκόταν υπόλογος αν ο καλλιτέχνης σε μία στιγμή διονυσιακής κορύφωσης καλούσε τον κόσμο να πετάξει τις μάσκες για να ελευθερωθεί; 

Ο κ. Μπαλάφας και ο κάθε κύριος Μπαλάφας έχει φυσικά το δικαίωμα στην άποψη. Εχει το δικαίωμα να πάρει την κιθάρα του και αντί να τραγουδήσει, να βγάλει πύρινους λόγους για το πόσο κακό κάνουν στον κόσμο οι επιστήμονες που ιδρώνουν για δεκαετίες πάνω από βιβλία αντί να πάρουν και αυτοί μία κιθάρα και να διασκεδάσουν τον ταλαιπωρημένο κοσμάκη. Οι κύριοι Μπαλάφες αυτού του κόσμου έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν τις απόψεις τους. Και εμείς οι υπόλοιποι, όμως, έχουμε κάθε δικαίωμα να μην τις σεβόμαστε, να τις βάζουμε στην άκρη και κυρίως να μην τις ακούμε. Ούτε στην σκηνή κάποιου καλοκαιρινού φεστιβάλ, ούτε πουθενά». 

                                                (Αρθρο του Ι. Καραμήτσου από το  Protagon.gr)

Εύθυμα και ... σοβαρά

 


Απόψεις...

  

@ Ο κρατικός συνδικαλισμός στην ΕΑΒ, έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο υπερεξουσιών, που απαγορεύει ακόμα και τον έλεγχο τήρησης των διαδικασιών και των προδιαγραφών ασφάλειας, καταγγέλλοντάς τον ως “αστυνόμευση” των εργαζομένων! Έτσι, ήταν αναμενόμενο η αμυντική μας βιομηχανία να καταλήξει στο σημερινό αδιέξοδο: υπέρογκα χρέη, πλεονάζον προσωπικό, διορισμένο με ρουσφετολογικά κριτήρια (είχε φτάσει τις 3.350 άτομα, με δυσανάλογη σχέση διοικητικών/τεχνικών, ενώ σήμερα είναι 1.270 περίπου άτομα), έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, χαμηλή παραγωγικότητα, με κοινό παρονομαστή όλων αυτών τον «πανταχού παρόντα και τα πάντα διαλύοντα» κρατικό συνδικαλισμό, ο οποίος έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο υπερεξουσιών, που απαγορεύει στην ΕΑΒ ακόμα και τον έλεγχο τήρησης των διαδικασιών και των προδιαγραφών ασφάλειας, καταγγέλλοντάς τον ως “αστυνόμευση” των εργαζομένων!

