αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Ενδημική... διαφθορά



«Σήμερα θέλω να ευλογήσω κυριολεκτικά τα γένια μου. Πριν από πέντε χρόνια, στις 2 Δεκεμβρίου 2012, σε τούτη τη στήλη έγραψα ένα άρθρο με τίτλο «Η απάτη και η διαφθορά στον χώρο της υγείας». Στο κείμενο αυτό επισήμανα, με πολύ καυστικό τρόπο, ότι η Ευρώπη διαθέτει μια οργάνωση για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της απάτης στην υγεία, στην οποία δυστυχώς η Ελλάδα λάμπει διά της απουσίας της. Το κείμενο αυτό λειτούργησε σαν ξυπνητήρι. Στελέχη του ΕΟΠΥΥ πήραν πρωτοβουλίες και η Ελλάδα έγινε επιτέλους μέλος του EHFCN.

Δεν πρόκειται να σας κουράσω με λεπτομέρειες σχετικά με την εργασία. Θα σας δώσω όμως μερικά στοιχεία για να αντιληφθείτε ότι μετά τον περιορισμό της σπατάλης στη συνταγογράφηση φαρμάκων που επιτεύχθηκε με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, «εφευρέθηκαν» άλλες τεχνικές για τη συνέχιση της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος. 

Η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για ΣΕΔ στα έτη 2012 και 2013 ήταν περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος. Ξαφνικά το 2014 η δαπάνη αυξήθηκε στα 25 εκατ. ευρώ, το 2015 ανέβηκε στα 28 εκατ. ευρώ και το 2016 εκτοξεύθηκε στα 50 εκατ. ευρώ! 

Το «καμπανάκι» κτύπησε όταν τον Μάρτιο του 2015, ο ΕΟΠΥΥ διαπίστωσε ότι στην Αλεξανδρούπολη, μια πόλη με 50.000 κατοίκους, συνταγογραφήθηκαν 18.000 σκευάσματα του ιδίου «χυμού» και μάλιστα από τον ίδιο κατασκευαστή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σκευάσματα μέχρι πρόσφατα (Οκτώβριος 2017) δεν είχαν περιορισμούς στην τιμή τους και κατά συνέπεια το περιθώριο κέρδους ήταν ιδιαίτερα υψηλό. 

Με τη βοήθεια της πληροφορικής τα στελέχη του ΕΟΠΥΥ διαμόρφωσαν τους κατάλληλους αλγορίθμους και εντόπισαν του πρωταγωνιστές στην καινούργια λαμογιά στον χώρο της υγείας. Εμπλέκονται γιατροί, προμηθευτές, βιομηχανίες και γενικά όλοι οι παράγοντες της αλυσίδας αυτής.

Παρόμοια κατάσταση αποκαλύφθηκε, με τη βοήθεια της Πληροφορικής, στην απάτη με τα Επιθέματα Κατακλίσεως (ΕΚ). Προκειμένου να περιορίσει την υπερβολική συνταγογράφηση στα ΕΚ, ο ΕΟΠΠΥ υποχρέωσε τους γιατρούς να συνοδεύουν τη συνταγή με φωτογραφία του ασθενούς, ώστε να πιστοποιείται η ανάγκη για τα ΕΚ.

Τούτο κρίθηκε απαραίτητο γιατί η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα ΕΚ είχε πάρει τον ανήφορο. Το 2012 η δαπάνη ήταν 30 εκατ. ευρώ, το 2013 έγινε 35,3 εκατ. ευρώ, το 2014 ανέβηκε στα 55,3 εκατ. ευρώ και το 2015 μέχρι τον Οκτώβριο ήταν 53,4 εκατ. ευρώ.

Και στην περίπτωση αυτή ο ΕΟΠΥΥ με τη βοήθεια της Πληροφορικής ανέλυσε ψηφιακά τις φωτογραφίες των τραυμάτων και διαπίστωσε ότι πάρα πολλές φωτογραφίες ήταν απολύτως ίδιες μεταξύ τους! Περισσότεροι από 1.000 γιατροί σε όλη την Ελλάδα χρησιμοποίησαν ίδιες φωτογραφίες ασθενών για πλαστές συνταγές ΕΚ. Η Αττική κρατά τα σκήπτρα με 447 γιατρούς και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 126 γιατρούς 

Απίστευτο και όμως αληθινό, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι μόνο με την Πληροφορική μπορεί να μπει τάξη σε αυτή τη Χώρα, η οποία εδώ και πολλά χρόνια κυριαρχείται από το προσωπικό συμφέρον εις βάρος του δημοσίου, δηλαδή όλων εμάς. Κλείνοντας, αισθάνομαι πραγματικά ικανοποίηση γιατί με την αρθρογραφία μου έβαλα ένα μικρό λιθαράκι προς τη σωστή κατεύθυνση».

               (Απόσπασμα άρθρου του Α. Δρυμιώτη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...