αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Περί εθνικών μύθων (και αριστερών ιδεοληψιών)...



«Είμαι στο Καντέρμπουρι, ( Canterbury ), μία μικρή πόλη στα νότια της Αγγλίας. Ο συνολικός πληθυσμός της πόλης δεν ξεπερνά τις 80.000, οι μισοί από τους οποίους είναι φοιτητές. Περισσότεροι από αυτούς είναι μη Βρετανοί φοιτητές, κυρίως από χώρες της ΕΕ αλλα και εκτος αυτής, (σημειωτέον οτι οι εκτος ΕΕ πληρώνουν υψηλότερα δίδακτρα..).

Η πόλη έχει τρία πανεπιστήμια και επιπλέον δύο κολέγια. Η πόλη ουσιαστικά ζει από τους φοιτητές και από τον τουρισμό.Γύρω από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, έχει στηθεί μία ολόκληρη, (λίαν κερδοφόρα), για την πόλη αλλα και το κρατος, βιομηχανία.

Δεν είναι μόνον οι εξαιρετικές πανεπιστημιακές υποδομές που έχουν δημιουργεί, η αξιοπιστία και φήμη που εχουν αποκτήσει τα βρετανικά ΑΕΙ, ειναι κσι όλες οι άλλες δομές για να στηρίξουν, (αλλα και να εκμεταλλευτούν) την ύπαρξη αυτών των 40.000 φοιτητών. Και το Canterbury ειναι μια μόνο πόλη της Αγγλίας....

Δεκάδες άλλες βρετανικές πόλεις στεγάζουν αξιόλογα πανεπιστημια και κολλέγια. Και σπουδάζουν σε αυτα εκατοντάδες χιλιάδες ξένοι φοιτητές με το αζημίωτο για την κρατική αλλα και τοπική οικονομία.

Τουναντίον, εμείς σαν χώρα επιμένουμε ακομη ηλιθίως ιδεολογικά στη αποκλειστικότητα και μοναδικότητα των κρατικών (στην πλειοψηφία κομματοκρατουμενων) πανεπιστημίων. Και απαγορεύουμε συνταγματικά και πεισματικά την λειτουργία ΜΗ κρατικών πανεπιστημίων (ακομη και στην μορφή μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων).

Και υποκρινόμαστε αφήνοντας να λειτουργούν κάποια παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων σαν κολέγια στην χώρα μας, αλλα σε ενα τραβεστι νομικό καθεστώς... Βλέπεται μας αρέσει διαχρονικά σαν λαός να πιστεύουμε σε μύθους. Ενας απ αυτούς, ειναι ο μύθος της δήθεν "δωρεάν" παιδειας.

Επιπλέον, ως ο πιο ¨σοφος¨ λαός του κόσμου, στέλνουμε ετησιως 60.000 Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό να σπουδάσουν, (πληρώνοντας αδρά δίδακτρα και διαμονή), σε ξένα, συχνά μη κρατικά πανεπιστημια.

Και ενώ στην χώρα μας το υπουργείο απαγορεύει την διδασκαλία στα αγγλικά, ακομη και στα μεταπτυχιακά προγράμματα, δεν έχουμε κανένα προβλημα να στέλνουμε τους νέους μας πχ στην Σλοβακία να σπουδάζουν ιατρική στα αγγλικα!!! Η Κύπρος υπολογίζεται οτι εχει σημερα 30.000 φοιτητές τα εσοδα απο τους οποίους αντιπροσωπεύουν το 5% του ΑΕΠ της...

Ενα παράδειγμα της αριστερής ιδεολογικής ηγεμονίας σε αυτο το θέμα (που σταθερά αντιστέκεται στην ίδια οτιδήποτε μη κρατικό), ειναι ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ούρλιαζε κατα των μη κρατικών πανεπιστημίων οσο ηταν εδω, αλλα μετά μια χαρα βολεύτηκε και πήγε να διδάξει σε ιδιωτικό πανεπιστημιο στην Κύπρο!!!

Διαπλεκόμενοι με τα κόμματα, ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΒΟΛΕΨΑΚΗΔΕΣ με οργανωμένες συντεχνίες, που μπλοκάρουν οποιαδήποτε προσπάθεια εκσυχρονισμου της χώρας πουλώντας ιδεολογικά φούμαρα.Για να μην αναφερθούμε σε μια άλλη σοβαρή παράμετρο. Την παράλληλη εκμάθηση της ελληνικής γλώσσα, αλλα και την έκθεση στον ελληνικό πολιτισμό και κουλτούρα, όλων αυτών των ξένων φοιτητών που θα έλθουν να σπουδάσουν στην χώρα μας...»

*μερικες φωτό απο την είσοδο και κοινούς χώρους φοιτητικής εστίας του πανεπιστημιου Canterbury Crist Church .... (ενδεικτικά τιμή επιπλωμενου νεόκτιστου στούντιο 45 τμ με δικη του κουζίνα και μπάνιο και πρόσβαση σε όλες τις δωρεάν υψηλοτατου επιπέδου κοινές υποδομές 700 λίρες/μήνα).

                                                              (Π.Παπαχριστόπουλος F/B)







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...