Φυσικά, οι διευθύνοντες την εταιρεία (22 προέδρους μετράει η ΕΑΒ, στα 44 χρόνια ζωής της), υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος, αποφεύγουν να αντιταχθούν σ’ αυτήν την ολέθρια, για την ασφάλεια της χώρας, “αντίληψη.” Κι ενώ οι αμυντικοί μηχανισμοί μας –με δεδομένη την απειλή εξ Ανατολών– θα έπρεπε να βρίσκονται σε ύψιστο σημείο ετοιμότητας, η ΕΑΒ καθυστερεί την παράδοση του πρώτου εκσυγχρονισμένου αεροσκάφους, ειδικού για ανθυποβρυχιακό πόλεμο, P3-B Orion, λόγω “εσωτερικών προβλημάτων”.Είναι πολύ πιθανόν, τα ίδια προβλήματα να επηρεάσουν και τον εκσυγχρονισμό των F-16, στην έκδοση Viper. Στα υπόστεγα της επιχείρησης βρίσκονται, εδώ και χρόνια, καθηλωμένα 10 μεταφορικά C-130, 17 μαχητικά F-4E και 3 ελικόπτερα Super Puma, περιμένοντας να ολοκληρωθεί η συντήρησή τους, η οποία ή έχει μπλοκαριστεί, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, ή προχωράει με ρυθμό χελώνας.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση εξυγίανση της ΕΑΒ, εφαρμόζοντας, κατ’ αρχάς, ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία της: διοίκηση από τον ιδιωτικό τομέα, σχετική με το αντικείμενο, η οποία θα έχει την κάλυψη της κυβέρνησης, για να εφαρμόσει σύγχρονες διαδικασίες παραγωγής και ελέγχου, απολύοντας τα ρουσφέτια “γενικών καθηκόντων”, αξιοποιώντας τους εξειδικευμένους τεχνίτες που διαθέτει η ΕΑΒ και προσλαμβάνοντας νέους, όπου χρειάζεται, με τελικό στόχο την απεμπλοκή του Δημοσίου και την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΕΑΒ. Θυμίζουμε ότι οι εταιρείες, που εξοπλίζουν και τροφοδοτούν τον ισχυρότερο στρατό του κόσμου, των ΗΠΑ, (Lockheed Martin, Boeing, Raytheon, BAE Systems, Northrop Grumman, General Dynamics, United Technologies, L-3 Technologies, Huntington Ingalls Industries, Honeywell International, Rolls-Royce, Leidos, Textron κ.ά.) είναι ιδιωτικές.

 


@ Ασκήσεις κοινής κορονοϊκής λογικής:

- Φορώντας μάσκα, δεν προστατεύεσαι 100%, μη φορώντας είσαι 100% απροστάτευτος.

- Αν κάνεις εμβόλιο (όταν βγει), μπορεί τα αντισώματα που σου δημιουργεί να μην εξοντώνουν 100% τον ιό, αν δεν κάνεις δεν θα έχεις κανένα αντίσωμα.

- Ένας παππούς ή μια γιαγιά 87 ετών είναι προφανώς κοντά στον θάνατο, λόγω γήρατος. Όταν πεθαίνουν διασωληνωμένοι, δεν πεθαίνουν λόγω γήρατος αλλά λόγω κορονοϊού.

- Αν κάνεις lockdown βουλιάζει η οικονομία, αν δεν κάνεις, πάλι βουλιάζει η οικονομία, διότι το κάνουν οι άνθρωποι μόνοι τους, όταν αρχίσουμε να ντανιάζουμε φέρετρα.

- Ένας νέος ιός που δεν έχει μελετηθεί ως προς την συμπεριφορά του, λογικό είναι να προκαλεί πανικό και υπερβολικές ενδεχομένως αντιδράσεις, διότι κανένας δεν ξέρει με βεβαιότητα πώς δρα.

- Όσο και να ακούγεται κυνικό, κανένα μέτρο δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία του σε βάθος χρόνου. Όσοι είναι να μολυνθούν θα μολυνθούν και όσοι είναι να πεθάνουν θα πεθάνουν.

Έρχεται λοιπόν ένα παιδί του Δημοτικού στο σχολείο χωρίς μάσκα. Διότι οι γονείς του δεν συμφωνούν, διότι ξέχασαν να του την δώσουν, διότι του την έδωσαν και αυτό την έβγαλε, εν πάση περιπτώσει έρχεται χωρίς μάσκα. Τι κάνεις; Του δίνεις να φορέσει μία, θα πεις. Άρα το σχολείο πρέπει να έχει στοκ. Ποιος το πληρώνει; Κι αν το παιδί την βγάλει κι αυτή; Το βγάζεις έξω από την αίθουσα; Πού; Κι αν δεν είναι ένα παιδί αλλά είναι πέντε ή δέκα; Πού παραμένουν; Μόνα τους; Τα επιτηρεί κάποιος; Παίζουν ή βρίσκονται σε 2 μέτρα απόσταση; Για πόση ώρα; Τα διώχνεις να πάνε στο σπίτι; Κι αν δεν μπορούν; Τιμωρείς ποινικά τους γονείς; Με πρόστιμο; Με φυλάκιση; Με τί; 

Η λύση θα ήταν να οργανώσει το Υπουργείο Παιδείας διαδικτυακές τάξεις με δασκάλους που θα αναλάμβαναν αυτές τις περιπτώσεις, θα ήξεραν και θα ήθελαν να διαδάξουν μέσω διαδικτύου και αυτός ο τρόπος θα ήταν ο μοναδικός τρόπος διδασκαλίας, μέχρι το τέλος (όποτε έρθει) της πανδημίας. Ναι, έχει τα προβλήματά του. Αλλά έχει πολύ λιγότερα προβλήματα από το να αποβάλλονται παιδιά ή να στερούνται το μάθημα επειδή δεν φοράνε μάσκα. 

@Ποιος είπε ότι το κράτος δεν έχει συνέχεια; Το πρόγραμμα του #ΣΥΡΙΖΑ, με τελικό στόχο την πρόληψη όλων των Ελλήνων στο Δημόσιο, το συνεχίζει η #ΝΔ με μπροστάρη στο μετερίζι των διορισμών τον #Θεοδωρικάκο. "Επιτελικό κράτος" ψήφισες; Πλήρωνε τώρα.

                                                                     (Θ.Τζήμερος-Δημιουργία ξανά)

Ρήσεις...

 




Απόψεις...

  

«Είναι αλήθεια πως η ελληνική διπλωματία κινητοποιήθηκε και έγκαιρα και δραστήρια, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις και τις προκλήσεις της Τουρκίας, σε όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη. Σχεδόν παντού γνώρισε την κατανόηση και μια φραστική συμπαράσταση. Κάποιες χώρες μάλιστα, όπως το Ισραήλ και η Γαλλία προχώρησαν και σε πιο ουσιαστική στήριξη.

Θα περιμέναμε όμως από όλα ανεξαιρέτως τα κράτη της ΕΕ να επιδείξουν μια συμπεριφορά ανάλογη με αυτήν του Ισραήλ και της Γαλλίας. Αντ' αυτού, με προεξάρχουσα την στάση της Γερμανίας, είμαστε μάρτυρες μιας πολιτικής ίσων αποστάσεων, στον βαθμό που εξισώνονται ο θύτης με το θύμα, ο απειλών με τον απειλούμενο.

Οι απόψεις του ανεκδιήγητου Μπορέλ, όπως αποτυπώθηκαν στον διάλογο του με την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, είναι ενδεικτικές. Ενδιαφέρεται για την ψυχική κατάσταση του Ντ. Ερντογάν, ο οποίος εκνευρίστηκε γιατί οι Έλληνες υπέγραψαν με την Αίγυπτο συμφωνία για τον καθορισμό της ΑΟΖ. Καμία λέξη για το αυτονόητο δικαίωμα μιας κυρίαρχης χώρας να υπογράφει συμφωνίες που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της.

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα με τον γραμματέα του ανύπαρκτου ΝΑΤΟ, ο οποίος αναμασά συνεχώς την γνωστή θέση για εφ΄όλης της ύλης διάλογο με την Τουρκία.Μάλιστα, η ΕΕ αποφάσισε να συζητήσει το αν θα επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ οι προκλήσεις των Τούρκων κρατούν σχεδόν δύο μήνες.Συστηματικά η ΕΕ της Γερμανίας παίζει καθυστερήσεις όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα κατά ενός κράτους - μέλους της. 

Για να μην αναφερθώ στην προκλητική δήλωση της καγκελαρίου Α. Μέρκελ που αναγόρευσε την Τουρκία σε παγκόσμιο παίκτη ιδίου μεγέθους με τις ΗΠΑ, την Ρωσία και την Κίνα.Οι αγάπες δεν κρύβονται.Δυστυχώς οι εταίροι μας, πλην Γαλλίας και Αυστρίας, μας φτύνουν κατάμουτρα».

                                      (Απόσπασμα άρθρου του Σ.Μουμτζή από το liberal.gr)


«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε στην εξουσία υποσχόμενη μεταρρυθμίσεις. Σε ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα, όπως είναι το ασφαλιστικό, βλέπουμε ότι υπάρχουν ρυθμίσεις που γυρίζουν την κατάσταση πίσω και δεν ανταποκρίνονται ούτε στο αίτημα για δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών ούτε στην ανάγκη της χώρας για ανάπτυξη.

Ο υπουργός εργασίας δεν είναι ο μόνος που προχωρά σε αντιμεταρρυθμίσεις. Ο υπουργός Υγείας διόρισε διοικητές στα νοσοκομεία με κριτήρια κάθε άλλο παρά αξιοκρατικά. Ο υπουργός Υποδομών, αντί να προχωρήσει, στην απελευθέρωση της αγοράς των υπεραστικών λεωφορείων, όπως προβλέπει η κοινοτική οδηγία, θέσπισε νέα προνόμια για το μονοπώλιο των ΚΤΕΛ. 

Ο ίδιος υπουργός δίνει στην ιδιωτικοποιημένη ΤΡΕΝΟΣΕ 750 εκατομμύρια για να εκτελεί τα επόμενα 15(!) χρόνια δρομολόγια στην βόρειο Ελλάδα, όπου πολύ αργά τρένα πηγαινοέρχονται σχεδόν χωρίς επιβάτες. Η υπουργός Παιδείας κράτησε ανέπαφη την μετατροπή όλων των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε μόνο σε μεταρρυθμίσεις που δεν είχαν πολιτικό κόστος, αλλά πολιτικό όφελος. Τέτοιες ήταν η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και ο νόμος για τις διαδηλώσεις. Η πλειονότητα των πολιτών είχε αγανακτήσει με αυτούς τους κραυγαλέους αναχρονισμούς και η κυβέρνηση πέτυχε εύκολες νίκες, απομονώνοντας την αξιωματική αντιπολίτευση που στήριζε εκφυλισμένες πρακτικές. 

Επίσης, προφανές πολιτικό όφελος είχαν και οι μειώσεις των φόρων. Το ίδιο ισχύει και για την σημαντική δουλειά που κάνει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.Η κυβέρνηση αποφεύγει τις συγκρούσεις με τις συντεχνίες, τις ομάδες συμφερόντων και το κομματικό κατεστημένο, αφήνοντας τα προβλήματα να χρονίζουν. Φυσικά, η σύγκρουση δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μερικές φορές γίνεται αναπόφευκτη. 

Το ζητούμενο είναι κατοχύρωση της θέσης της χώρας σε έναν ανταγωνιστικό και μεταβαλλόμενο κόσμο.Οι περισσότεροι υπουργοί προτιμούν να ρυθμίζουν παρά να μεταρρυθμίζουν. Η τελική ευθύνη για τους  αντιμεταρρυθμιστές υπουργούς δεν αφορά τους ίδιους, αλλά τον πρωθυπουργό που τους διόρισε, τους κρατάει και εγκρίνει την πολιτική τους».

                          (Απόσπασμα άρθρου του Σπ.Βλέτσα από την ΑΤΗensvoice)

 


Καλά περνάμε...








 

Απόψεις...

 

«Ας υποθέσουμε ότι ο Κ. Μητσοτάκης συναινούσε με το αίτημα Σύριζα, ΚΙΝ.ΑΛ. και Ελληνικής Λύσης για την σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Τι θα συνέβαινε μετά από αυτό; Το ΚΚΕ θα έλεγε ότι απέχει από τέτοιου είδους συνάξεις, γιατί όλα αυτά αποτελούν μεθοδεύσεις των ιμπεριαλιστών και της αστικής τάξης , προκειμένου να βάλουν χέρι στα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων της Α. Μεσογείου.

Η Ελληνική Λύση θα έλεγε ότι η κυβέρνηση είναι ενδοτική, μια και θα έπρεπε να βυθίσει το Oruc Reis και να μην υπογράψει τις συμφωνίες Ιταλίας - Αιγύπτου.Το Μέρα25 θα επαναλάμβανε το τροπάρι για σύγκλιση στην Αθήνα Διεθνούς Περιφερειακής Διάσκεψης των χωρών της Α. Μεσογείου, πράγμα ανέφικτο, μια και η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.Από την άλλη πλευρά ο Σύριζα, που έχει τον ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θα έπρεπε να βρει κάποιο, έστω και αληθοφανές επιχείρημα προκειμένου να ασκήσει κριτική στις θέσεις της κυβέρνησης.  

Με άλλα λόγια θα ζητούσε από την κυβέρνηση να υπάρξουν κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία, για τις οποίες πρέπει να αποφασίσουν οι «25» της ΕΕ για την επιθετική πολιτική και την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.Παράλληλα θα μιλήσει για Εθνική Στρατηγική που ο καθένας την βλέπει από διαφορετική σκοπιά.

                                                                    (Τ.Παπαδόπουλος-liberal.gr)

«Στις τάξεις της τουρκικής… νομενκλατούρας επικρατούσε η άποψη ότι η Ελλάδα θα έπεφτε κάποια στιγμή ως ώριμο φρούτο. Τι άλλαξε στο μεταξύ;  Τέσσερα πράγματα άλλαξαν και «ανάγκασαν» την Τουρκία να αλλάξει ρότα. Το ένα είναι οι καλές προοπτικές για την Οικονομία της Ελλάδας. Μία Ελλάδα ισχυρή οικονομικά γίνεται αυτόματα και ισχυρή πολιτικά, μειώνοντας έτσι αισθητά τις πιθανότητες να γίνει βορά στις ορέξεις της Τουρκίας. Το άλλο είναι οι αντίστοιχες κακές προοπτικές για την Οικονομία της Τουρκίας. 

Μπορεί το όνειρο της αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να συναρπάζει ένα μέρος του πληθυσμού στην Τουρκία, αλλά η φτώχεια και η προοπτική των συσσιτίων είναι εφιαλτική για τον οποιονδήποτε λαό. Το τρίτο είναι η πιθανότητα να αλλάξει η διοίκηση στην Ουάσιγκτον και να χάσει έτσι η Άγκυρα έναν σημαντικό σύμμαχο στις επιδιώξεις της, όπως είναι ο Τραμπ και το τελευταίο οι επιτυχίες που σημείωσε η Τουρκία σε Συρία και Λιβύη και οι οποίες έχουν πείσει τον Ερντογάν ότι ο δρόμος που έχει πάρει είναι και ο σωστός.  

Η Τουρκία προετοιμαζότανε επί δεκαετίες για αυτήν ακριβώς την στιγμή! Την ώρα που εμείς θα βρισκόμαστε στο χειρότερο δυνατό σημείο και η ίδια στο καλύτερο δυνατό».

                                                                                                                                                                                               (Θ.Μαυρίδης-liberal.gr)

«"Φτιασιδώνεις" την αγορά με επιδόματα και "κλωθογυρνάς" 250.000 πλειστηριασμούς, που έπρεπε να έχεις κάνει. Τι προϋπολογισμό να στήσεις για το 2021;Ποιους θα "γιατρέψεις" και σε ποιο "μαξιλάρι" θα τους βάλεις, όταν ο "πυρετός" του κορονοϊού, μαζί με την ατέλειωτη κρίση (θα τον "θερμομετρήσει" σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ), θα σου βγάλει νούμερα ύφεσης και αγωνίας, μέχρι 15%».

                                                                     (Γ.Κράλογλου -capital.gr)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...